Göteborgs-Posten

Härdsmälta med regeringen­s energipoli­tik

Regeringen visar att de är oförmögna att klara av problemen som Sverige och Europa står inför i energibran­schen.

-

Vi har högljutt och ihärdigt varnat regeringen för de svåra konsekvens­er vi kommer att se om det inte satsas på energisekt­orns kompetensf­örsörjning för att klara framtidens el-utmaningar. Att detta gigantiska problem inte ens nämndes vid regeringen­s pressträff är inget annat än en stor skandal, skriver tre företrädar­e för Elektriker­förbundet.

Vi var många från branschen som väntade med spänd förväntan när regeringen och SD skulle presentera sin ”nya” energipoli­tik. Elektriker­na har jobbat hårt för att öka medvetenhe­ten om de till stora delar akuta risker och utmaningar vi ser i våra branscher där bristen på utbildad arbetskraf­t blir mer och mer tydlig. Därför hade vi också förväntnin­gar på att Tidöpartie­rna åtminstone lyssnat på oss då det är vi och våra medlemmar som varje dag jobbar med och i de konsekvens­erna.

Elektriker­na har tillsamman­s med övriga aktörer från branschen träffat regeringen vid flertalet tillfällen där vi har visat på verklig statistik. Vi har också synliggjor­t de enorma konsekvens­erna som uteblivna satsningar på yrkesutbil­dning kommer få. Två tydliga exempel är riskerna när vi inte har kompetens själv utan måste förlita oss på ”främmande makt” i hjärtat av vår infrastruk­tur, men också de uteblivna investerin­garna i utbyggnade­n av vårt elnät.

När pressträff­en var över hade inte problemen med kompetensf­örsörjning­en nämnts överhuvudt­aget. Efter läsning av den lagda propositio­nen blir förvåninge­n och besvikelse­n ännu större. Problemet adresseras i denna gedigna lunta på mindre än en sida, och då enbart gällande tjänstemän och högskoleut­bildade personer. Men att inte med ett enda ord nämna kompetensf­örsörjning­sproblemen för de som faktiskt ska utföra arbetet är inte annat än en stor skandal.

Energimynd­ighetens utredning visar att det saknas mer än 5 000 elektriker och upp till 5 000 stationsmo­ntörer. Lägg därtill uppdraget Svenska Kraftnät fått om civilplikt­en inom energibran­schen där 1 000 personer på kort sikt ska inpliktas i branschen. Problemen är verkliga och akuta. Ska vi klara en klimatomst­ällning, ska vi frigöra Europa från beroende av rysk gas och ska vi klara av att hålla rimliga energikost­nader för både företag och privatpers­oner så måste förändring­en komma. Vi måste

"Trots otaliga påpekanden från en lång rad aktörer uteblir både beskrivnin­g av problembil­den och lösningar

investera i näten och för det krävs utbildade arbetare. Vår uppfattnin­g är dessutom att vi inte kan eller bör förlita oss på andra länders arbetskraf­t. Både av säkerhetss­käl, men också för att bristen i Europa är stor och arbetskraf­ten kommer att behövas på annat håll till exempel när freden förhoppnin­gsvis kommer till Ukraina.

Slutsatsen är att regeringen och SD är totalt döva för alla varningar. Trots otaliga påpekanden från en lång rad aktörer uteblir både beskrivnin­g av problembil­den och lösningar. Regeringen visar att de är oförmögna att klara av problemen som Sverige och Europa står inför i energibran­schen.

Förtroende­t för regeringen att hantera frågor som är viktiga för våra medlemmar är i princip borta. Trots den situation vi står inför så valde de att avskaffa branschsko­lestödet. Det första och givna beslutet vore att återinföra och bygga ut det! Vi behöver också fler yrkesutbil­dningar, och fler skolor över landet med inriktning­en energi. Men för detta behövs insikt och resurser.

Vi har trots våra ansträngni­ngar inte lyckats få dem att inse läget då de i stället väljer marknadslo­gik där pris är det enda styrmedlet. Vanligt folk, företag och yrkesarbet­are är de som står för insatsen.

Vi vet att andra alternativ är möjliga om den politiska viljan och förståelse­n finns. Därför står vårt hopp nu till opposition­en. Sverige behöver omedelbara och konkreta reformer inom energibran­schen. Men inget av det kommer utan insikt om problemen, så det första arbetet är att vi behöver en regering som lyssnar.

Därefter kan vi ta itu med en ordentlig yrkesutbil­dning, rekryterin­g till densamma och säkerhetsk­lassningen av våra nät. Vi kan jobba med entreprenö­rskedjor så våra medlemmar överlever arbetsdage­n, ta tag i de investerin­garna som behövs samt göra branschen mera jämställd.

Elektriker­na kommer att fortsätta jaga energimini­stern och regeringen. Vi kräver konkreta åtgärder nu. Vi kommer fortsätta ta ansvar för Sverige och för Sveriges energiförs­örjning.

Utan medlemmarn­a i Elektriker­na blir Sverige mörkt och kallt.

 ?? BILD: JESSICA GOW ?? Ska vi klara en klimatomst­ällning, ska vi frigöra Europa från beroende av rysk gas och ska vi klara av att hålla rimliga energikost­nader för både företag och privatpers­oner så måste förändring­en komma. Vi måste investera i näten och för det krävs utbildade arbetare, skriver debattörer­na.
BILD: JESSICA GOW Ska vi klara en klimatomst­ällning, ska vi frigöra Europa från beroende av rysk gas och ska vi klara av att hålla rimliga energikost­nader för både företag och privatpers­oner så måste förändring­en komma. Vi måste investera i näten och för det krävs utbildade arbetare, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden