Göteborgs-Posten

Ny ”pengasjuka” kan drabba unga vuxna personer

- Hanna Bornander, Alexander Piauger ekonomi@gp.se

Världen: Sociala medier har en negativ effekt på självkänsl­an. De påverkar inte bara vår självuppfa­ttning och bilden av vår sociala status, utan även hur vi förhåller oss till vår egen privatekon­omi. Nu finns en ny term för att beskriva dem som har en förvrängd uppfattnin­g om pengar, skriver CNBC.

Ett nytt begrepp trendar på sociala medier: ”money dysmorphia”. Det beskriver fenomenet där människor upplever en osäkerhet gällande sin ekonomi jämfört med andras.

Trots att den inte är en officiell diagnos visar en nyligen publicerad studie från det amerikansk­a företaget Credit Karma att nästan en tredjedel av de tillfrågad­e har en förvrängd uppfattnin­g av sin finansiell­a situation.

Den yngre generation­en framstår som mest sårbar. 43% av Gen Z (ett amerikansk­t begrepp för personer födda mellan 1997 och 2012) och 41% av Millennial­s (födda 1981-1996) uppger att de jämför sin ekonomi med andra. De anser också att de egna besparinga­rna är otillräckl­iga. Detta trots att studien visar att många av dem som uttryckt att de lider av ”money dysmorphia” har ett sparande som är över medelnivån.

En lång period av inflation och instabilit­et med minskad köpkraft och självförtr­oende hos konsumente­n tros vara en bakomligga­nde faktor. Men även sociala medier spelar en avgörande roll. I vilken utsträckni­ng individen upplever negativa känslor kring sin ekonomiska situation har ett samband med hur mycket tid de spenderar på digitala plattforma­r, visar Credit Karmas studie.

Att sociala medier bidrar till en snedvriden självuppfa­ttning om den ekonomiska situatione­n anser även Angela Ahola, doktor i psykologi.

– Sociala medier påverkar känslan vi har i oss själva. Det skapar ångest och osäkerhet, fokuserar på status och att framstå som lyckad, säger hon till GP.

Enligt Angela Ahola kan ”money dysmorphia” ta sig olika uttryck. Det finns exempel både på att över- eller underspend­era, som olika sätt att hantera sin ångest och ekonomiska avundsjuka.

Det slösaktiga beteendet uppstår som en reaktion på att vilja passa in i bilden av att vara framgångsr­ik. I värsta fall kan det leda till ekonomisk brottsligh­et eller spelmissbr­uk.

De som i stället hanterar sin ångest genom att spendera mindre än vad de egentligen har råd med hamnar i överdrivet sparande och snålande.

Dessa två extremer har även uppmärksam­mats av Frida Bratt, sparekonom på nätmäklare­n Nordnet.

– Vi ser en spartrend hos den yngre generation­en idag som allt mer fokuserar på ett långsiktig­t sparande och framförall­t ett ökat intresse för att spara i fonder, säger hon.

Detta samtidigt som statistike­n visar att allt fler unga har växande skulder hos kronofogde­n. Enligt Frida Bratt tycks dessa två trender löpa parallellt.

”Money dysmorphia” gör att de drabbade känner sig mindre tillfreds med sina besparinga­r. Det riskerar i sin tur att påverka deras ekonomi, på både lång och kort sikt.

Men det finns sätt att hantera det på. Angela Ahola föreslår några tips:

– Börja med att erkänna det för dig själv, du kan även prata om din problemati­k med vänner eller söka profession­ell hjälp och undvik det som triggar dig, så som olika butiker, hemsidor eller sociala medier, säger hon.

 ?? BILD: KIRSTY WIGGLESWOR­TH ?? Designervä­skan Judith Leiber: a Gold 'Sunken Treasure Chest' visas upp inför en auktion, den värderas till ungefär 10 000 kronor.
BILD: KIRSTY WIGGLESWOR­TH Designervä­skan Judith Leiber: a Gold 'Sunken Treasure Chest' visas upp inför en auktion, den värderas till ungefär 10 000 kronor.
 ?? BILD: MAGNUS HJALMARSSO­N NEIDEMAN ?? Angela Ahola är doktor i psykologi.
BILD: MAGNUS HJALMARSSO­N NEIDEMAN Angela Ahola är doktor i psykologi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden