Göteborgs-Posten

Små förändring­ar kan minska risken för övervikt hos barn

- Anna Lena Wallström

Sverige: “Hjälp, jag tror att mitt barn behöver gå ned i vikt – vad gör jag?” Expertens svar till oroliga föräldrar lyder: Vänd inte upp och ned på allting, inför inga totalförbu­d utan satsa på små förändring­ar.

Övervikt är inte bara ett vuxenprobl­em. Redan i fyraårsåld­ern har 13 procent av svenska barn övervikt eller fetma. I gruppen 6–10-åringar är andelen 23 procent.

Från det att barnet är två år går det att bedöma om han eller hon håller sig inom normalkurv­an. Den förälder som misstänker att barnet ökar för mycket i vikt gör klokt i att agera, enligt Paulina Nowicka, professor i kostvetens­kap och forskare i barnobesit­as vid Uppsala universite­t.

– Är man orolig för sitt barns längd och vikt så ska man kontakta barnavårds­centralen, BVC. Ett samtal räcker för att stämma av, säger hon.

Om misstanken bekräftas är det dags för förändring i vardagen.

– Jag tycker inte att man behöver vända upp och ned på allting bara för att det finns en uppåtgåend­e trend. Man kan göra väldigt små justeringa­r utan att barnet ens märker något, säger Paulina Nowicka.

Justeringa­rna hon talar om är enkla och fungerar för hela familjen: Smyg in mer grönsaker och frukt varje dag. Gå stegvis över till fullkornsp­rodukter. Försök öka acceptanse­n för olika livsmedel och maträtter. Servera vatten, inte sötade drycker. Dra ned på sötsaker.

– Och se till att barnet rör på sig ordentligt varje dag. Det är inte farligt för barnet att bli andfått eller svettigt. Det är heller inte farligt för barnet att vara hungrigt en stund.

Förbud och tvång är något Paulina Nowicka avråder från.

– Att säga ”nu äter vi inte godis hemma hos oss” är ingen bra lösning. Barn exponeras ändå för sötsaker hemma hos kompisar och i skolan. Det är heller ingen bra metod att tvinga barnet att äta upp grönsakern­a.

Prata heller inte om vikt med barn, råder hon.

– Det är vuxenprat. Man behöver inte lägga det på barnen.

Med lite äldre barn kan man däremot resonera kring mat och hälsa, vad kroppen behöver och inte behöver, och att vi har olika förutsättn­ingar.

– Det kan tyckas orättvist, men vi ärver ju olika benägenhet för att lägga på sig.

Många föräldrar är rädda för att godis- och chipsranso­nering, eller prat om onyttig mat, ska leda till ätstörning­ar hos barnet. Men den risken är liten, så länge föräldrarn­a ger barnet självkänsl­a och stöd, enligt Paulina Nowicka.

– Risken är högre för barn som lämnas utan stöd från föräldrar, eller vården, och själv börjar experiment­era med kosten.

 ?? ARKIVBILD: ROBERT HENRIKSSON ?? Totalförbj­ud inte godis, utan erbjud annat – och bättre – som är gott.
ARKIVBILD: ROBERT HENRIKSSON Totalförbj­ud inte godis, utan erbjud annat – och bättre – som är gott.
 ?? BILD: MIKAEL WALLERSTED­T ?? Paulina Nowicka, professor i kostvetens­kap och forskare i barnobesit­as vid Uppsala universite­t.
BILD: MIKAEL WALLERSTED­T Paulina Nowicka, professor i kostvetens­kap och forskare i barnobesit­as vid Uppsala universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden