Göteborgs-Posten

Gais fick nöja sig med kryss mot Varberg

Sista testet inför den allsvenska premiären för Gais, då var det Varbergs Bois som stod för motståndet på Valhalla IP. Spelöverta­get var långa stunder enormt för hemmalaget, men det slutade ändå ”bara” 1–1 mot superettan­motståndet.

- Philip Trollér philip.troller@gp.se

– Vi ska göra betydligt fler mål, inget snack om det, men vi spelar runt bollen bra, löper mycket och skapar stora ytor för varandra. Det ser bra ut, säger veteranen Jonas Lindberg.

Gais radade upp farliga anfall tidigt men det var Varberg som gjorde det första målet. En långboll damp ner bakom Axel Norén, efter duellspel kunde Aulon Bitiqi riva sig loss från Gais-försvaret och rulla in 1–0 bakom Mergim Krasniqi.

Därefter följde en massiv press från Makrillarn­a. Bortalaget­s målvakt, Fredrik Andersson, den förre öisaren, storspelad­e.

Till slut fick han dock kapitulera. Kvittering­en satt när formtoppad­e Alexander Ahl-Holmström med en välplacera­d nick prickade in sitt sjätte mål den här försäsonge­n. Som så många gånger förr slog Gustav Lundgren inlägget. Målet kom precis före paus.

I den andra halvleken tappade Gais tempo i spelet och Varberg hade i stället då ett par möjlighete­r då att ta ledningen. I slutet växlade

Atleterna upp igen och hade bud på 2–1, men närmare än en farlig nick från inhoppande Mervan Celik kom man aldrig ett segermål.

Huvudträna­re Fredrik Holmberg

håller prestation­en i den första halvleken som det bästa han har sett av Gais under årets försäsong.

– Vi spelar med en självklarh­et och en pondus då. Alla spelar enkelt och gör varandra bättre. Vi låter bollen gå och krånglar inte till det. Så här bra är de här grabbarna. När elva bra fotbollssp­elare är på plan samtidigt och samarbetar och nyttjar allas egenskaper, då kan det se ut så. ”Freddan” i Varberg var bra. Herrejävla­r. Han var skitbra. Holmberg tillägger:

– Sedan var andra halvlek lite klenare, men det var ändå okej. Det är inte så att den är dålig. Eller ja, jämför du med första halvlek, då kommer de flesta övriga halvlekarn­a framstå som dåliga ...

Varför gick ni ner er efter paus?

Gais gjorde flera byten i andra halvlek – Fredrik Holmberg vill inte skylla på det.

– Vi blir lite bekväma i vårt sätt att spela. Vi tar lite för många tillslag, tempot blir lägre överlag. Vi har inte samma vilja att gå in bakom och springa och spela i de ytorna. Det är som att vi tror att andra halvlek kommer se ut som första, att det ska komma av sig själv, men man måste jobba så jävla hårt för att det ska se ut som i första. Sedan tycker jag vi kommer tillbaka starkt sista tio minuterna. Då var vi där igen.

Att det endast slutade med ett kryss stör tränaren en aning.

– Det spelar alltid stor roll att vinna. Men jag tror inte den här matchen påverkar vårt självförtr­oende negativt, tvärtom. Att mot ett såpass bra lag som Varberg är, kunna skapa så mycket, det tar vi med oss.

Både mot Varberg, Landskrona och Utsikten, de tre senaste träningsma­tcherna, har mönstret dock varit snarlikt. Gais har imponerat före paus – och sedan inte kunnat leverera på samma nivå i andra halvlek.

Hur ser du på det?

– Vi gick inte ner så mycket i dag som mot Utsikten och Landskrona.

Nivån var sämre då i andra halvlek än i dag. Men återigen, jämför man med första i dag är det klart att man tycker det är en dipp i andra.

En vecka kvar till premiär, är du tillfreds med var ni befinner er här och nu?

– Ja, det är jag verkligen. Man vill alltid vara längre fram. Jag hade jättegärna velat vara Liverpool nu. Sälja mycket spelare, omsätta samma, spela lika bra, haha. Så är det inte. Men sett till var vi började allting och var vi är nu, då känns det som att vi följer planen relativt bra.

Den allsvenska premiären för Gais spelas mot Brommapojk­arna den 31 mars på Gamla Ullevi.

 ?? BILD: MICHAEL ERICHSEN ?? Fredrik Holmberg.
BILD: MICHAEL ERICHSEN Fredrik Holmberg.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden