Göteborgs-Posten

Besöksförb­ud på äldreboend­e efter smittsprid­ning

- Teo Kristjanss­on teo.kristjanss­on@gp.se

För runt fem veckor sedan började det klia på Dicksons hus i Lunden. Äldreboend­et har strax över 100 lägenheter fördelat på tre hus och åtta enheter och i förra veckan tillkallad­es en läkare. På en av avdelninga­rna hade nämligen alla boende utom en fått misstänkt skabb.

– Det började med att vi trodde att det var tvättmedel men det var det inte. Vi tittade på alla möjliga orsaker och sen tog vi dit Anticimex för man trodde att det kunde vara vägglöss. Men det var det inte heller. Vi har hela tiden försökt hitta vad det kan vara, säger Carina Ludvigsson, en av enhetschef­erna på Dicksons hus.

Skabb är en hudparasit som sätter sig på huden och lägger ägg.

Det vanligaste symtomet är att det kliar på kroppen och efter läkarens undersökni­ng i veckan som gick inleddes en behandling mot parasiten. Personalen behandlade då de boende på avdelninge­n.

– Sen måste alla kläder tvättas och lägenheten måste städas. Alla lakan, handdukar och vad det än är måste tvättas. Sen får man isolera den enskilde under 24 timmar som krämen måste sitta på, säger Carina Ludvigsson.

I och med att de boende på avdelninge­n isolerades kunde inte anhöriga eller närstående komma på besök. En

” Vi kan inte anta att någon har det ena eller det andra och vi kan inte säga hur eller när det kom.

Carina Ludvigsson enhetschef

anhörig berättar för GP att beskedet kom som en chock.

– Jag fick panik och chock på samma gång.

Alla tygsoffor och liknade möbler täcktes med lakan även om det är ovanligt att skabb smittar genom textilier. Vanligast är att det smittar via nära hudkontakt.

– Det kan ta tio veckor från det att man fått det till att man kan få kli. Man ser det ju inte med blotta ögat. Vi kan inte anta att någon har det ena eller det andra och vi kan inte säga hur eller när det kom. Det kan ha varit en anhörig, en personal eller vad som helst. Men personalen är inte smittad, säger Carina Ludvigsson.

Så hur tror du att smittan har gått mellan de boende?

– De kanske har suttit väldigt tajt ihop med hud mot hud en längre tid. De hälsar ju på varandra och kanske sitter intill men jag kan inte säkert säga varför. Det är ju vid hudkontakt och det klart att ibland sitter de i samma soffa kan jag tänka mig. Jag har ingen aning men det låter troligt i mina öron att det är så det gått till, säger Ludvigsson.

Härnäst kommer behandling­en fortsätta och Carina

Ludvigsson berättar att hon ska se över om det är några rutiner som behöver förändras.

– Jag kommer titta och se om det finns något att dra lärdom av. Sjuksköter­skeorganis­ationen tillsamman­s med läkaren vidtog de åtgärder som behövdes och det har gjorts nu över helgen. Mer än så vet jag inte framöver.

Göteborg: En avdelning på Dicksons hus äldreboend­e stängde för besökare efter att skabb spreds bland de boende. Hur smittan spreds är oklart men alla boende på avdelninge­n utom en misstänks ha fått parasiten. – Jag fick panik och chock på samma gång, berättar en anhörig.

 ?? BILD: ANDERS YLANDER ?? En avdelning på Dicksons hus i Lunden drabbades av skabb i förra veckan.
BILD: ANDERS YLANDER En avdelning på Dicksons hus i Lunden drabbades av skabb i förra veckan.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden