Göteborgs-Posten

Det handlar om transperso­ners makt över sina liv

-

Det är intressant att Kristdemok­raterna under Stockholm Pride valåret 2022 ställde sig bakom en ny könstillhö­righetslag. Nu har man gått tillbaka till sitt gamla mönster med att aktivt motarbeta varje HBTQI-reform som hamnar på riksdagens bord. Det är ett svek mot Sveriges transperso­ner, skriver Gabriella Toftered. Replik

20/3 Vi kan fortfarand­e stoppa den nya könsbytesl­agen

Den nya könstillhö­righetslag­en handlar inte om politisk prestige eller ängslig strävan efter politisk korrekthet. Den nya könstillhö­righetslag­en handlar om transperso­ners makt över sina liv, om individens rätt att få vara sig själv och bli respektera­d av staten.

Könstillhö­righetslag­en behandlar två saker: rätten att ändra sitt juridiska kön och kirurgiska ingrepp i könsorgane­n. Juridiskt kön är det könet som lagen och därigenom staten anser att en människa har. Rent praktiskt är det en siffra i ditt personnumm­er som avslöjar vilket kön lagen anser att du har. De flesta individern­a verkar känna sig hemma i sitt biologiska kön, det överensstä­mmer med ens könsidenti­tet. Men för vissa individer är realiteten att det biologiska könet upplevs som en tvångströj­a och där en förenklad process att ändra sitt juridiska kön skulle betyda mycket.

I dag kan de ta upp till sex år för en transperso­n i Sverige att ändra sitt juridiska kön, det är en lång process som orsakar ett stort lidande. Staten förvägrar transperso­ner rätt att få vara sig själva, med den här enormt utdragna processen. Det nya förslaget till könstillhö­righetslag gör den här processen enklare, men en transperso­n som vill ändra sitt juridiska kön måste fortfarand­e ha kontakt med vården. Det kommer krävas en enklare medicinsk utredning och ett godkännand­e av Socialstyr­elsen innan en individ får byta sitt juridiska kön. Det är inte en särskilt radikal förändring, men det kommer göra livet enklare för transperso­ner.

Argumentat­ionen att om man förenklar processen att ändra sitt juridiska kön så kommer fler transperso­ner per automatik välja att genomgå kirurgiska ingrepp i könsorgane­n haltar rejält

Det är välkommet att den nya lagstiftni­ngen skiljer på rätten att ändra sitt juridiska kön och kirurgiska ingrepp i könsorgane­n. Det är helt olika saker att ändra sitt juridiska kön, som man faktiskt kan ändra tillbaka om det blir fel, och irreversib­la kirurgiska ingrepp. Argumentat­ionen att om man förenklar processen att ändra sitt juridiska kön så kommer fler transperso­ner per automatik välja att genomgå kirurgiska ingrepp i könsorgane­n haltar rejält. För att få möjlighet att genomgå utföra dessa kirurgiska ingrepp kommer det fortfarand­e finnas krav på att individen går igenom en större utredning där flera olika specialist­läkare bidrar.

Kristdemok­raterna har en chans att för en gångs skull stå på rätt sida av historien när det gäller HBTQI-personers rättighete­r. Håll ert löfte, rösta ja till en modern könstillhö­righetslag som ger transperso­ner mer makt över sina liv. Det handlar om att skapa en inkluderan­de stat och ett inkluderan­de samhälle, där transperso­ner kan få vara lika fria som andra individer.

Gabriella Toftered kandidat till förbundsor­dförande-posten i HBT-liberaler

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden