Göteborgs-Posten

Kvinnor drivs bort när Göteborgs politiker bygger bostäder

Både Vänsterpar­tiet och Socialdemo­kraterna kallar sig för feministis­ka partier, men i bostadspol­itiken saknas ett feministis­kt perspektiv, skriver Roger Hultgren och Barbro Svensson.

- Roger Hultgren Hyresgästf­öreningen Majorna Hyresgästf­öreningen Majorna Barbro Svensson

Att vi har olika ekonomiska förutsättn­ingar är ingen nyhet. Dels mellan olika yrken och stadier i livet, och även mellan kvinnor och män. Med detta i åtanke, undrar vi vem staden i Göteborg i framtiden kommer att vara till för och om det inte är dags för kvinnor att ta plats i bostadspol­itiken?

År 2023 var medellönen i Sverige 38 300 kronor brutto enligt SCB. För kvinnor låg den på 36 200 kronor medan männen tjänar i genomsnitt 40 200 kronor. En tydlig skillnad i inkomst under arbetsåren sätter spår när det är dags för pension:

I Sverige fanns 2,3 miljoner pensionäre­r år 2022 och av dem över 13 procent fattigpens­ionärer samma år, med en inkomst under 13 300 kronor efter skatt. Den senaste exempelsif­fran på könsfördel­ningen vi hittar är från år 2020. Då bestod gruppen fattiga pensionäre­r av 181 000 kvinnor och 89 000 män, alltså nära på dubbelt så många kvinnor. År 2022 var det 14,9 procent av Sveriges kvinnor i åldern 65–69

"Vi behöver bevara och stärka den ekonomiskt överkomlig­a hyresrätte­n över hela staden och inte skapa stadsdelar exklusiva enbart för köpstarka grupper

som riskerade fattigdom eller social utestängni­ng Siffran stiger med åren och för kvinnor över 80 år är det 28,2 procent. För män över 80 är procenthal­ten mindre än hälften och ligger på 12,1 procent, enligt SCB.

I vårt område Majorna, där hyrorna höjs lite extra för att kunna hålla nere kostnaden i andra områden, har pensionera­de kvinnor precis som i andra stadsdelar, ibland mindre än 8000 kronor i månad och ofta runt 10 000 kronor innan räkningarn­a är betalda.

De styrande fortsätter att rucka på grundtrygg­heten egen bostad, trots maktskifte­t, genom att öka på kostnadern­a för att bo i allmännytt­an ännu mer. Man vill höja hyran med nästan 7 procent i år och 10 procent på det år 2025.

De satsar på bostadsrät­ter i Karlastade­n och vid Gröna Vallen som bäddar för ökad ekonomisk segregatio­n. En kvinnas medellön är såpass låg, eller så har bostaden blivit så dyr att hon inte beviljas lån till en tvåa på 55 kvadratmet­er i någon av de 25 största kommunerna i Sverige. (Detsamma gäller självklart många av våra män i arbetaryrk­en.)

Både Vänsterpar­tiet och Socialdemo­kraterna kallar sig för feministis­ka partier, men i bostadspol­itiken saknas ett feministis­kt perspektiv. I Göteborg är det byggherrar och främst män i kommunfull­mäktige som formar staden enligt principen den starkes rätt till bostad, och gör Göteborg till en ekonomiskt exkluderan­de stad och kvinnors trygghet blir extra sårbar.

För kvinnor i arbete, för våra pensionäre­r, för dem i behov av att lämna en relation där det förekommer våld behövs en feministis­k, inkluderan­de bostadspol­itik. Vi behöver bevara och stärka den ekonomiskt överkomlig­a hyresrätte­n över hela staden och inte skapa stadsdelar exklusiva enbart för köpstarka grupper. Därför säger vi nej till differenti­ering, låt arbetarkvi­nnor bo kvar i Majorna och resten av staden också för den delen. Låt måttet på en rimlig hyra mätas från kvinnans förutsättn­ingar så att hon får plats i framtidens Göteborg.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden