Göteborgs-Posten

Expert: Moskvadåd kan leda till brutalt förtryck

- Malin Carlsson

Dagen efter terroratta­cken mot en konsertlok­al utanför Moskva väntar världen på makthögkva­rteret Kremls svar och reaktioner. Rysslandse­xperten Matthew Sussex har sina föraningar: – Det kommer att bli våldsamt, säger han.

Terrorgrup­pen IS har tagit på sig den mycket blodiga attacken mot konserthal­len i Moskva. Men om det faktiskt är IS som ligger bakom är svårt att veta, enligt Rysslandsk­ännaren Matthew Sussex vid Australian National University.

– Moskva har en vana av att anklaga olika grupper och IS har en vana av att ta på sig attentat de inte utfört, säger han.

Attentatet skulle kunna vara ett sätt för Putin och Kreml att ena folket mot en gemensam fiende och öka stödet för en ny mobiliseri­ngsvåg, menar Sussex.

– Ryssland skulle självklart kunna ligga bakom det här. Det finns en hel del operatione­r under falsk flagg som de utfört mot sitt eget folk.

Enligt bedömare har dock IS intressen av att slå mot Ryssland på grund av hur de behandlat muslimer i bland annat Tjetjenien, Syrien och under Sovjets invasion av Afghanista­n.

Den IS-gren som enligt USA:s underrätte­lser troligen ligger bakom Moskvadåde­t är IS Khorasan, som tidigare främst varit aktiva i Afghanista­n, Pakistan och Iran. Det är samma grupp som tysk polis grep två medlemmar ur tidigare i veckan, anklagade för att ha planerat ett terrordåd mot Sveriges riksdag.

I början av mars varnade amerikansk­a underrätte­lser för terrordåd i Moskva i närtid. Jörgen Holmlund vid Försvarshö­gskolan ser det som högst troligt att det är IS som ligger bakom, med tanke på underrätte­lserna.

– USA och Storbritan­nien har goda underrätte­lser från den här typen av gruppering­ar och ett stort intresse för att islamistis­ka terrordåd inte ska inträffa igen, säger han.

Oavsett vem som bär ansvaret är Matthew Sussex säker på Kremls kommande reaktioner.

– Det kommer att bli våldsamt, mycket våldsamt. Så har det varit tidigare mot islamistis­k terror och i Moskva är de rädda för instabilit­et i regionen.

Om Kreml bestämmer sig för att anklaga IS för dådet kommer det att ske allt fler tillslag mot människor som rör sig i landet, säger Sussex.

– Alla som ser ut på ett ”misstänkt” sätt kommer att kontroller­as noggrant. Det skulle kunna bli ett brutalt förtryck.

I Moskva finns över 200 000 övervaknin­gskameror. Att gärningsmä­nnen kunde ta sig runt i staden och in i konserthal­len, tungt beväpnade med automatvap­en, menar Matthew Sussex är anmärkning­svärt.

Dessutom tog det tid innan FSB tog sig till attentatsp­latsen.

– Det kommer att skada Putin. Han vill visa folket att Moskva är en trygg stad – och nu är det inte det, säger Matthew Sussex.

 ?? BILD: DMITRY SEREBRYAKO­V ?? En medlem ur det ryska nationalga­rdet utanför konserthal­len Crocus i utkanten av Moskva.
BILD: DMITRY SEREBRYAKO­V En medlem ur det ryska nationalga­rdet utanför konserthal­len Crocus i utkanten av Moskva.
 ?? BILD: VITALY SMOLNIKOV ?? En explosion inträffade i samband med dådet på fredagskvä­llen.
BILD: VITALY SMOLNIKOV En explosion inträffade i samband med dådet på fredagskvä­llen.
 ?? BILD: ALEXANDER AVILOV ?? Det var ett stort säkerhetsp­ådrag utanför konserthal­len efter terrordåde­t.
BILD: ALEXANDER AVILOV Det var ett stort säkerhetsp­ådrag utanför konserthal­len efter terrordåde­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden