Göteborgs-Posten

Ministern vill gå snabbare fram med Nato-vägar

- Niklas Svahn

Sverige: Norge rustar vägar och järnvägssp­år mot Sverige efter Natomedlem­skapet. Men på den svenska sidan saknas flera beslut. Infrastruk­turministe­rn vill agera mer skyndsamt. – Det finns stora behov av förstärkni­ngar, säger Andreas Carlson (KD).

Vägar och järnvägar mellan Norge och Sverige blir en viktig del för militära transporte­r om kriget kommer. Det slår flera experter och försvarsbe­redningen fast.

Norges regering presentera­de på fredagen sin nationella plan med åtgärder för att stärka och underhålla infrastruk­tur.

Bland annat byggs fler mötesspår på Ofotbanen, som är delen av Malmbanan på den norska sidan, och en förstärkni­ng görs av E14 från Stjørdal öster om Trondheim mot den svenska gränsen. Även flera länsvägar som försvaret prioritera­t får sig en upprustnin­g.

Infrastruk­turministe­r Andreas Carlson (KD) konstatera­r att Norge ligger före Sverige med infrastruk­turplaneri­ngen. För svensk del ska den nationella planen inte presentera­s förrän våren 2026.

– Den svenska infrastruk­turen kommer antingen att vara en flaskhals eller en möjliggöra­re för de investerin­gar som görs i det svenska försvaret, säger Carlson.

Han vill nu gå snabbare fram än den traditione­lla processen.

– När det gäller åtgärder som höjer vår förmåga vid höjd beredskap och som är viktiga för truppförfl­yttningar och militär mobilitet till följd av Natomedlem­skapet, så kommer vi förstås att behöva agera skyndsamt i några åtgärder innan vi presentera­r den nationella planen.

Han nämner att regeringen redan presentera­t en plan för att snabbare bygga ut mötesstati­oner på Malmbanan och utreda en reservhamn på Gotland.

När det gäller E14 så förhandsla­grar USA militär materiel i Trondheim och vägen och järnvägen mot Sundsvall skulle bli viktig vid truppförfl­yttningar. Vägen måste förstärkas för tunga fordon, enligt experter. Carlson vill inte ge besked om E14 men säger att han har god kontakt med sin norska ministerko­llega Jon-Ivar Nygård.

– Det är angeläget att samarbeta med våra allierade nu i Nato och vårt grannland Norge för att de åtgärder som görs på norsk sida, respektive svensk sida, ska synkas i så stor utsträckni­ng som möjligt, säger Andreas Carlson.

Samtidigt återstår den stora frågan hur satsningar­na ska finansiera­s. Nuvarande nationella plan uppgår till 959 miljarder kronor, men hundratals miljarder mer kan behövas framåt, enligt Trafikverk­et.

Regeringen ska bland annat undersöka medfinansi­ering från EU:s och Natos investerin­gsprogram.

– Jag själv kommer att engagera mig i kontaktern­a direkt med Nato, säger Carlson.

 ?? ARKIVBILD: ADAM IHSE ?? Infrastruk­tur- och bostadsmin­ister Andreas Carlson (KD) säger att god infrastruk­tur bidrar till höjd försvarsfö­rmåga.
ARKIVBILD: ADAM IHSE Infrastruk­tur- och bostadsmin­ister Andreas Carlson (KD) säger att god infrastruk­tur bidrar till höjd försvarsfö­rmåga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden