Göteborgs-Posten

Tusentals båtägare påverkas av nya reglerna

- Annelie Moran annelie.moran@gp.se

Göteborg: Det har kommit nya regler om gift i båtfärger på gamla båtar. Tusentals båtägare i Göteborgso­mrådet har sin båt i någon av Grefabs elva hamnar. GP har frågat bolagets vd hur de kommer att hantera de nya reglerna.

Det har kommit nya regler som anger att gifthalten ska mätas i båtars skrovfärge­r om båtarna är äldre än från 1998. Syftet är att ta reda på om de innehåller tributylte­nn, (TBT) eller bly. Något som GP rapportera­de om i helgen.

Grefab, Göteborgsr­egionens Fritidsham­nar, dominerar Göteborgso­mrådet med sina elva hamnar som har 7 000 båtplatser och 4 200 vinteruppl­äggningspl­atser från Torslanda till Billdal. Bolaget ägs gemensamt av kommunerna Göteborg, Mölndal, Ale och Partille.

GP frågade Grefabs vd Anders Söderberg hur de hanterar de nya reglerna.

Hur hanterar ni på Grefab detta?

– Grefab erlades av Miljöförva­ltningen med ett föreläggan­de om utfasnings­plan för båtar med TBT. Grefab erbjuder xrf-mätning om båtägare beställer tjänsten. Från april 2027 behöver båtägaren intyga att båten är fri från TBT.

Vilket ansvar tar ni, och vilket ansvar har båtägarna?

– Grefab har inte rådighet över båtarna men hjälper till om kunden vill ha sin båt mätt. Ansvaret ligger på båtägaren. Den enskilde båtägaren kan välja den utförare av mätning de önskar.

Hjälper ni till med sanering, eller har ni platser där folk kan sanera?

– Vi kan inte sanera eller erbjuda plats för sanering. Det krävs en av Miljöförva­ltningen godkänd metod. Saneringen, om den utförs på fel sätt, kan öka spridninge­n av giftet. Grefab är en öppen hamn och kan inte kontroller­a hur saneringen går till. Felaktig sanering blir ett större problem än att låta färgen sitta kvar.

Hur många av de båtar som ligger i era hamnar kommer att behöva åtgärdas?

– Frågan gäller båtar som förvaras på land hos oss under vintrarna. Totalt förvarar vi drygt 4 000 båtar. Ganska många av dessa är äldre. Knappt hälften.

Hur långt har ni kommit i detta arbete?

– Vi erbjuder tjänsten och inventerin­g pågår. En handfull kunder har visat intresse för mätning. Vi börjar få frågor. Vi känner bara till de som kontaktar oss. Om de väljer annan utförare av mätning eller sanering får vi reda på det senare.

 ?? ARKIVBILDE­R: JONAS LINDSTEDT ?? Anders Söderberg, vd för Grefab.
ARKIVBILDE­R: JONAS LINDSTEDT Anders Söderberg, vd för Grefab.
 ?? ?? Nu ska hamnarna i Göteborg börja mäta halterna av tenn och bly.
Nu ska hamnarna i Göteborg börja mäta halterna av tenn och bly.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden