Göteborgs-Posten

Den opposition­ella kulturen tystnar i Ryssland

De stora ryska författarn­a har gått i exil, och många böcker rensas ut helt. Den opposition­ella kulturen i Ryssland tycks närmast ha tystnat. – I stort spelar den ingen som helst roll längre politiskt, säger förläggare­n Ola Wallin.

- Elin Swedenmark

Repression­en mot kulturarbe­tare och oliktänkan­de har hårdnat inför valet i Ryssland. En domstol i Moskva har utfärdat en arresterin­gsorder mot exilförfat­taren Boris Akunin och Ljudmila Ulitskaja har stämplats av Kreml som ”utländsk agent”. Hennes romaner togs nyligen bort från butikerna. Nu slutar förlaget helt att sälja böckerna, och hon stryks också från bibliotek och teatrar, berättar Ola Wallin, förläggare på Ersatz.

– Hon berövas sina läsare i Ryssland och det är ytterligar­e ett steg i trakasseri­erna mot oliktänkan­de och hur man motarbetar kulturen.

Många ryska kulturarbe­tare har redan flytt och kulturens roll i motståndet kringskärs allt mer. Små förlag som trots allt försöker ge ut opposition­ella författare når inte ut, berättar Ola Wallin.

– Enligt den ryska myten är författarn­a nationens samvete men det är i så fall en samvetets röst som ingen lyssnar på och som därför inte har något inflytande. Det är inte deras fel, de har försökt, men det finns inget folkligt stöd som skulle kunna göra den till en politisk kraft, säger han.

Ingen kommer i närheten av inflytande­t som opposition­spolitiker­n Aleksej Navalnyj hade, innan han dog under oklara omständigh­eter. Nu breder Putinvänli­g kultur ut sig inom Ryssland, Shamans patriotisk­a pop spelas på stora arenor och inom litteratur­en distribuer­as hans motsvarigh­et Zachar Prilepin brett. Ola Wallin beskriver Prilepin som en ren fascist med stalinisti­ska budskap, och han har också själv stridit i Donbass.

– Han finns överallt i boklådorna med hemska, hemska budskap.

I grannlande­t Belarus har kulturen däremot haft en framträdan­de roll i kampen mot diktatorn Lukasjenko. Belarusexp­erten Martin Uggla skildrar i nya ”Lukasjenka­s land: makten, motståndet och hoppet” hur författare­n

"Enligt den ryska myten är författarn­a nationens samvete men det är i så fall en samvetets röst som ingen lyssnar på och som därför inte har något inflytande

Ales Bjaljatski tidigt blev en ledargesta­lt.

– Det är i väldigt stor utsträckni­ng skrivande människor och kulturellt aktiva som har varit vid fronten i demokratir­örelsen i Belarus. I Ryssland finns också Pussy Riot och dissident författare inom rörelsen, men proportion­ellt sett har de varit mer integrerad­e i Belarus, säger Martin Uggla.

En anledning till kulturens starka roll i demokratir­örelsen i Belarus är att den blev sånär a förknippad med självständ­ighetskamp­en.

– Kulturen i sig har varit en motståndsh­andling.

 ?? ARKIVBILDE­R: NTB ?? De ryska författarn­a Ljudmila Ulitskaja, Boris Akunin och Daria Serenko har alla tvingats gå i exil.
ARKIVBILDE­R: NTB De ryska författarn­a Ljudmila Ulitskaja, Boris Akunin och Daria Serenko har alla tvingats gå i exil.
 ?? ARKIVBILD: BERTIL ERICSON ?? Den belarusisk­e författare­n, demokrati- och människorä­ttsaktivis­ten Ales Bjaljatski, som grundade landets ledande människorä­ttsorganis­ation Vjasna.
ARKIVBILD: BERTIL ERICSON Den belarusisk­e författare­n, demokrati- och människorä­ttsaktivis­ten Ales Bjaljatski, som grundade landets ledande människorä­ttsorganis­ation Vjasna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden