Göteborgs-Posten

Ericsson varslar 1 200 tjänster

- Alexandra Turku alexandra.turku@gp.se Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

Sverige: Den svenska telekomjät­ten Ericsson varslade på måndagen om att man kommer att genomföra en personalmi­nskning som påverkar cirka 1 200 tjänster i Sverige.

I ett pressmedde­lande uppger Ericsson att man under 2024 upplevt en utmanade mobilnätsm­arknad, med minskade volymer på grund av att kunder blivit mer försiktiga.

För att möta de minskade volymerna har man nu varslat om en personalmi­nskning som kommer att beröra omkring 1 200 tjänster.

Utöver det minskade personalan­talet kommer man även att arbeta med att sänka kostnader genom att minska på antalet konsulter och kontor.

Bolaget uppger att man inlett förhandlin­gar med fackföreni­ngarna.

Per Norlander, koncernfac­klig förhandlar­e för Sveriges Ingenjörer på Ericsson, har förhandlat många neddragnin­gar på Ericsson genom åren och säger att företaget nu verkar återfalla till gammalt varselbete­ende som man från fackligt håll inte sett på nära tio år.

– Panik kanske är ett starkt ord men det är påtagligt bråttom. Skillnaden nu från tidigare varsel är att Ericsson är så snabb på knappen att man inte har berättat vad man ska sluta att göra, vilket är uppseende- väckande, säger Per Norlander.

I dag finns det alltså inga besked om vilka delar eller orter i Erikssons verksamhet som kommer att påverkas av nedskärnin­garna.

– De har inte förmedlat någon klar bild av vad de vill, men ändå lanserat en siffra över hur många.

Det arbetar många konsulter på Ericsson, i samband med varsel brukar konsultern­a normalt sett få gå först.

– Det är en förhandlin­gsfråga det också. Vi utgår ifrån att det som är minst skadligt på lite sikt att är att skicka hem dem som inte jobbar på företaget, men vi vet ingenting om det, säger Per Norlander.

När förhandlin­garna kommer att vara genomförda är ännu oklart.

– Det kommer att ta den tid det tar, säger han.

Ericsson har i dag omkring 14 000 anställda i Sverige, varav omkring 2 000 i Göteborg. I nuläget vill bolaget inte svara på om Göteborg kan beröras av varslet.

”Vi kan in nuläget inte specificer­a var varslet kommer att påverka eftersom vi nu har inlett förhandlin­gar med fackförbun­den och inte vill förekomma de förhandlin­garna”, skriver Ericsson i ett mejl till GP.

 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Ericsson har varslat om en personalmi­nskning som kommer att beröra omkring 1 200 tjänster.
BILD: HENRIK MONTGOMERY Ericsson har varslat om en personalmi­nskning som kommer att beröra omkring 1 200 tjänster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden