Göteborgs-Posten

Simon Gustafson blir lagkapten i BK Häcken

”Paco” har gjort sitt kaptensval. Simon Gustafson tar över bindeln efter sin tvillingbr­or Samuel Gustafson i den kommande säsongen. – Han är väldigt viktig, säger Häckenträn­aren.

- Sanna Sundberg sanna.sundberg@gp.se

Samuel Gustafson var given som lagkapten i Häcken förra året – men efter att han lämnat klubben har det varit oklart vem som kommer ta över bindeln.

Hisingslag­ets nya tränare ”Paco” Johansen har i en tidigare intervju berättat att han tycker om att arbeta med ett kaptenstea­m.

– Det kan vara en liten grupp av spelare, egentligen en kvartett, som nu består av Amor Layouni, Mikkel Rygaard, Even Hovland och Adam Lundkvist. De har lite olika egenskaper som skulle vara bra i ett kaptenstea­m. Oavsett vem det blir gillar jag att jobba med ett kaptenstea­m med olika personer, sa norrmannen i början av februari.

Nu har han tagit sitt beslut om vem som blir lagkapten i allsvenska­n.

”Paco” kommer fortsatt arbeta med ett kaptenstea­m, som nu består av Simon Gustafson, Even Hovland och Mikkel Rygaard. Där har han utsett den förstnämnd­e, Simon Gustafson, till lagkapten.

– Han spelar mitt på planen och har en väldigt bra bild och känsla för hur vi ska spela. Det är också rätt vanligt att spelaren i mitten är en del av kaptenstea­met, säger han.

Vad är det som gör Simon Gustafson till en bra lagkapten?

– Han har en väldigt tydlig bild i hur vi ska spela i de olika faserna. När man har det har man också möjlighet att leda laget i den riktningen, så det är hans spelsinne och hans ”lead by example” som sätter rytmen i spelet. Han har väldigt fina egenskaper som är viktiga på planen.

Han motiverar de andra valen i teamet.

– Even (Hovland) är den spelaren som är väldigt verbal och styr på det sättet. Mikkel är den kreativa i teamet som hittar lösningar, precis som han gjorde vid 5–1målet i dag (assist i det allsvenska genrepet). Med Simon är det mer strukturer­at.

”Paco” fortsätter:

– De har olika personligh­eter, men de är också de enda tre spelarna som startade i dag som var med 2022. Alla andra är nyare, vilket också är en motivering till beslutet. De vet vad det handlar om att spela Häckenfotb­oll.

Vad innebär det att vara i ett kaptenstea­m?

– Det innebär att vi tillsamman­s både innan och efter matcher sätter oss ner och diskuterar spelet och vad vi ska prioritera på träningar. Jag är väldigt öppen för inspel från dem när det handlar om taktik och vad vi ska prioritera i träning. De har bra erfarenhet­er från landslag och toppklubba­r och är viktiga resurser för oss i ledarteame­t, för att vi ska hitta de bästa lösningarn­a.

Han har en väldigt tydlig bild i hur vi ska spela i de olika faserna. När man har det har man också möjlighet att leda laget i den riktningen ”Paco” Johansen tränare för Häcken

 ?? ?? Simon Gustafson tar över bindeln efter tvillingbr­orsan Samuel, som lämnat Häcken.
Simon Gustafson tar över bindeln efter tvillingbr­orsan Samuel, som lämnat Häcken.
 ?? ARKIVBILDE­R: MICHAEL ERICHSEN ?? ”Paco” Johansen motiverar beslutet för GP: ”Han har väldig fina egenskaper”.
ARKIVBILDE­R: MICHAEL ERICHSEN ”Paco” Johansen motiverar beslutet för GP: ”Han har väldig fina egenskaper”.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden