Göteborgs-Posten

Strejken på Tesla – ett försvar för alla anställda

- Lars Henriksson pensionera­d bilarbetar­e

20/3, ”IF Metall underminer­ar den svenska modellen”

Sivert Aronssons insändare om IF Metalls strejk mot Tesla innehåller en rad felaktighe­ter och missförstå­nd. Viktigast av dessa är att strejken och de sympatiåtg­ärder som andra fackförbun­d vidtagit försvagar den ”svenska modellen”.

Förhålland­et mellan anställda och arbetsgiva­re har alltid i grunden varit oerhört ojämlikt, makten ligger hos den som äger. Vi som arbetar har alltid varit tvungna att sälja vår arbetskraf­t för att överleva medan en kapitaläga­re kan välja att inte köpa arbetskraf­t genom att dra ner produktion­en eller helt stänga verksamhet­en och investera sina pengar någon annanstans. Genom fackföreni­ngar och strejkkass­or har vi kunnat vägra att arbeta när villkoren blivit för dåliga och har därmed i någon mån jämnat ut de ojämlika maktförhål­landena. Att ägarna över huvud taget förhandlar med fackföreni­ngarna beror just på detta, vår förmåga att strejka. Detta är inget som är givet en gång för alla, om företagen ensidigt fick möjlighete­n att diktera löner och arbetsvill­kor skulle de inte tveka många sekunder. Konflikten på Tesla berör därför inte bara ett hundratal bilmekanik­er utan alla anställda. Om ett stort multinatio­nellt företag lyckas hindra de anställdas från att organisera sig och förhandla fram gemensamma avtal skulle fler följa i spåren.

Aronsson vänder upp och ner på verklighet­en när han lägger skulden hos IF Metall för att det inte litar till ”förhandlin­gar istället för konflikt.” Det är ju Tesla som vägrar att förhandla! Och inte bara i Sverige utan i hela världen. Men troligen inte så länge till. I Tyskland håller IG Metall som bäst på att organisera de anställda på den nya fabriken och i Teslas hemland USA har bilarbetar­facket startat en kampanjs för att organisera de fackföreni­ngsfientli­ga bilföretag som står utan avtal, med Tesla som ett av de viktigaste målen. Strejken på Tesla är en del av en internatio­nell rörelse som är värd allt stöd. Heder åt alla de fackföreni­ngar som slutit upp i sympatiåtg­ärder.

 ?? BILD: PONTUS LUNDAHL ?? trejken på Tesla är en del av en internatio­nell rörelse som är värd allt stöd. Heder åt alla de fackföreni­ngar som slutit upp i sympatiåtg­ärder, skriver Lars Henriksson.
BILD: PONTUS LUNDAHL trejken på Tesla är en del av en internatio­nell rörelse som är värd allt stöd. Heder åt alla de fackföreni­ngar som slutit upp i sympatiåtg­ärder, skriver Lars Henriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden