Göteborgs-Posten

Bohuslän gör sig bäst rättvänt

- John Brovik vg@gp.se

Klockan var runt elva, en vanlig onsdag i mars. Lång kö till utställnin­gen ”Den underbara färgen” på Konstmusee­t. Det låg förväntan i luften. Jag passerade Ragnar Sandbergs berömda blå buss. Gick ner en halvtrappa och sögs in i bilden från Islandsber­gs Huvud. Tavlan var målad av Karin Parrow, fyrmästard­otter, Göteborgsk­olorist, lillasyste­r till Evert Taube.

Tavlan domineras av en figur i lysande rött, placerad tätt intill fyrhuset. Himlen är blyertsgrå. Horisontli­njen anas på blåsvart hav. Något i uttrycket grep tag i mig, bjöd på en tidsresa. Jag var tillbaka på Skaftö igen. Grundsund. Fyrarna.

Vi for sakta ut genom kanalen i Grundsund, Thomas och jag. Två barndomsvä­nner som inte setts på länge, på väg mot Lysekil, restaurang Ankaret. Det var dags att plocka upp tråden igen. Ta ett svep tillbaka i tiden. När man dök i havet med en svans av mareld. När det inte fanns ett bekymmer i världen. När Grundsund smakade salt och äventyr.

Thomas hade en liten passbåt med vindruta i plexiglas. En himmelsblå Realloy Pilen med en Evinrude utombordar­e i en något mörkare blå ton. Båten var från slutet av 50-talet, nätt och perfekt för turer ut till Vasholmarn­a, Gåsö och andra härliga platser i närheten av Grundsund.

Thomas älskade sin båt med den välvda vindrutan och de fartiga linjerna. Han tyckte den passade hans mer eleganta framtoning och stil. Även jag tyckte den hade en viss charm, även om jag alltid föredrog gaffelrigg­ade kostrar.

– Vi tar utsidan av Grundsund hem, sa Thomas bestämt när vi lämnade Ankaret. Siktar bara in oss på vita sektorn på Grötö, den är ju rätt smal men jag vet hur man kör. Sen får vi ju vitt från Torskepall­en nästan direkt och tar smygvägen in mot Kyrkviken och så drar vi kanalen upp till Södra Kajen. Gosse, det blir en fin tur!

Det blev sent, augustikvä­llen slöt sig som en skön kappa om oss. Thomas styrde sin ”Pilen” in mot fyrarna på Grötö och Torskepall­en. In i den smala rännan, sen mellan bergen vid Skutevik, ut förbi Kyrkviken mot kanalen.

Nu gick det undan mot bron, vi hade en brant häckvåg efter oss. En lackad julle neg djupt på Skaftösida­n, en snipa och några Bohusekor ryckte i sina förtöjning­ar nedanför kyrkan på Ösö.

När vi kom ut på andra sidan bron lösgjorde sig en man ur skuggorna vid brofästet och kom

"Men jag fattar inte hur hon stod ut egentligen! De kom ju helt tomhänta knatande över berget hit till fyren där det varken fanns el eller vatten.

ut på bron. Han stödde sig på en krycka, högerbenet såg lite snett ut. Men rösten var det verkligen inget fel på.

– Fommar! Det är tre knop i hamnen!! röt han så det hördes över hela Grundsund.

Skällsorde­t ”fomme”, vanligt skällsord i Bohuslän. Ligger väl nära rikssvensk­ans ”lågbegåvad”, eller något annat starkt nedsättand­e. Att bli kallad fomme var inte roligt när man var ute i båt. Jag tror aldrig jag blivit så utskälld på sjön, varken förr eller senare.

Jag kan fortfarand­e känna hur jag rodnade upp över öronen när han ropade att vi for fram som ena satans raggare på sjön innan Thomas hann dra ner farten. Att köra fort i en hamn, så båtarna skavde lack och färg, var det sämsta du kunde göra i ett levande fiskarsamh­älle.

Vi skulle alltså inte ha tagit vägen förbi Torskepall­en, GP:s fyr i vårmånaden mars, ett resligt betongtorn som i dag har en ny fyrkur i plast, elljus med batteri, allt i modern stil. Den gamla järnkuren blästrades upp och flyttade helt oväntat till Musskären mitt emot Volvos gamla museum på Arendal.

Fyren på Torskepall­en kom på plats när Islandsber­gs kombinerad­e fyr- och bostadshus stängdes ner 1938 och det skiljer bara 400 meter mellan gamla och nya Islandsber­g, två fyrar på Skaftö som inger respekt.

Så fort Islandsber­g släcktes lade sjökapten Torsten Parrow och hans fru Karin ett bud på stället. Men familjen Parrow fick vänta ända till 1946 med att flytta in, Islandsber­g behövdes som minutkik under kriget.

Man kan förstås undra hur det var att bo på ett helt isolerat ställe som Islandsber­g? Mer än två kilometers svettig vandring på steniga stigar från landsvägen. Tog man roddsnipan var det en bra bit innan man kom fram till hamnen i Grundsund, till skolan och affären. Och hamnen på Islandsber­g, som kallades ”Gimsen”, var ju mest ett jack i berget som bara kunde användas när det var stilla väder. Annars fick man lägga till längre in i fjorden och gå hem över bergen.

– Åh, det var helt underbart! berättade Karin Parrows dotter Julia för mig för några år sedan.

Vi satt i Evert Taubes kammare i Taubehuset nere vid Klippan och drack kaffe i finporslin­et med Vinga fyr graverad på kopparna och åt småkakor. Kanske extra spännande också när mamma Karin öppnade fyren för sina färgstarka koloristsv­änner från stan.

– Men jag fattar inte hur hon stod ut egentligen! De kom ju helt tomhänta knatande över berget hit till fyren där det varken fanns el eller vatten. Och alla skulle ha både mat och husrum.

Islandsber­g med det rödvita fyrhuset är ett av Bohusläns mest fotografer­ade motiv. Jag blev alltså inte överraskad när jag såg ett gigantiskt foto monterat på väggen intill restaurang­en på det stora möbelvaruh­uset för en tid sedan. Det var en hyllning till Västkusten. Bohuslän i spektakulä­rt möte mellan land och hav i stor text tillsamman­s med inklippta bilder i motivet ut mot Islandsber­g.

Jag kände igen Föreningen

Allmogebåt­ars snipa ”Qwärna” med sprisegel på vattnet utanför Bassholmen. Jag tyckte mig se den kände båtbyggare­n Olle i Hålebäcken bygga en båt på fri hand, utan mallar. Härliga bilder som definierad­e landskapet.

Något skavde och det tog en stund innan jag såg det: bilden var spegelvänd. Fotot var alltså taget från bron mellan Gullholmen och Härmanö. Rätt ut mot den ikoniska fyren på Skaftö. Men nu blev höger vänster och tvärtom och vem blir inte förvirrad av det?

Bohuslän gör sig bäst rättvänt.

 ?? BILDER: BRITT-MARIE BROVIK ?? Den sju meter höga fyren på Torskepall­en står 400 meter norr om Islandsber­gs fantastisk­a fyr- och bostadshus från 1883.
BILDER: BRITT-MARIE BROVIK Den sju meter höga fyren på Torskepall­en står 400 meter norr om Islandsber­gs fantastisk­a fyr- och bostadshus från 1883.
 ?? ?? När du kommer fram till kumlet är du nära fyren.
När du kommer fram till kumlet är du nära fyren.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden