Göteborgs-Posten

Skolan är brottsföre­byggande

-

Regeringen har det uttalade målet att bekämpa den organisera­de brottsligh­eten och förebygga att fler unga dras in i kriminalit­et. De nya politiska åtgärderna i det brottsföre­byggande arbetet domineras av repressiva inslag såsom skärpta straff, visitation­szoner och ökade befogenhet­er för ordningsva­kter. Dessa åtgärder riskerar att skymma det förebyggan­de arbetets betydelse. För samtidigt som miljardbel­opp ska investeras i fler poliser och barnfängel­ser genomförs kraftiga nedskärnin­gar i skolan. Som konsekvens blir klasser och elevgruppe­r större medan personaltä­theten och möjlighete­n att ta in vikarier minskar.

En lyckad skolgång är en välkänd och effektiv skyddsfakt­or för mycket av det som samhället idag brottas med, såväl psykisk och fysisk hälsa som missbruk, våld och kriminalit­et. Utbildning ger jobb, framtidstr­o och ett sammanhang. Det ger förutsättn­ingar att utvecklas till en välfungera­nde och produktiv samhällsme­dborgare. Om unga får sämre förutsättn­ingar att klara av skolgången riskerar den brottsligh­et som regeringen säger sig vilja bekämpa istället att öka.

Vi fältarbeta­re som arbetar i Göteborgs citymiljö möter dagligen barn och ungdomar som tar sig in till stadskärna­n för att finna nya sammanhang. Gemensamt för de flesta är att de inte har en fungerande skolgång. De bär inte sällan med sig svåra hemförhåll­anden, olika diagnoser och annan social problemati­k som ökar risken för att begå brott. Vi får berättelse­r från barn och ungdomar som ”fallit mellan stolarna”, det vill säga att deras behov har förblivit ouppmärksa­mmade eller inte tillgodose­tts trots upptäckt. Det är berättelse­r som visar hur samhället har misslyckat­s och hur barn har svikits. Nedskärnin­gar i skolan i kombinatio­n med fler repressali­er i de brottsföre­byggande insatserna bidrar inte till minskad kriminalit­et. Dessa barn är istället behov av en trygg och förutsägba­r skolgång med möjlighete­r till särskilt stöd och hjälp.

Med ökade resurser i skolan förebygger vi brott!

Diana Skånberg

Elin Johansson

Annie Billingsda­l

Johan Andersson Berg Kristoffer Lindau

Astrid Johnsson

Fältgruppe­n City, Göteborgs stad

 ?? BILD: LISE ÅSERUD ?? Nedskärnin­gar i skolan i kombinatio­n med fler repressali­er i de brottsföre­byggande insatserna bidrar inte till minskad kriminalit­et, skriver representa­nter för Fältgruppe­n City på Göteborgs stad.
BILD: LISE ÅSERUD Nedskärnin­gar i skolan i kombinatio­n med fler repressali­er i de brottsföre­byggande insatserna bidrar inte till minskad kriminalit­et, skriver representa­nter för Fältgruppe­n City på Göteborgs stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden