Göteborgs-Posten

I Göteborg har Malte och familjen hittat tryggheten

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

Han är seriens allra hetaste spelare – men hur ser det ut när Frölundas stjärna Malte Strömwall lämnar isen? – Han är aldrig nöjd. Och han borde le lite mer när tv intervjuar honom, berättar blivande hustrun Melina när GP hälsar på hemma hos familjen.

Vi är ett par slagskott ifrån den arena som kokade i fredags när Frölunda tog emot Leksand i den första kvartsfina­len i bäst av sju. Här bor nuförtiden Malte och Melina tillsamman­s med sönerna Leon och Noel.

För efter åtta år utomlands och sju olika klubbar har Malte Strömwall hittat ett lugn och trygghet i Göteborg.

Och det är värt en hel del.

I alla fall om du frågar Melina Gillgren, Maltes blivande hustru och mamma till pojkarna som är två och ett halvt år respektive åtta månader.

När familjen Strömwall/Gillgren flyttade till Göteborg så lät Frölunda nyförvärve­t från AHL-laget Chicago Wolves ansluta till träningen senare än resten av laget.

Familjen behövde tiden, lugnet.

Framför allt så behövde Melina och Malte varandra – när paret precis skulle bli föräldrar för andra gången.

– Under vår första graviditet var jag ensam i sju månader av nio. Och när Leon väl föddes så fick Malte ledigt i fem dagar från sin KHLklubb ... och där och då var jag glad att han kom till förlossnin­gen.

Det var fem dagar av vänner, familj och löpande band-besök på BB.

– Alla ville komma och besöka oss. De bytte av varandra i dörren – och så plötsligt var Malte borta ... och vår tid tillsamman­s med en nyfödd togs ifrån oss. Vad hände? Melina började känna efter. – Det kommer ibland efter. Jag hade bara en tanke att han skulle hinna till förlossnin­gen – och så gjorde han det. Men det var skitjobbig­t när han åkte. Och där stod jag med en nyfödd bebis. De stunderna känner man sig ensam. Och därför var det så viktigt att det skulle vara annorlunda den här gången, berättar Melina.

Paret har varit ihop i tio år, men det har inte alltid varit den enklaste resan med en handelsres­ande i hockey som käresta.

Melina har funnits med i orter som Växjö, Luleå … men valde exempelvis bort Jönköping när Malte flyttades till HV71.

Men att ge upp?

Det finns inte på kartan.

Efter en succésäson­g i AIK i allsvenska­n så erbjöds Strömwall ett NHL-kontrakt med New York

"Plötsligt var Malte borta ... och vår tid tillsamman­s med en nyfödd togs ifrån oss. Vad hände? Melina Gillgren

Rangers – utan att ens vara draftad.

– Så jag flyttade jag med till Hartford – och bodde där i fem månader. Sedan gav hon upp.

– Det var tufft. Det var en helt annan mentalitet där, särskilt bland tjejerna. Det var en prövning – och till slut kände jag att nej, det här får han göra själv. Jag började plugga till frisör.

Malte stöttade förstås. Melina har alltid funnits där för honom – och han för henne.

– Hade det varit så att han stoppat mig från att göra det jag vill så hade det kanske funnits andra tankar. Men Malte har alltid varit väldigt peppande till att jag ska göra min grej. Känn ingen press, liksom. Det är det som gjort att det funkar, säger Melina.

I dag stormtrivs familjen i Göteborg. Melina och Malte umgås med exempelvis Lasse Johansson och Nicklas Lasu – som bägge också har småttingar där hemma.

Paret hyr en möblerad lägenhet mitt i stan, men oftast blir det inte besök på en närliggand­e restaurang och bio – utan hämtad sushi och svenska serier som Gåsmamman eller Bron.

Det blir ju lätt så när man inte har släkten eller vänner från förr som kan passa barnen.

– Det finns en stor skillnad – och här hemma vet man allt. Det var en gång i Minsk som jag ringde Malte i panik. Var ska jag ringa om det händer nåt? Hemma i Sverige ringer jag 112. Men var skulle jag ringa i Minsk – om jag behövde en ambulans? Och den stressen ... när du har ett litet barn. Jag tyckte att sjukvården där var väldigt läskig.

– Här vet jag hur systemet fungerar, var jag får vård eller hur jag får in Leon på förskolan. Det är mycket lättare här.

Det låter bestämt – att ni blir kvar i Göteborg?

– Haha. Vi får se det. Vi ska vinna ett SM-guld först, säger Malte Strömwall.

Schweiz ligger kvar – även om du spelar ut ditt kontrakt, som gäller till 2025?

– Leon får bestämma, haha. Men det är lite annorlunda till när det kommer till skolplikt, säger Malte.

Leon fyller tre nästa gång, så det är ett tag till han ska in i förskolekl­ass.

Malte tar en kaka med mjölkchokl­ad, ni vet ... den där typen som är magisk att doppa i kall mjölk.

Det där skulle Roger Rönnberg, Frölundas kaloriräkn­ande coach, se.

– Ha, den där kakan blir skillnaden mot Leksand, ler Malte.

Han tar emot pucken från Leon och skjuter upp den i krysset bakom sonen. Lillebror Noel sover fortfarand­e – trots slagskotte­n från storebror Leon på vardagsrum­mets golv.

Och Leon skjuter, precis som pappa Malte, från höger.

– Malte är aldrig nöjd. Men du hade ju ett hattrick? ”Fast jag borde ha gjort det här”, kan han svara då. Det är ju förstås det som driver honom framåt. Att det är den driften som alltid gör honom bättre. Men jag hoppas ju att han efter sin karriär kan känna sig nöjd, säger Melina.

Hon uppskattar inte när Malte drar en klubba i plexit under match, eller slår i båset.

Då säger hon direkt till.

– Jag blir provocerad när han visar frustratio­n och står och slår i nånting. Det känns osportslig­t, tycker jag. Förstå mig rätt. Jag gillar att det finns temperamen­t, men det får inte bli för mycket. Jag bryr mig inte om vad de andra spelarna gör, men jag känner Malte som person – och vet när det inte blir bra.

Skäller du på honom när han kommer hem?

– Det ser lite taskigt ut. För jag vet att han kommer in i det onda. Det blir inte bättre för honom, säger Melina Gillgren.

"Jag hade också en målvakt som idol när jag var liten. Jarmo Myllys i Luleå. Det var nåt speciellt med skydden, den stora utrustning­en Malte Strömwall

Och riktigt bra gick det, i ärligheten­s namn, inte för Malte Strömwall i starten.

– Jag var ju skitless i början av säsongen här i Frölunda. Jag producerad­e ju inte alls, erkänner Malte.

Melina, som själv spelade handboll med HK Söder i Stockholm, fyller på:

– Han fick inte ens ut 30 procent av vad han kan! Och det sa jag till honom ...

Malte lyssnade – och plötsligt lossnade allt.

Efter jul är det bara Skellefteå­s

Oscar Lindberg och Timrås Filip Hållander som gjort fler poäng än Strömwall.

Kan du känna att du fått ett slags psykologro­ll till Malte under hans karriär?

Malte skrattar till, Melina ler.

– Det har blivit en del terapisamt­al, erkänner Malte snabbt.

– Vi pratar väldigt mycket, det gör vi. Ibland är det bra att lägga bort allt med hockeyn också. Malte är väldigt hård emot sig själv. Det är ofta där som jag försöker bromsa honom lite. Och försöker få honom att stanna upp. Hur mår du egentligen? För att du ser på honom ... men det var mer så när han var yngre.

– Nu känner han sig själv bättre. Och även om han vill prata hockey så kan jag fråga om han inte har nåt annat han vill fråga mig om. Vi kan prata om nåt annat, säger Melina.

Men hon ser också en man som förändras i intervjuer när kamerornas ljus slås på.

– Jag blir lite full i skratt. Vem är det där? Jag kan bli nervös när jag hör honom, för det är inte mannen som jag känner! Som när han gjort ett hattrick mot Växjö. Då ... men, Malte! Du måste ju visa nånting. Annars blir du liksom dryg! Jag vet ju hur mycket det betyder för honom – och så står han där och låtsas som om det inte är nåt ... Melina fortsätter:

– Jag vet ju hur glad han är när han kommer hem till mig efteråt, men i intervjun är det som om ... det var väl okej. Då sa jag åt honom. Du kan väl åtminstone dra till med ett leende! Och intervjun efter blev lite bättre. Malte är extremt ödmjuk som person – och det sista han vill är att han ska uppfattas fel. Eller nonchalant eller dryg. För det är han inte. Han kan se ut så för många på planen, tror jag. Men jag känner ingen som är så ödmjuk som han!

Hon är utbildad frisör, men just nu mammaledig från jobbet på Björn Axén i Stockholm. Det har hon varit under de tre senaste åren, när både Leon och Noel kommit till världen.

– Nu har jag precis börjat läsa till yrkeslärar­e, så jag kan utbilda folk till frisörer. Men jag läser på halvfart. Utbildning­en är 18 månader, men kommer ta tre år för mig, berättar Melina.

Sonen Leon älskar att hänga med

Frölundas maskot Frölle i samband med matcherna. Eller att leka med barnen till Lasse Johansson och Nicklas Lasu.

– Leon tycker att allt runt om matcherna är väldigt kul. Men att sitta och titta på en match har han inte riktigt fastnat för än. Han är lite för liten, så han är nöjd bara han får träffa Frölle och målvakten ...

Lasse Johansson är ju idolen – och hans målvaktsma­sk extra spännande att låna.

– Jag hade också en målvakt som idol när jag var liten. Jarmo Myllys i Luleå. Det var nåt speciellt med skydden, den stora utrustning­en, minns Malte Strömwall.

Att Frölunda gått in i slutspelet mot Leksand som en guldkandid­at kittlar förstås lite extra.

– Jag har aldrig vunnit någonting någonsin. Varken liga eller guld. Så det är klart att SM-guld hade varit fantastisk­t roligt. Jag tror att vi har ett lag som har väldigt mycket slutspelse­rfarenhet och vet vad som krävs – både på isen och i båset. Det är en bra mix, tycker jag. Sedan ska vi peaka som lag också. Man vill vinna. Jag börjar bli till åren, snart 30 – och jag känner att jag etablerat mig själv som spelare. Och då skulle jag vilja vinna något. Det är det som det går ut på. Att vinna, säger Malte Strömwall.

Och NHL-drömmen är, efter två försök i New York Rangers och Carolina Hurricanes, inte heller riktigt död. Även om det vid de två tillfällen­a blev enbart spel i AHL-klubbarna Hartford Wolf Pack och Chicago Wolves.

– Jag tycker att den hockeyn som jag levererade i Chicago var tillräckli­gt bra för att bli uppkallad. Men det är mycket politik och sånt. När folk blivit valda i draften och sånt.

Är det fortfarand­e målet – att ta dig till NHL?

– Hade jag fått frågan så hade jag absolut tänkt på det. Men det är inte så att jag ligger sömnlös på nätterna längre för att jag inte spelat en match. Som det kunde vara tidigare, nästan. Att jag ville det så mycket. Nu har jag gjort det som jag kunnat. Jag drömde ju om det.

Men 29 är ingen ålder?

– Nä – och jag kommer bli ännu bättre också!

 ?? ??
 ?? ?? De mjuka puckarna viner fram längs golvet hemma hos familjen Strömwall/ Gillgren. Handskarna ska förstås vara på sonen Leon.
De mjuka puckarna viner fram längs golvet hemma hos familjen Strömwall/ Gillgren. Handskarna ska förstås vara på sonen Leon.
 ?? BILDER: DANIEL STILLER ?? Malte Strömwall och blivande hustrun Melina Gillgren har hittat rätt i Göteborg – och här får familjen tid att växa starkare.
BILDER: DANIEL STILLER Malte Strömwall och blivande hustrun Melina Gillgren har hittat rätt i Göteborg – och här får familjen tid att växa starkare.
 ?? ?? Hockeyspel­et framför Malte Strömwall har Frölundas målvakt Lasse Johansson tipsat om – och sonen Leon ville ha ett eget.
Hockeyspel­et framför Malte Strömwall har Frölundas målvakt Lasse Johansson tipsat om – och sonen Leon ville ha ett eget.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden