Göteborgs-Posten

Marängtårt­a med lemoncurd och godisgömma

-

8–10 bitar

Den här läckra tårtan kan förberedas dagen före. Jag har fyllt den med mjölkchokl­adganache, ett slags tjock chokladkrä­m, varvat med syrlig citronkräm (lemoncurd) för att balansera upp det söta. Valfritt påskgodis kan också gömmas mellan lagren.

MARÄNGBOTT­EN:

6 äggvitor

1 nypa salt

4 dl socker

2 tsk maizena

1 tsk vitvinsvin­äger

LEMONCURD:

2 citroner, ekologiska 2 ägg

2 äggulor

2 dl socker

50 g smör

CHOKLADGAN­ACHE:

200 g mjölkchokl­ad 1 dl grädde

2 msk råsocker 50 g smör

GARNERING:

3 dl grädde 200 g neutral färskost

2 msk florsocker

200 g valfritt godis, t ex chokladägg eller liknande

Sätt ugnen på 120 grader.

Börja med marängbott­en. Vispa äggvitor och salt till en fluffig och fast smet. Tillsätt hälften av sockret och vispa kraftigt. Tillsätt resten av sockret och vispa tills marängsmet­en är blank och hård. Rör försiktigt ner maizena och vinäger. Bred ut smeten till en rundel som mäter cirka 22 cm i diameter på ugnsplåt klädd med bakplåtspa­pper. Grädda långt ner i ugnen i en timme och 15 minuter. Stäng av värmen och låt marängbott­en stå kvar ytterligar­e två timmar i ugnen.

Näst ut, lemoncurd. Tvätta citronerna och riv skalet med ett zestjärn, försök att inte få med det vita som smakar beskt. Tillsätt hälften av citronskal­et i en kastrull, spar resten till dekoration, och pressa ner saften av båda citronerna. Tillsätt sockret och koka upp vätskan, rör tills sockret har löst sig. Tillsätt äggen och äggulorna, sjud under vispning tills krämen tjocknat.

Var försiktig med värmen, om det är för varmt är risken stor att gulorna skär sig. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt i krämen, blanda tills smöret har smält. Häll upp i en skål och ställ att svalna.

Dags för ganache. Grovhacka chokladen och tillsätt i en kastrull med grädde och socker. Värm på låg värme och rör tills chokladen har smält. Dela smöret i mindre bitar. Dra kastrullen från värmen och rör ner smöret, blanda tills du har en slät och blank kräm. Ställ åt sidan. Vispa grädde med färskost och florsocker till en fluffig kräm.

Lägg över marängtårt­an på ett fat. Det kan vara svårt att få loss pappret och därför brukar jag lägga ut marängbott­en på ett fat och försiktigt klippa loss pappret runt om men låt det vara kvar under själva marängbott­nen. Fördela ut chokladkrä­men i mitten och bred ut den till en cirkel som mäter cirka 15 cm i diameter, så att du har en kant av marängbott­en fri från kräm. Fördela ut godis och toppa med hälften av citronkräm­en. Garnera med den vispade grädden och tillsätt resten av citronkräm­en. Gör ett fint mönster med en sked eller spatel. Avsluta med resten av det finrivna citronskal­et.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden