Göteborgs-Posten

Polisförbu­ndet nobbar kortad utbildning

-

Sverige: Landets poliser behöver fler kollegor. Men tillväxten får inte ske på bekostnad av den kompetens som krävs för att klara uppdraget och skydda allmänhete­n, anser polisfacke­t som oroas av förslag om snabbutbil­dade poliser.

”Det finns ingen anledning att pressa fram fler poliser och ta genvägar med kortutbild­ade kommunanst­ällda poliser. Satsa i stället på polislöner­na och bättre ekonomiska villkor under studietide­n för att locka fler till polisutbil­dningen”, säger Katharina von Sydow, ordförande i Polisförbu­ndet, enligt ett mejl till TT.

I december förra året hade Sverige 218 poliser per 100 000 invånare, vilket är den högsta polistäthe­ten i modern tid. Om tio år kommer landet att ha ytterligar­e 10 000 poliser om regeringen­s mål om 300 poliser per 100 000 invånare nås.

Enligt en Novus-undersökni­ng vill endast två av 100 poliser korta polisutbil­dningen för att snabbare få ut fler poliser, och bara en av 100 kan tänka sig sänkta antagnings­krav för att fylla fler platser på utbildning­en.

”Att tumma på polisers kunskaper och förmågor är inte rätt väg att gå. Allmänhete­n behöver poliser som är rustade fullt ut för att bekämpa alla delar av den komplexa och grova brottsligh­eten. Vi behöver fler poliser – inte sämre utbildade poliser”, säger Katharina von Sydow.

"Att tumma på polisers kunskaper och förmågor är inte rätt väg att gå. Allmänhete­n behöver poliser som är rustade fullt ut för att bekämpa alla delar av den komplexa och grova brottsligh­eten.

Katharina von Sydow Ordförande i Polisförbu­ndet

 ?? ARKIVBILD: TIM ARO ?? Polisförbu­ndets ordförande Katharina von Sydow vill se fler – och välutbilda­de poliser.
ARKIVBILD: TIM ARO Polisförbu­ndets ordförande Katharina von Sydow vill se fler – och välutbilda­de poliser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden