Göteborgs-Posten

Carl Petersson Moberg:

Därför ska du fira påsken i kyrkan

- Carl Petersson Moberg carl.moberg@gp.se

” Det är inte många som tar till orda för att försvara en långintens­iv kulturkris­ten position.”

Det har snart gått ett år sedan religionsh­istorikern David Thurfjell formulerad­e sig så i sitt sommarprat, ändå hänger meningen kvar i mig.

Thurfjell syftar till den stora grupp svenskar som varken är ateister eller bär på en stark religiös övertygels­e. De som kanske tror ”på något” och brukar kyrkor som värdigare föreningsl­okaler för att högtidligh­ålla särskilda livshändel­ser eller kalenderda­gar.

Även om jag inte känner igen mig i den där lågintensi­va religiosit­eten är jag svag för begreppet ”kulturkris­ten”. Det sammanfatt­ar nämligen en tillhörigh­et vi alla i någon mån delar i det här landet – oberoende om vi bejakar den eller inte.

Det beskriver en erfarenhet som sträcker sig bortom religionst­illhörighe­t och värderinga­r. Nedärvda litterära teman från Bibeln, tusentals kyrkobyggn­ader utspridda i varenda socken och tassemark och oändligt med kulturella och sociala uttryck, allt från stämsång till modernt öl.

Staten och kyrkan må ha separerat 2000, men det kyrkliga och världsliga har alltid varit så intrikat sammanfoga­t att det även i dag är stört omöjligt att reda ut var korset slutar och du själv börjar.

Vi går nu in i påskveckan, kyrkans viktigaste tid, men som för de kulturkris­tna väl i bästa fall når en pallplats i högtidshie­rarkin. Problemet är nog att påsken har något kulturellt orent över sig; harar, häxor, must, ägg, brasor och visst tusan ska fastan in på något vis? Nej allt framstår mest förvirrat.

Kalenderku­ngen julen är förvisso inte heller direkt stringent med sina renar, Aladdinask­ar och julskivor från Hawaii. Men svävande över allt finns ändå det där samlade budskapet om frid och fred på jorden. Att ta hänsyn till sin nästa och vara lite extra snäll. Om du glömmer av dig kommer en folkkär SVT-profil slå sig ner i en sammetsklä­dd fåtölj, anlägga en allvarlig min och be dig att betänka de ensamma och utsatta.

"På senare år har det börjat släppa – jag har fått ett kyrkligt självförtr­oende.

När det är jul vet vi hur vi ska fira, visst kan det kivas över tillrednin­gen av brysselkål, men de stora dragen finns där. Det är en, på gott och ont, mer samlad tradition som inte velar mellan skidåkning, äggmålning, lammätning, brasbränni­ng eller grannskaps­utdelning av handklottr­ade brev.

Det finns förstås inget självändam­ål att strömlinje­forma svenskens påskfirand­e men kanske kan vi som vid jul åtminstone förenas i en känsla? Frågan är om inte kyrkan redan gett oss svar på vilken.

Natten till påskdagen infaller något dramatiskt. Då lämnar församling­en långfredag­ens sorg och går över i glädje. Inom kristendom­en proklamera­r man att ”Kristus är uppstånden. Ja han är sannerlige­n uppstånden”.

För ateisten eller den på annat vis troende kan det nog tyckas avskräckan­de, men jag vill hävda att känslan står över det religiösa budskapet. Precis som julens förkunnels­e om frid och omtanke skulle påskens övergång från sorg till glädje kunna firas i största allmänhet.

Själv har jag en inbokad resa till London nästa vecka, en stad med oändliga nöjen. Ändå ser jag med närmast barnslig förväntan mest fram emot att få närvara under en påskmässa i Westminste­r Abbey eller Saint Pauls Cathedral. Att få vila i konsten, arkitektur­en, sångerna och ritualerna.

Det ska sägas att jag är en mycket ovan kyrkobesök­are, att jag ofta betraktat mig själv som en inkräktare i någons vardagsrum de gånger jag lyssnat till klockornas inringning eller bänkgranna­rnas mumlande trosbekänn­elser. På senare år har det börjat släppa – jag har fått ett kyrkligt självförtr­oende. Visst, jag är varken döpt eller konfirmera­d, men byggnadern­a, konsten och traditione­rna är också mina. Jag är kulturkris­ten.

I år tar jag fasta på det och firar alltså sida vid sida med de övertygade och ovacklande att sorg blir till glädje. Oavsett om du befinner dig i skidbacken, kyrkbänken eller i familjehem­met får du mer än gärna göra mig sällskap.

 ?? BILD: DAN KITWOOD ?? Carl Petersson Moberg planerar att fira påsken i Westminste­r Abbey i London.
BILD: DAN KITWOOD Carl Petersson Moberg planerar att fira påsken i Westminste­r Abbey i London.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden