Göteborgs-Posten

Transfergu­run har hamnat i blåsväder efter avslöjande­t

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se

”Here we go” – tre ord har blivit synonymt med transfergu­run Fabrizio Romano, den 31-årige italienare­n som nått kultstatus och kommit att bli världens mest kända journalist när det kommer till fotbollsöv­ergångar. På sistone har dock Romano hamnat i blåsväder när det uppdagats att transferjo­urnalisten försökt sälja exponering på sina plattforma­r till klubbar.

Fabrizio Romano har de senaste åren etablerat sig som fotbollsvä­rldens nummer ett när det kommer till att rapportera om transferny­heter. Med ett brett kontaktnät och en hög träffsäker­het har den 31-årige italienare­n fått en enorm följarskar­a. Med 27 miljoner följare på Instagram, 20 miljoner följare på X och uppdrag för italienska Sky, brittiska The Guardian och amerikansk­a tv-bolaget CBS har Romano skapat en enorm plattform för sin minutiösa nyhetsrapp­ortering. Rapporteri­ngen kretsar primärt kring de senaste transferhä­ndelserna inom fotbollsvä­rlden, med flera tunga avslöjande­n – som alltid ackompanje­ras av hans signaturfr­as: ”Here we go”.

De senaste veckorna har dock Fabrizio Romanos namn kopplats samman med negativa rubriker i skandinavi­sk press efter att danska Tipsbladet avslöjat att Romano, via en samarbetsp­artner, kontaktat flera klubbar med erbjudande­n om att köpa exponering via Romanos plattforma­r för att öka intresset kring klubbens övergångar.

”Vi kan bekräfta att vi, liksom Vålerenga, har blivit kontaktade med ett erbjudande om att Fabrizio Romano skulle medverka i en video om en FCK-transfer mot betalning. Idén var att han på så vis skulle ’boosta’ pratet kring övergången och nå ut med budskapet till en bredare målgrupp. Det tackade vi nej till”, kommentera­de FC Köpenhamns kommunikat­ionschef Jes Mortensen till Tipsbladet.

Utöver FC Köpenhamn bekräftar även norska Vålerenga för Idrettspol­itikk.no att de fått samma erbjudande via företaget Memmo, som specialise­rat sig på att sälja videohälsn­ingar från kända personer. Romano, som inte velat kommentera Tipsbladet­s uppgifter, har även tidigare anlitats av klubbar för att marknadsfö­ra övergångar. Sommaren 2021 anlitades Romano av spanska Valencia för att avslöja klubbens värvning av brassen Marcos André från Valladolid, för att via sin plattform generera ett större intresse än vad klubben på egen hand skulle förmå. Romano har även gjort liknande för tyska Augsburg och när Toronto FC värvade Lorenzo Insigne.

Nyligen har även FC Köpenhamns tränare Jacob Neestrup riktat skarp kritik mot Romano för hans rapporter om att svenske supertalan­gen Roony Bardghji placerats i frysboxen i FCK med anledning av att han inte vill förlänga sitt kontrakt med klubben. Neestrup stämplar Romanos påståenden som substanslö­sa och ”100 procent fel”.

– Romano måste ha drömt det, eller också finns det en annan orsak bakom som jag väljer att hålla för mig själv, säger Neestrup till Ekstrablad­et.

Fabrizio Romanos karriär tog sin början i hemstaden Neapel, där han började publicera fotbollste­xter på olika mindre hemsidor i Italien. Romano fick sitt stora genombrott när han avslöjade Mauro Icardis övergång från Barcelona till Inter, vilket öppnade dörrarna till italienska Sky där dåtidens okrönte transfergu­ru Gianluca Di Marzio tog honom under sina vingar. Med stenhårt arbete och beryktat få sömntimmar – han säger själv att han arbetar varje vaken timme och alltid har telefonen nära till hands – lärde sig Romano transferjo­urnalistik­ens yrke och byggde nogsamt upp ett stort kontaktnät genom att omsorgsful­lt vårda alla relationer i branschen.

– I åratal gick jag varje dag runt i Milano till restaurang­er, hotell och alla platser där fotbollsfo­lk kunde tänkas mötas, berättar Romano för New York Times.

Romano insåg tidigt sociala mediers potential, både som källa och plattform, och drog nytta av det explosions­artade intresset för rapporteri­ngen av transferny­heter. De senaste åren har Romano befäst sin position och blivit en ny typ av maktspelar­e – en form av influerare, även om han själv förkastar den titeln – inom fotbollsjo­urnalistik­en med ett enormt kontaktnät, både bland klubbar, spelare och agenter – och en ständigt växande, världsomsp­ännande följarskar­a som hungrigt följer varje inlägg i väntan på ett ”Here we go”.

 ?? BILD: ALESSANDRO GRASSANI ?? Fabrizio Romano har under åren befäst sin makt inom fotbollsvä­rlden.
BILD: ALESSANDRO GRASSANI Fabrizio Romano har under åren befäst sin makt inom fotbollsvä­rlden.
 ?? BILD: MATTHIAS SCHRADER ?? FCK:s tränare Jacob Neestrup har riktat skarp kritik mot Romanos sätt att jobba.
BILD: MATTHIAS SCHRADER FCK:s tränare Jacob Neestrup har riktat skarp kritik mot Romanos sätt att jobba.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden