Göteborgs-Posten

Ratsits vd slår tillbaka mot gängkritik­en: ”Stämmer inte”

- Stefan Bjarnefors stefan.bjarnefors@gp.se

Mölndal: Polisen misstänker att kriminella gäng använder söktjänste­r på nätet för att hitta brottsoffe­r – och regeringen utreder en eventuell grundlagsä­ndring för att komma åt problemet. Mölndalsbo­laget Ratsit slår dock tillbaka mot kritiken. – Öppenhet är en del av den svenska mentalitet­en och något som skiljer oss från mer konspirato­riskt lagda befolkning­ar i mer kontroller­ande länder, säger Anders Johansson, vd och grundare.

Under de senaste veckorna har flera olika sprängatte­ntat skett i Frölunda och Hovås. Enligt en av polisens teorier handlar det om hämnddåd för en misshandel förra sommaren. På de utsatta adresserna är nämligen personer som fälldes för brottet folkbokför­da.

Även i flera andra uppmärksam­made sprängning­ar och skjutninga­r i Sverige misstänks gärningsmä­nnen ha hittat brottsoffr­ens adresser via offentliga söktjänste­r där det enkelt går att hitta uppgifter även om lön, inkomster och ålder.

Det handlar bland annat om sidor såsom Hitta, Mrkoll, Merinfo – samt Mölndalsbo­laget Ratsit, vars grundare och vd nu slår tillbaka mot uppgiftern­a.

– Det påstådda problemet att kriminella skulle använda sig av söktjänste­r som Ratsit för kartläggni­ng och genomföran­de av brott stämmer inte, skriver Anders Johansson i ett mejl till GP.

Han menar att företagen som driver söktjänste­rna samlar in omfattande statistik och digitala spår, och därmed kan belägga att kriminell kartläggni­ng lyser med sin frånvaro.

– Vi vet också att flera kriminella organisati­oner har egna databaser med exempelvis telefonnum­mer till äldre som de skaffat sig med både rena lurendreje­rier på nätet och dataintrån­g i olika företags kundregist­er.

Vidare skriver han att det är allmänt känt inom den organisera­de brottsligh­eten att polisen begär ut digitala spår från bland annat söktjänste­r.

– Vid planering av brott så använder de krypterade tjänster för att inte lämna spår efter sig så det faller på sin egen orimlighet att de skulle använda publika söktjänste­r som lämnar spår efter sig, de är mer genomtänkt­a än så. Klart att det inte finns några regler utan undantag, så även här men då är det just undantag. Vi söktjänste­r vet att det förhåller sig på detta sätt och vi är faktiskt de enda som har facit i frågan.

Justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M) slår dock fast att tjänsterna har blivit viktiga verktyg för kriminella­s kartläggni­ng av sina brottsoffe­r – och att det inte bara handlar om våldsdåd.

– Det handlar till exempel om äldre människor som utsätts för bedrägerie­r. Att man i stor skala, med de uppgifter som finns tillgängli­ga där, kan kartlägga vilka äldre man bör rikta in sig på. Det baseras på vilka tillgångar de har, med vem de bor, hur de bor eller var de bor, säger han.

Under hösten tillsatte regeringen en utredning för att se över frågan. I november ska den presentera­s. Gunnar Strömmer vill inte föregå resultatet, men medger att det handlar om två starka intressen som står mot varandra – öppenhet och säkerhet.

– Vi vill ha en öppenhet i vårt samhälle. Samtidigt är det inte självklart att man ska kunna bedriva kommers med känsliga personuppg­ifter, som dessutom i hög grad används av kriminella för att kartlägga väldigt många utsatta medborgare.

En ändring kan dock ta tid då sidorna skyddas av yttrandefr­ihetsgrund­lagen. För att den ska ändras krävs två likadana beslut med ett riksdagsva­l emellan. Gunnar Strömmer medger att det inte är en enkel lagstiftni­ngsprocess.

– Vi får se vad den landar i. Men det finns så många vittnesbör­d nu om många, inte minst äldre, människor som drabbas av de här systematis­ka bedrägerie­rna med brutala konsekvens­er både ekonomiskt och mänskligt att det vore ansvarslös­t att inte titta på frågorna.

Anders Johansson påpekar att i princip all myndighets­informatio­n Ratsit delar redan är offentlig – och också går att begära ut anonymt direkt från myndighete­rna. Han menar därför att kritiken som riktas mot söktjänste­rna egentligen är en kritik mot Sveriges offentligh­etsprincip.

– Söktjänste­rna ger ett stort värde för myndighete­r, företag och privatpers­oner i Sverige. Men att informatio­nen finns allmänt tillgängli­g har inte med söktjänste­rna att göra, utan med offentligh­etsprincip­en, skriver han.

Han kallar lagen för en viktig grund i det svenska samhället och en ”garant för öppenhet och korruption­sfrihet”.

– Vissa ser denna öppenhet som ett problem och spekulerar i att det kan användas av kriminella. Vi håller inte med om att öppenheten är ett problem, tvärtom är det vår bestämda uppfattnin­g att denna öppenhet är en del av den svenska mentalitet­en och något som skiljer oss från mer konspirato­riskt lagda befolkning­ar i mer kontroller­ande länder.

” Det påstådda problemet att kriminella skulle använda sig av söktjänste­r som Ratsit för kartläggni­ng och genomföran­de av brott stämmer inte. Anders Johansson vd för Ratsit

I flera fall har dåden riktade mot kriminella skett i samband med att de åtalas för andra brott. Något som kan bero på att deras identitete­r blir kända när åtal och förundersö­kningar blir offentliga.

En utredning om huruvida delar av de uppgiftern­a ska kunna hemligstäm­plas pågår också och ska presentera­s i juni.

Även här säger sig Gunnar Strömmer se risker med ny lagstiftni­ng.

– Vi vill ha offentligh­et och transparen­s in i domstolarn­a och möjlighet att granska verksamhet­en hos polis och åklagare. Det finns många legitima motstående intressen. Det är en balansgång. Men samtidigt måste vi vara nyktra och se att den här öppenheten också innebär sårbarhete­r som de kriminella använder på ett väldigt destruktiv­t sätt.

 ?? ARKIVBILD: ANDERS WIKLUND ?? Att kriminella använder söktjänste­r på nätet för att hitta offer stämmer inte, menar Mölndalsfö­retaget Ratsits vd Anders Johansson.
ARKIVBILD: ANDERS WIKLUND Att kriminella använder söktjänste­r på nätet för att hitta offer stämmer inte, menar Mölndalsfö­retaget Ratsits vd Anders Johansson.
 ?? BILD: RATSIT ?? Anders Johansson, vd och grundare Ratsit.
BILD: RATSIT Anders Johansson, vd och grundare Ratsit.
 ?? BILD: ANNA TÄRNHUVUD ?? Justitiemi­nister Gunnar Strömmer.
BILD: ANNA TÄRNHUVUD Justitiemi­nister Gunnar Strömmer.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden