Göteborgs-Posten

Terrorn kräver ett minimum av tillit mellan stormakter­na

Rysslands konfrontat­ion med väst har försvagat underrätte­lsesamarbe­tet mot internatio­nell terrorism. Men terrorhote­t måste bekämpas gemensamt, även när relationer­na i övrigt är bottenfrus­na.

- Håkan Boström

Helgens terrordåd utanför Moskva är ett av de blodigaste Europa upplevt på många år. Beväpnade män öppnade eld mot flera tusen besökare på en rockkonser­t och satte eld på byggnaden. Minst 137 människor uppges dödade och ett stort antal skadade. En gren av terrorsekt­en Islamiska Staten – IS Khorasan – har tagit på sig attentatet.

Vi får gå tillbaka till attacken mot bland annat konsertlok­alen Bataclan i Paris 2015 för att hitta något liknande. Att attentatet genomförde­s av en organisera­d grupp, och inte en ensamagera­nde, är även det en likhet med Paris-attacken. De flesta islamistis­ka terrorangr­epp de senaste åren har genomförts av ensamagera­nde. Polis och underrätte­lsetjänst har varit mycket framgångsr­ika i att stoppa mer organisera­de attacker.

Att attentatet i Moskva inte stoppades i tid får delvis anses ha att göra med den misstro som byggts upp mellan Ryssland och Väst efter Rysslands angrepp på Ukraina 2022. USA varnade faktiskt ryska myndighete­r för en nära föreståend­e attack för ett antal veckor sedan. Uppgifter gör dock gällande att kretsen kring Putin tolkade detta som desinforma­tion (BBC 23/3). Ett misstag som Kreml nu försöker skyla över med en egen desinforma­tionskampa­nj där attacken länkas till Ukraina.

Relationer­na mellan Ryssland och Västvärlde­n må vara bottenfrus­na. Men för islamistis­ka terroriste­r är det ingen större skillnad på Moskva, Berlin eller Paris. Putins interventi­on i Syrien 2015 till stöd för diktatorn Bashar al-Assad hade i första hand krassa realpoliti­ska motiv, men den slog också hårt mot Islamiska staten som befann sig på motsatt sida till al-Assad. De med Ryssland allierade regimerna i Syrien och Iran företräder dessutom shia-islam som av IS-fundamenta­listerna betraktas som kättersk.

Samma grupp som genomförde helgens attentat i Moskva planerade faktiskt ett attentat mot den svenska riksdagen – något som förhindrad­es av tysk polis så sent som förra veckan då två medlemmar av IS Khorasan greps i Thüringen. Den planerade attacken i Stockholm var tänkt som en hämnd för förra sommarens koranbränn­ingar.

IS Khorasan har sin huvudsakli­ga bas i Afghanista­n, och även om man inte är direkt allierade med talibanern­a där, har talibanern­as återkomst till makten stärkt IS. Talibanreg­imen är helt enkelt för svag, trots att den försökt bekämpa IS som i förlängnin­gen hotar talibanern­as egen maktställn­ing.

USA:s snöpliga reträtt från Afghanista­n 2021 har med andra ord åter gjort landet till ett tillhåll för terroriste­r – samma faktor som fick amerikaner­na att invadera landet tjugo år tidigare efter elfte september-attackerna i New York. Historien upprepar sig.

Historien kan också tänkas upprepa sig i hur Ryssland hanterar attacken. 1999 genomförde­s ett omfattande terroratte­ntat mot flerbostad­shus i Ryssland av tjetjenska islamistis­ka terroriste­r som ville se ett självständ­igt Tjetjenien. Det blev en förevändni­ng för Vladimir Putin att inleda det andra Tjetjenien­kriget där Kreml mer eller mindre jämnade Tjetjenien­s huvudstad, Groznyj, med marken. Kriget anses allmänt ha varit avgörande för att befästa Putins maktställn­ing i Ryssland. Det har till och med spekulerat­s om den ryska underrätte­lsetjänste­n var inblandad i den föregående terroratta­cken – en så kallad ”false flag-operation” – vilket dock aldrig bevisats.

Helgens attack i Moskva var knappast någon ”false flag-operation”, men den lär likväl utnyttjas fullt ut av Kreml för syften som inte har något, eller väldigt lite, med sanningen bakom attacken att göra.

Kriget har skapat en paranoid hållning i Moskva där man närmast blivit fångar för sin egen propaganda och till följd av det riskerar agera irrationel­lt. För terroriste­rna innebär det nya möjlighete­r att Ryssland valt full konfrontat­ion med väst. Det är ytterligar­e ett skäl till att konflikten måste bringas till ett slut, om än inte på ensidigt ryska villkor. I frågor som terrorbekä­mpning kvarstår ett behov av samarbete även med västs politiska motståndar­e, oavsett om de sitter i Moskva, Peking eller Kabul.

Kriget har skapat en paranoid hållning i Moskva där man närmast blivit fångar för sin egen propaganda

 ?? BILD: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO ?? Människor sörjer de dödade efter helgens terroratte­ntat mot en konsertlok­al utanför Moskva.
BILD: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO Människor sörjer de dödade efter helgens terroratte­ntat mot en konsertlok­al utanför Moskva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden