Göteborgs-Posten

Fem tips: Så maxar du påsk- och vårstämnin­gen

- Martin Wingren livsstil@gp.se

Påsken står för dörren och då kan det vara trevligt att föra in några nya inrednings­detaljer i hemmet. Det är också ett tillfälle att vara kreativ och göra eget pyssel eller pynt för att få ett mer personligt hem. Tänk på att mycket av ”påsk”-inredninge­n kan få stanna kvar under våren och sätta färg på tillvaron även efter högtiden.

1

Liva upp inredninge­n

Påsken förknippar vi med klara, livfulla färger och blommiga mönster. Det gäller också när vi inreder och pyntar för påsk. Men många kanske inte tänker på att mycket av inredninge­n går att behålla även efter att högtiden är förbi. Om du tänker på våren när du dekorerar med inrednings­detaljer så kan du med liten insats få in en stor förändring i hemmet. Vem vill inte vakna upp omgiven av pastellfär­ger eller krypa upp i soffan omgiven av blommor både i en vas och på textilier?

2

Låt detaljerna sätta tonen

Möbler och kuddar i all ära – men det som livar upp och kryddar i atmosfären där hemma är detaljerna. Och med dem kan du välja att pynta ditt hem med allt från glasägg hängande i björkris till äggkoppar som sticker ut. Här kan du våga att ta ut svängarna och kosta på dig att dekorera med färger och former som du kanske inte annars hade haft där hemma. Dekoration­erna går ju alltid att plocka undan ett tag och sedan ta fram igen när säsongen eller humöret tillåter.

3

Låt påsken ha en mer neutral ton

För den som inte vill inreda hemma för en gul eller orange påsk så finns det faktiskt flera alternativ. Många moderna påskdekora­tioner kommer även i mer neutrala och avskalade färger, så att den som vill kan inreda med påskkänsla utan starka färger.

4

Pyssla själv

– och tänk hållbarhet

Påsken är ett utmärkt tillfälle att släppa fram sin kreativa ”DYI-ådran” och stå för dekoration­er och pynt själv. I dag finns det många pysselset där den som vill kan måla eller knåpa ihop det sista själv. Det går så klart också att inspireras av traditione­llt påskpynt och dekorera med egna målade urblåsta ägg, eller att göra dekoration­er av silkesband och papper och hänga i riset istället för fjädrar, något som också är bra ur hållbarhet­sperspekti­v.

Om du inte vill köpa nya pysselsake­r och dekoration­sföremål så är ju ett tips att gå på jakt efter secondhand­eller loppisföre­mål.

Ofta skyltar olika secondhand-butiker efter säsong och det går att hitta unika föremål.

Ett tips för en vackert livfull dukning inför påsken är att våga blanda olika delar ur serviser för att skapa ett alldeles eget och unikt middagsbor­d.

5

Tänk blommor, blommor – och åter blommor

Att dekorera med en bukett tulpaner är ett enkelt sätt, både i påsk och en helt vanlig dag, att sätta guldkant på hemmets intryck. En bukett blommor fräschar upp och signalerar på ett enkelt sätt liv i en miljö. Om du inte gillar tulpaner så kan en bukett med en blandning av björkris, vide och snittblomm­or i olika färger, också skänka skönhet till ett rum.

Den som vill kan också ge sig på att göra en egen påskkrans. Antingen kan du förvandla, om du skulle ha en sådan, en rund hängande ljushållar­e i metall eller så tillverkar du en ring själv med hjälp av tjockare ståltråd. Sedan är det bara att använda fantasin och vira ris och olika växter och blommor kring ringen och limma fast äggskal eller konstgjord­a färgglada, eller sobra fjädrar, beroende på tycke och smak.

 ?? BILD: SVENSKT TENN ?? Låt både kvistar och blommor ta plats.
BILD: SVENSKT TENN Låt både kvistar och blommor ta plats.
 ?? BILD: WILDLIFE ?? Gör dukningen komplett med servettrin­gar i trä i form av kycklingar.
BILD: WILDLIFE Gör dukningen komplett med servettrin­gar i trä i form av kycklingar.
 ?? BILD: HM HOME ?? Varför inte flytta in våren i sovrummet med dessa färger på textilier?
BILD: HM HOME Varför inte flytta in våren i sovrummet med dessa färger på textilier?
 ?? BILD: LAGERHAUS ?? Ljus i form av ägg och harar är trevliga detaljer.
BILD: LAGERHAUS Ljus i form av ägg och harar är trevliga detaljer.
 ?? BILD: SVENSKT TENN ?? Påskliljor är såklart en given favorit.
BILD: SVENSKT TENN Påskliljor är såklart en given favorit.
 ?? BILD: SVENSKT TENN ?? Låt inredninge­n blomma!
BILD: SVENSKT TENN Låt inredninge­n blomma!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden