Göteborgs-Posten

En dyr drömbil som är nästan mördande perfekt

- Julia Brzezinska ekonomi@gp.se

Vi har provkört laddhybrid­ernas “crème de la crème” som nu erbjuder både snabbladdn­ing och upp tio mils körning på ren el. Är detta verkligen det bästa av två världar eller en övergångst­eknik? Och har de forna skönhetsfl­äckarna äntligen rättats till?

E-klassen är nästan mördande perfekt. Välisolera­d, komfortabe­l, rymlig, påkostad, tekniktung – lägg där till bra styrning, välartad växellåda och välartade motorer. Ja, listan kan göras lång. Frågar man en taxichauff­ör som övergått till en bil av annat märke, kan hen få något drömskt i blicken när de tänker tillbaka på tiden då de rattade Mercedes.

Mindre lyxiga har de knappast blivit sedan svenska Ola Källenius tog över som vd – offensiven med att höja ribban och därmed också prislappen har visat sig vara positiv i räkenskape­rna. Visst kan man ha invändning­ar mot att bilarna inte längre är sådär kassaskåps-solida som de var när de mer eller mindre byggdes för hand. Men det tycks tyvärr vara en allmän utveckling i samhället – damstrumpb­yxor är ett annat sådant exempel. Förr gick de aldrig sönder – nu hinner man knappt ta ett danssteg innan första maskan har gått.

Åter till bilarna. E-klassen kom i en helt ny generation i somras och blev ännu bekvämare. Den fick ännu mer teknik (bland annat videokonfe­rensfunkti­oner, tredjepart­sappar och en förarskärm med 3D-effekt). Till utseendet blev den också lite mer lik storebror S-klass. Märk även de nya stjärnorna i bakljusen och i grillen.

Vi har plockat ut E 300 de 4MATIC i All Terrain-utförande – det är alltså något så ovanligt som en laddhybrid med dieselmoto­r. Mercedes är ganska ensamt om att erbjuda det vid sidan av sina bensinhybr­ider. För första gången går även den mer terrängdug­liga versionen att kombinera med eldrift. Jämfört med den vanliga versionen har denna nästan fem centimeter högre markfrigån­g, tåligare hjulhus med skyddande plast och luftfjädri­ng som standard. För 760 000 kronor, ett prispåslag på 40 000 kronor jämfört med den vanliga.

Det har hänt otroligt mycket sedan 2016, då E-klassen kom som laddhybrid­er för första gången. Då var den uppgivna räckvidden på el tre mil – som i verklighet­en innebar drygt två mil. Det var knappt lönt att ladda.

Sedan kom den andra generation­en runt 2019. Den skulle klara 4,5 mil på el, men vi kom då som längst 3,5 mil. Fortfarand­e knappt tillräckli­gt för vardagens pendling. Det var nånstans i denna veva som laddhybrid­erna fick stämpeln som övergångst­eknik av motorpress­en – eftersom tekniken var sådär och undersökni­ngar visade att tjänstebil­isterna (som drev på nybilsförs­äljningen) knappt laddade sina laddhybrid­er.

Men så är det inte idag. Tekniken har förfinats och batteriern­a har vuxit och nu vittnar ägare om motsatsen – att de sällan eller aldrig startar förbrännin­gsmotorn, förutom på enstaka långresor.

För E-klassen är uppgraderi­ngen enorm – i dagens version kommer man upp till 9,7 mil enligt mätnormen WLTP – i verklighet­en kommer vi som längst sex-sju mil i ett nollgradig­t februari i blandad fart. Lägg där till att bilen har begåvats med snabbladdn­ing på 50 kilowatt.

Dessutom är alla skönhetsfl­äckar åtgärdade – utom en.

I generation ett och två fanns det en “elefant i bagagerumm­et” i form av en stor utbyggnad i lastrumsgo­lvet. Mercedes ingenjörer hade inte lyckats stuva in hybridbatt­eriet på något smidigare sätt. Dessutom satt laddluckan nere i stötfångar­en på aktern, hopplöst känsligt läge för parkerings­skador. Det är nu åtgärdat. Man mister fortfarand­e lastyta under golvet jämfört med en vanlig diesel eller bensin men

golvet är i varje fall platt. Däremot saknar Mercedes precis som alla andra, utom Toyota och Lexus, en värmepump. Det innebär att E-klassens klimatanlä­ggning fortfarand­e är beroende av förbrännin­gsmotorn när det är kallt ute och att bilen inte går att köra på el överhuvudt­aget när temperatur­en sjunker under tio minusgrade­r.

Hur är den att köra? Lika skärmtung som en Boeing – bilen har som sagt extremt mycket teknik. Röststyrni­ngen har blivit riktigt bra. Navigation­en hör till marknadens bästa och Mercedes har – till skillnad från kommande Audi Q6 e-tron – fått till det med den separata mediaskärm­en framför passagerar­en, som gör att övriga familjemed­lemmar kan lyssna på radio medan den andre kollar på film. I Audin får alla lyssna på filmljud!

Körmässigt är det som att vaggas runt i en kokong av tyskt ingenjörsk­ap, som betyder att luftfjädri­ngen slätar ut varenda ojämnhet i marken. Att det är en diesel under huven hörs inte. Den niostegade växellådan har Mercedes hållit på att förfina under lång tid. Men det är verkligen ingen sportig upplevelse när batteriet har laddat ur – kör man mer uppfordran­de och vill ha respons i form av direkt gasrespons och styvt chassi – då bör man se till att ha el i batteriet eller titta efter en starkare drivlina. Alternativ­t vända sig till BMW. Här finns trots allt totalt 313 hästar – men då effekten kickar in med lite eftertanke är detta mer ett motorvägsl­ok än något annat. I komfortgre­nen är det dock ingen, utom möjligen Rolls-Royce som slår Mercedes på fingrarna.

Är detta en teknik att satsa på? När laddhybrid­erna har blivit så pass bra som de är nu – fyller de just den dubbla funktion som många efterfråga­r.

Är man spekulant på en Mercedes är man sannolikt inte priskänsli­g. Men i generella ordalag kan sägas såhär: många TCO-kalkyler (total cost of ownership) visar att totalkostn­aden för en laddhybrid jämfört med en elbil ofta går på ett ut. Men att de olika kostnadsde­larna skiljer sig.

Elbilen är dyrare i inköp men har lägre driftskost­nad tack vare billigare service och el. Medan den andra är billigare i inköp, men å andra sidan blir dyrare att köra på grund av högre servicekos­tnader och högre drivmedels­priser, och sannolikt inte lönar sig för den som inte kan ladda eller aldrig kör på el. Vad som är rätt val beror helt enkelt på individuel­la körmönster.

Det ska inte hymlas: detta är en dyr drömbil. Volvo uppdaterad­e nyligen räckvidden i V90 T6 eAWD till 8,8 mil, men även den är ganska dyr. Desto mer intressant känns de nya laddhybrid­erna från Volkswagen. Både Tiguan och Passat har precis lanserats med en räckvidd på 10 mil och snabbladdn­ing på 50 kilowatt.

"Körmässigt är det som att vaggas runt i en kokong av tyskt ingenjörsk­ap, som betyder att luftfjädri­ngen slätar ut varenda ojämnhet i marken

 ?? BILDER: JULIA BRZEZINSKA ?? Vi har provkört laddhybrid­ernas “crème de la crème” – Mercedes E 300 de 4MATIC All Terrain. Med batteri- och teknikuppd­ateringarn­a har bilen ökat drygt 300 kilo i vikt sedan sist.
BILDER: JULIA BRZEZINSKA Vi har provkört laddhybrid­ernas “crème de la crème” – Mercedes E 300 de 4MATIC All Terrain. Med batteri- och teknikuppd­ateringarn­a har bilen ökat drygt 300 kilo i vikt sedan sist.
 ?? ??
 ?? ?? Här är digitalt så det förslår, här ser ni den senaste skärmen som bjuder både på möjlighete­n att ta Teams-möten direkt i bilen. Äntligen är också lastgolvet plant i E-klassen och det finns möjlighet för passagerar­en att se på film på egen skärm med separat ljud i hörlurar.
Här är digitalt så det förslår, här ser ni den senaste skärmen som bjuder både på möjlighete­n att ta Teams-möten direkt i bilen. Äntligen är också lastgolvet plant i E-klassen och det finns möjlighet för passagerar­en att se på film på egen skärm med separat ljud i hörlurar.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden