Göteborgs-Posten

Supportrar kan bli portade – utan någon brottsmiss­tanke

- Daniel Kihlström

Utan att vara misstänkta för brott kan supportrar få långa tillträdes­förbud till fotbollsar­enor. Det räcker att ha varit del av en ordningsst­örning för att bli portade. – Vi vill försöka minska den våldsspira­l som har skett, säger åklagare Henrik Nordquist.

Efter den tumultarta­de SM-guldmatche­n i november mellan Malmö FF och Elfsborg satsade Malmöpolis­en resurser på att utfärda tillträdes­förbud mot risksuppor­tar.

– Jag har en särskild grupp poliser för att genomföra detta, för att få till en lite större insats, säger åklagaren Henrik Nordquist.

Nyligen fick 40 MFF-supportrar beskedet att de är portade från all elitidrott i 12–18 månader. Det ska jämföras med två-tre tillträdes­förbud som utfärdades till Malmösuppo­rtrar förra säsongen, enligt åklagaren.

– Traditione­llt sett har man främst utfärdat tillträdes­förbud på grund av misstanke om brott, men lagstiftni­ngen ger oss också möjlighet att utfärda förbud för rena ordningsst­örningar. Det har funnits en osäkerhet om det har räckt med det tidigare, säger Henrik Nordquist.

I veckan fick även 27 Elfsborgss­upportrar tillträdes­förbud – i ett par fall i upp till två år och nio månader. Förbuden kopplas dels till guldmatche­n i Malmö och dels till ett våldsamt upplopp innan Elfsborgs cupmöte med Gais i år, skriver Borås Tidning.

Det är åklagare som utfärdar tillträdes­förbud, men beslutet går att överklaga till tingsrätte­n.

– I domstol har vi fått svart på vitt att ordningsst­örningar anses uppfylla kriteriern­a för att utfärda tillträdes­förbud. Vi behöver alltså inte ha rena brottsmiss­tankar mot individen, säger Henrik Nordquist.

Ingen av de 40 MFF-supportrar­na är själva misstänkta för ha begått något brott, men männen kopplas till två allvarliga­re ordningsst­örningar. Dels ett bråk med Djurgårdss­upportrar på Fridhemspl­an i Stockholm den 16 september i fjol och dels en incident kvällen innan guldmatche­n den 12 november i Malmö.

– Då var en grupp supportrar på väg mot Elfsborgs supporterh­otell. De var maskerade och störde trafik

” I domstol har vi fått svart på vitt att ordningsst­örningar anses uppfylla kriteriern­a för att utfärda tillträdes­förbud.

Henrik Nordquist kammaråkla­gare

och ordning. Polisen omhänderto­g dem, säger Nordquist.

I supporterl­ed har de utfärdade tillträdes­förbuden väckt stora känslor.

– Man menar att det är en häxjakt, men det är inte en mänsklig rättighet att gå och se fotboll. Vi har gjort avstamp i att vi vill försöka minska, som vi bedömer det, den våldsspira­l som har skett. Framför allt har vi riktat in oss på de organisera­de slagsmålen.

Ett tillträdes­förbud handlar om en framtida risk för att en person ska begå brott som kan störa ordningen eller äventyra säkerheten under ett arrangeman­g.

– Det är ju en riskbedömn­ing, absolut. Det finns säkert supportrar som tycker att det här är ett maktmissbr­uk och ett sätt för att sätta dit dem, men detta är inget vi gör godtycklig­t och utan underlag. Tycker man att man har blivit orättvist behandlad då har man man sin fulla rätt att få det här prövat av domstol, säger Henrik Nordquist.

 ?? BILD: JONAS EKSTRÖMER ?? Bengalbrän­ning under Svenska cupen-matchen mellan IFK Göteborg och Djurgården på Tele2 Arena.
BILD: JONAS EKSTRÖMER Bengalbrän­ning under Svenska cupen-matchen mellan IFK Göteborg och Djurgården på Tele2 Arena.
 ?? ARKIVBILD: JOHAN NILSSON ?? Kammaråkla­gare Henrik Nordquist.
ARKIVBILD: JOHAN NILSSON Kammaråkla­gare Henrik Nordquist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden