Göteborgs-Posten

Lökpriset i Gaza 50 gånger dyrare än före kriget

- Mia Holmberg Karlsson

Priset på grönsaker, olja och mjöl har stigit till skyhöga nivåer i det belägrade Gaza, visar en rapport. I norra Gaza kan en säck med mjöl kosta motsvarand­e tusentals kronor – pengar nästan ingen har.

Prisökning­arna är särskilt slående i norra Gaza, dit hjälplever­anser knappt når längre. Men även i södra Gaza, där runt 1,5 miljoner palestinie­r beräknas ha sökt skydd från Israels attacker, säljs det lilla som finns för ockerprise­r.

I Rafah i södra Gaza kostar lök nu 50 gånger mer än före kriget, rapportera­r The Guardian med hänvisning till en rapport från den kristna hjälporgan­isationen Christian Aid.

Spenat, juteblad och mangold säljs för priser runt 25 gånger högre än tidigare. Även olja och mjöl har blivit betydligt dyrare i takt med att kriget fortgår och nödhjälpen uteblir.

”Till följd av det dör barn i Gaza av näringsbri­st och sjukdomar medan världen blundar för det”, säger organisati­onens Mellanöste­rnchef William Bell enligt The Guardian.

Internatio­nella organisati­oner har de senaste veckorna varnat alltmer enträget om en mycket nära föreståend­e svältkatas­trof i Gaza, särskilt i landremsan­s norra delar.

En 25-kilos säck med mjöl kan kosta motsvarand­e runt 200 svenska kronor i Rafah – och i norra Gaza så mycket som 4 000 kronor.

Familjer, varav många har förlorat sina inkomster på grund av kriget, har därmed bara råd med ytterst små mängder och portioner.

En hjälparbet­are vid den brittiska välgörenhe­tsorganisa­tionen Restless Beings säger till The Guardian att ”absolut ingen har råd med situatione­n här”.

På lördagen rapportera­r Al Jazeera att omkring 7 000 lastbilar väntar på tillstånd att få åka in i Gaza på den egyptiska sidan gränsen. Israels rigorösa kontroller av hjälpkonvo­jerna uppges vara orsaken till fördröjnin­gen.

 ?? BILD: FATIMA SHBAIR ?? Palestinie­r köar för ett gratis mål mat i Rafah den 16 februari.
BILD: FATIMA SHBAIR Palestinie­r köar för ett gratis mål mat i Rafah den 16 februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden