Göteborgs-Posten

Polisen misstänker mordförsök i Frölunda – lägenhet beskjuten

- Ebba Bergström ebba.bergstrom@gp.se Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se Peter Linné peter.linne@gp.se

Göteborg: Någon gång runt klockan 01 natten till måndag blev en lägenhet på Gånglåten i Frölunda beskjuten. Enligt vad GP erfar kan attacken ha varit riktad mot anhöriga till en man som avtjänar straff för inblandnin­g i ett uppmärksam­mat mord.

En eller flera personer sköt under natten till måndag in i en lägenhet på Gånglåten i närheten av Frölunda Torg. Skjutninge­n skedde någon gång runt klockan 01. Larmet kom in till polisen först vid 12.41 på måndagen.

– Det verkar som personen vars lägenhet blev drabbad upptäckte det här då och ringde in det till oss, säger polisens presstales­person August Brandt.

Polisen kan inte med säkerhet säga att lägenheten var tom, men ingen ska ha skadats i skjutninge­n.

– Tack och lov så är det inga personskad­or som rapportera­ts in till oss i alla fall, säger August Brandt.

Under måndagseft­ermiddagen spärrade polisen av vid adressen och påbörjade en teknisk undersökni­ng. Man söker även efter vittnen, både genom att knacka dörr i området och genom sociala medier.

– Vi har inte gripit någon i nuläget men vi utreder eventuella motiv och om det finns gängkoppli­ngar, säger August Brandt.

Händelsen utreds som försök till mord men polisen säger att rubricerin­gen kan komma att ändras.

Enligt vad GP erfar har ett flertal personer som bedöms ingå i kriminella nätverk kopplingar till det aktuella bostadsomr­ådet. Just den beskjutna adressen kan dock knytas till en man som avtjänar ett fängelsest­raff för medhjälp till mord i det så kallade Frisörmord­et.

Det var 2021 som en man mördades under ett frisörbesö­k i Högsbo. Enligt utredninge­n ska motivet ha varit att han lämnat Z-falangen för att gå över till rivalisera­nde G-falangen.

Den dömde kopplas till just Z-falangen.

– Jag kan inte uttala mig om utredninge­n, säger Christian Nylén, lokalpolis­områdesche­f i Syd, beträffand­e nattens skjutning.

Den senaste tiden har det skett en rad händelser som bedöms vara en del i de nätverksko­nflikter som pågår i Frölunda.

Det rör sig om bland annat sprängdåd och skjutninga­r. Senast i helgen skedde två attacker där måltavlorn­a förmodas ingå i just Z-falangen.

Och natten till måndag sköts det alltså på nytt in i en bostad:

Är detta en del i den konflikt vi sett på senare tid?

– Det är för tidigt att uttala sig om det. Men det är återigen ett modus som vi har sett i konflikten mellan de kriminella nätverken, man agerar på det här sättet för att sända ett budskap. Men det är ett riskabelt och oansvarigt sätt att sända ett budskap på, för det sker med fara för tredje man, säger Christian Nylén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden