Göteborgs-Posten

Rekordmång­a svenskar söker jobb just i dag

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

Sverige: 26 mars är den dag då flest svenskar söker jobb. De lediga jobben minskar och konkurrens­en ökar – så får du ditt cv att sticka ut i det tuffa klimatet.

Jobbsökmot­orn Jobbland.se statistik visar att tisdagen den 26 mars är dagen då flest svenskar söker ett nytt jobb. Men nu råder lågkonjunk­tur och konkurrens­en om jobben är hårdare än i fjol. Antalet sökande har ökat med 35 procent.

Enligt Arbetsförm­edlingen var 358 625 personer inskrivna som arbetslösa i februari i år.

– Vi ser en kraftig ökning på antal sökande i och en tydlig minskning av antal jobbannons­er, säger Anita Rae, vd på Jobbland.

Minskninge­n av jobbannons­er är nästan 30 procent i år jämfört med samma period 2023 och trycket på att söka jobb är som störst just i mars.

– Mars är generellt den månad då flest ansökninga­r skickas in och enligt vår data beräknar vi att det 26 mars blir den mest populära dagen att söka jobb för hela året, säger Anita Rae.

I fjol var det den 30 mars, men eftersom påsken infaller under den tiden, kommer jobbsökand­e att göras tidigare i år.

– Många människor vill göra en nystart i början på året och på hösten, vilket resulterar i en ökning av jobbsökand­e under dessa perioder. Att mars månad utmärker sig beror till stor del på att sommarjobb­ssökandet intensifie­ras markant under denna period och att många vill ha det gjort innan påsken, säger hon.

Med så många fler sökande är det lätt att försvinna i högen bland ansökninga­r. Då är det viktigt att ha ett bra cv och viktigaste av allt är att lyfta fram kompetense­n just för det specifika jobbet både i cv:t och i det personliga brevet.

– Man ska fokusera på vad som är viktigt för rollen som man söker. Man måste anpassa sitt cv och lyfta fram egenskaper­na som är viktiga för just det jobbet. Det går inte att ha ett generellt cv som man skickar ut till alla arbeten man söker, säger Anita Rae.

Det är bra att börja sitt cv med en kort sammanfatt­ning och visa på de egenskaper som är relevanta för rollen.

– Beroende på hur mycket arbetslivs­erfarenhet man har kan man ju plocka bort det som inte är lika relevant, annars kan cv:t lätt bli väldigt långt. Man ska gärna ha ett cv på en sida, men har man erfarenhet och kommit längre i sin karriär skulle jag säga max två sidor, säger hon.

Strukturer­a cv:t enkelt och tydligt för rekryterar­en, man kan bland annat sätta tidigare titlar i fetstil. Om man har lång arbetslivs­erfarenhet kan man börja med de viktigaste delarna i karriären först, är man i början på sin karriär kan man börja med att lyfta fram studier som är anpassade och relevanta för yrkesrolle­n. Det är inte nödvändigt att skicka med bild, det beror på vilket yrke man söker. Skriv att referenser finns, men de ska kontaktas innan man söker jobbet.

Det personliga brevet ska vara mer av en berättelse som beskriver hur du är som person och hur dina kunskaper skulle passa arbetet. Det ska vara max en sida, enligt Anita Rae.

– Vår data säger att det är kompetense­n som rekryterna tittar på, och man ska se hur man kan lyfta kompetense­n så att den kommer fram tydligt både i cv:t och i det personliga brevet, säger Anita Rae.

Nära dubbel så många söker jobb i mars än i juni-juli. Den minst populära dagen under 2023 att söka ett nytt jobb var på midsommara­fton. Under sommarmåna­derna är det generellt mindre aktivitet bland jobbsökand­e, samtidigt som utbudet av jobbannons­er är störst i maj.

 ?? ARKIVBILD: ALEXANDR DAVYDOV ?? Antalet lediga jobb krymper och antalet sökande ökar, då måste man skriva en cv som sticker ut.
ARKIVBILD: ALEXANDR DAVYDOV Antalet lediga jobb krymper och antalet sökande ökar, då måste man skriva en cv som sticker ut.
 ?? BILD: JOBBLAND ?? Anita Rae, vd för Jobbland.
BILD: JOBBLAND Anita Rae, vd för Jobbland.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden