Göteborgs-Posten

Lotta Nibell om Scandinavi­ums framtid – öppnar för Frölunda

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

” Vi har ju hela tiden väntat på en ny arena – och då öser du inte på med underhåll och investerin­gar heller Lotta Nibell

Vd, Got event

” Vi kan aldrig ge upp. För det är för Frölunda vi gör det. Mats Grauers

Ordförande, Frölunda HC

Scandinavi­um lever – i minst tio år till. Men hur ökar Got event och Frölunda upplevelse­n för 350 000 åskådare om året? Och hur blir intäkterna större? – Vi jobbar gärna tillsamman­s med Frölunda – för vi behöver öka intäkterna. Kom med ett affärsförs­lag, uppmanar Lotta Nibell, vd för Got event.

Scandinavi­um byggdes redan 1971 – och ska med tiden rivas till förmån för en ny multiarena mitt i Göteborg. Men dit är det åtminstone tio år – och fram till dess ska arenan fungera för hockey, konserter, hästhoppni­ngar och mästerskap.

Det kommer att krävas en hel del renovering, underhåll och uppfräschn­ing.

– När jag började på Got event för tio år sedan var min upplevelse att Scandinavi­um skulle försvinna. Vi har ju hela tiden väntat på en ny arena – och då öser du inte på med underhåll och investerin­gar heller. Men så känner man, fasen – vi kommer att få vänta ett tag till. Vi pratar om 2035 innan en ny arena kommer vara klar, konstatera­r det kommunala arenabolag­ets vd Lotta Nibell.

I år har Got events budget för underhåll av stadens arenor ökat från 50 miljoner till 74 miljoner, men det räcker inte långt när många arenor ska vara med och dela på summan.

Det har också det kommunala arenabolag­et insett – och letar efter nya intäkter för att kunna genomföra flera investerin­gar. Arenan kräver också en del re-investerin­gar, som exempelvis en ny sarg – och här undersöks bland annat möjlighete­n av en led-variant, en sådan som har rörlig reklam.

Ett annat önskemål är en uppgraderi­ng av det daterade ljudsystem­et i arenan och ett byte av mediekuben.

Det är åtgärder som kostar en hel del.

– Vi har under de senaste tio åren gjort nyinvester­ingar och lagt 170– 180 miljoner på Scandinavi­um. Det har varit ombyggnad av restaurang­er och en massa annat. Det har varit teknik, med allt från ventilatio­n till nya kylrör. En hel del har också lagts på energieffe­ktiviserin­g och driftsopti­mering – och det har vi haft igen när elpriserna stuckit iväg. Så måste vi fortsätta jobba. Men helst vill vi jobba med sånt som är mer arrangörs- och publikfräm­jande, säger Lotta Nibell.

Hon tillägger:

– De riktigt stora sakerna behöver göras nu – så vi hinner skriva av dem, i så fall. Vi kan inte bli stående med en massa restvärden när arenan ska rivas. Sedan kan det komma stora grejor som ändå är självfinan­sierande i större utsträckni­ng – om vi hittar nya kommersiel­la affärsmöjl­igheter. Då är det en annan sak, konstatera­r Lotta Nibell.

Det är där som Frölunda HC står och väntar. Klubbens ordförande Mats Grauers säger att föreningen som år ut och år in lockar 350 000 åskådare till arenan gärna är med och utvecklar upplevelse­n – och ekonomin.

– Eventet i Scandinavi­um måste helt enkelt utvecklas. Där får inte vi i dagsläget inte vara med och utveckla – för det finns kommunala beslut på att det ska vara kommunal drift i arenan. Och de öppnar inte dörren för oss att medverka där. Och just där springer våra konkurrent­er ifrån oss, säger Mats Grauers till GP.

I Karlstad omsätter Färjestads BK runt 45 miljoner kronor på restaurang­er och kiosker – jämfört med de 10–15 miljoner som Got event plockar in i Scandinavi­um.

Då har Färjestad dessutom ett publiksnit­t som ligger 3 100 åskådare lägre än vad Frölunda gör – 7 704 jämfört med 10 563.

– Det innebär att Got event på våra matcher skulle kunna omsätta 60 miljoner ... och det gör de inte. Kioskerna är släppta till McDonalds och restaurang­erna omsätter nånstans mellan tio och femton miljoner kronor. Vi säger inte att vi som förening ska ha den affären, men om vi tillsamman­s ökade den kommersiel­la affären så skulle båda parter kunna tjäna på det, säger Mats Grauers.

Och nu öppnar Got events vd Lotta Nibell dörren för Frölunda.

– Vi jobbar gärna tillsamman­s med Frölunda – för vi behöver öka intäkterna. Kom med ett affärsförs­lag! Och det har jag också sagt till Mats Grauers. Vi tar gärna en diskussion om det är något som de vill utveckla, berättar hon.

Hon fyller på:

– Det har ju på senare år varit en glidning – från att ha varit mycket ideellt till att bli mycket mer kommersiel­lt. Både inom hockeyn och fotbollen. Det är inte lätt att hålla ihop alla dessa frågor inom samma företag eller organisati­on. Frölundas utmaning påminner mycket om den utmaning som Got event har. Det är inte lätt alltid, säger Got events vd. Hur ser du på samarbetet mellan Got event och Frölunda de senaste tio åren?

– Vi lever i symbios. Sedan har vi inte alltid samma syn på saker och ting. Det är som ett förhålland­e. Det går upp och ner – så man får jobba på det. Vi hittar ju fram – för vi behöver hitta olika lösningar, säger Lotta Nibell.

Frölundas ordförande Mats Grauers är bestämd i frågan – och vill inte ge upp.

– Vi kan aldrig ge upp. För det är för Frölunda vi gör det. Jag ser framför mig att storstadsi­shockeyn har ett problem. I Stockholm finns inget elitlag, i Malmö är arenan halvfylld. Om inte vi hittar ett sätt att samarbeta i Göteborg så kommer Frölunda att hamna i samma situation, tror Mats Grauers.

Han utvecklar:

– Eller så är utbudet i storstäder­na så stort – att man inte ser vikten av ett elitlag på samma sätt som man gör i Skellefteå, som i princip bara har Skellefteå AIK. Och Skellefteå AIK har nästan gjort att hela Sverige vet vad Skellefteå är. Det är klart att laget är betydelsef­ullt för staden.

Got event såg dock till att Frölunda HC kunde överleva när det kommunala bolaget i november 2011 lånade ut 20 miljoner kronor i ett nödlån.

– De hade nog inte funnits utan det lånet, men å andra sidan hade det varit rätt tomt i Scandinavi­um också. Den styrelsen fick väldigt mycket kritik, för det ligger inte i Got events uppdrag att låna ut pengar. Men jag tror att Got event gjorde det klokaste valet vid den tidpunkten. Det handlar lite om att rädda varandra, säger Lotta Nibell.

Många supportrar har också fört fram önskemål om en ståplatsku­rva i Scandinavi­um – och även här finns det under arenans sista levnadsår en möjlighet till förändring.

– Det finns några saker listade från Frölunda, saker som vi ska fördjupa. Just i den frågan står det inte så tydligt, det står bland annat ”platser likt i Globen”. Jag måste ställa några kontrollfr­ågor, så att vi vet exakt – för vi behöver göra någon form av kostnadsbe­räkning. Är det önskemål från Frölunda så får vi titta på det. Sedan måste placeringe­n av en ståplats utredas också. Var är den lämpligast att ha?

 ?? BILD: MICHAEL ERICHSEN ?? Got events vd Lotta Nibell anser att Scandinavi­ums tio sista år kräver en hel del re-investerin­gar.
BILD: MICHAEL ERICHSEN Got events vd Lotta Nibell anser att Scandinavi­ums tio sista år kräver en hel del re-investerin­gar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden