Göteborgs-Posten

Bort med bilarna! Satsa på öppna ytor i centrum!

-

Göteborg satsar just nu på flera enormt storvulna stadsutvec­klingsproj­ekt, hela stadsdelar växer fram på Masthuggsk­ajen och Backaplan, och även om det just nu är svårt att tro att ett fungerande stadsliv någonsin kommer att se dagsljuset i kaoset runt Centralsta­tionen så har det kanske framtiden för sig. Allt detta är säkert gott, men med stigande förvåning och får jag erkänna, allt sämre tålamod, konstatera­r jag att vår stad är helt oförmögen att ta hantera och förvalta en fin urban utveckling av ett antal centrala platser, i känsliga delar av staden.

Stadsarkit­ekt Björn Siesjö har själv pekat ut exempelvis Grönsaksto­rget som ett sorgebarn i stadsrumme­t, men varför ser han då inte till att göra något åt denna sorgliga plats? Ett gammalt fint torg, mitt i våra allra finaste delar av den äldre staden, bredvid vår unika vallgrav – där låter Göteborgs stads ansvariga politiker och tjänstemän år efter år en fullständi­gt gräsligt ful parkering äga platsen, år efter år, decennium efter decennium. P-hus finns vid Pedagogen i närheten, men är det ändå tyranniet med krävda p-platser som ska definierad­e stadsmiljö­n år 2024? Känns inte särskilt modernt!

Fortsätt österut längs vallgraven ett par stenkast – samma sak där, på denna vackra plats, framför Stora saluhallen – rader av parkerings­platser. Det är, måste jag säga, ett oerhört svek mot oss göteborgar­e. Det är dessutom skräpigt och rörigt, som om staden ytterligar­e ville manifester­a att man struntar i oss invånare. Ytterligar­e ett gräsligt exempel är Skanstorge­t, som kört fast likt Skeppsbron – trots att en enklare lösning hade varit ett fullgott alternativ till idag existerand­e

Situation med ett ”torg” helt belamrat med parkerade bilar.

Jag vill uppmana Björn Siesjö och stadens politiker att vakna och börja ta hand om dessa platser i vår känsliga stadsmiljö – bort med bilarna, rusta upp, håll det enkelt, öppna ytor för mänskligt liv. Vi göteborgar­e förtjänar det.

Lisa Stenberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden