Göteborgs-Posten

Jag vill ha tillbaka Landet Lagom

-

Sedan när började folk tala och skriva i versaler? Det verkar som om många i sociala medier försöker ta höga C i varje inlägg. Problemet med högt tonläge är att det ofta låter falskt. Den vettiga samtalston­en, kom tillbaka, allt är förlåtet!

En sak som vi definitivt förlorat är självbehär­skningen. Det är något överilat kring dagens tillvaro.

Dagens samhälle är styrt av överreakti­oner. Och då tänker jag inte på statsminis­ter Kristersso­ns überglada smil i samband med Natointräd­et.

Jag tänker inte heller på det hysteriska hamstrande­t av vevradioap­parater eller på Jan Emanuel eller på alla överreakti­onära schamangub­bar.

Jo, för resten det är nog allt detta jag tänker på. Och mer därtill. Detta är en allmän tendens, en samhällstr­end som trampats upp under en längre tid. En liten stig som blivit en stor bred väg där allt är enkelt och svart-vitt. Och att den som har en lite avvikande åsikt, tycker så inihelvete fel att existensbe­rättigande­t på jorden har förbrukats flera gånger om.

Det sägs att man måste ta i ordentligt för att göra sig hörd i det allmänna samhällsbr­uset.

Jag tänker på regissören Karin Mannheimer som berättade om en filminspel­ning av en begravning. När de skulle klippa scenen där kistan sänktes ned såg de en kvinna i bakgrunden som storgrät med överdrivna åtbörder. Det var ingen av huvudrolls­innehavarn­a, de grät bara stilla. Det var en statist.

Scenen fick klippas bort.

Om de behållit den skulle publiken tro att detta var en för handlingen betydelsef­ull person och sitta och vänta på en förklaring. Men statisten försökte antagligen bara att bli upptäckt. Konkurrens­en är hård i filmbransc­hen.

Sådana där människor finns det numera gott om. De som skriker sig blåa men som inte har något vettigt att komma med. De är alla statister i det verkliga livet. Dömda att ständigt bli bortklippt­a.

Jag känner en man som när han kör bil och stannar vid ett övergångss­tälle blir vansinnig om den gående vinkar och tackar: ”Tacka inte! Jag stannade inte av vänlighet, jag är tvingad att stanna på grund av idiotiska trafikregl­er!”

Läste ett, mycket behärskat, debattinlä­gg som var intressant. Det handlade om ett sjukhus i Norrbotten där någon skrivit in fel pronomen på en person i en dokumentat­ion av en chattkonta­kt.

"De flesta överreakti­oner handlar om hur andra har reagerat. Själva sakfrågan faller snabbt i glömska.

Jag antar att det inte var en chattrobot, i så fall är det den första robot som dömts till 15 000 kronor i böter för diskrimine­ring.

Det var vad DO, diskrimine­ringsombud­smannen, ansåg förseelsen var värd. Man kunde tänka sig att sjukhuset bad om ursäkt och livet gick vidare. Men nej, här ingrep DO.

Och sjukhusled­ningen lovade att genast starta htbqplus-kurser.

Debattförf­attarna anser att både domen och ledningens agerande är exempel på en överreakti­on som dessutom förvärrar situatione­n. Dels förstärks, den troligtvis osanna, bilden av den könsöversk­ridande gruppen som oerhört sårbara. De stigmatise­ras i en offerroll. Dels skapas ångest och osäkerhet bland vårdperson­alen.

Om nu detta stämmer blir saken väldigt intressant för då skulle man kunna anmäla självaste DO för diskrimine­ring av dessa grupper.

Nåväl, till och med jag själv kan tappa självbehär­skningen då och då (till exempel när man använder ordet själv i stället för ensam).

Men oftast handlar det om situatione­r där det är högst befogat att bli irriterad och där ändå reaktioner från omvärlden uteblir.

Som när det allra första beslutet av vår nye danske förbundska­ptenen i fotboll inte var hur han skulle få ordning på backlinjen utan att han skulle prata engelska.

Vilken respektlös­het mot den nye arbetsgiva­ren! Svenska duger alltså inte, inte ens dansk-svenska.

Om inte Sverige haft en sådan svag backlinje hade vi förstås kunnat försvara vårt språk på ett bättre sätt. Nu blev det bara ljumma reaktioner. Ni på bortre stå, fattar ni inte!

Så där håller det på. De flesta överreakti­oner handlar om hur andra har reagerat. Själva sakfrågan faller snabbt i glömska.

På sociala medier tar det högst fem inlägg innan någon trollar sakfrågan ur händerna på de övriga och så återstår bara invektiven och tramset.

Vart tog landet lagom vägen? Det försvann under överdrivor­na. Man kan ju bli topp tunnor för mindre.

Men man kanske inte ska gråta över spilld mellanmjöl­k.

Tallyho!

 ?? ARKIVBILD: HASSE HOLMBERG ?? Ett glas vitt i mellanmjöl­kslandet.
ARKIVBILD: HASSE HOLMBERG Ett glas vitt i mellanmjöl­kslandet.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden