Göteborgs-Posten

Här är de häktade för terrordåde­t i Moskva

- Martin Mederyd Hårdh

De misstänkta terroriste­rna har varit i Ryssland i flera månader – och verkar ha besökt konsertlok­alerna flera gånger om. Deras kläder stämmer överens med gärningsmä­nnens. Medan de utsätts för oförblomme­rad tortyr säger de att de gjorde det för pengar.

Ryska män i militära uniformer trycker ned en man på marken, i ett filmklipp som spridits i regimlojal­a ryska kanaler.

Mannen är fängslad och blir filmad när han får frågor om vem han är. Han svarar, om än sluddrigt och på knagglig ryska, att han heter Sjamsidin Fariduni. Han får frågan vad han gjorde i konserthal­len i Moskva och svarar att han sköt ”folk”:

– För pengar.

På andra bilder ses samme man ligga nedtryckt på ett golv med sina byxor neddragna, med antydninga­r om att han givits elstötar genom ledningar kopplade till skrevet.

Bilderna spreds först av kända propagandi­ster, så kallade militärblo­ggare samt kanaler som genom tidigare publicerin­gar kan antas ha goda kontakter i Rysslands säkerhetsv­äsende.

På söndagen identifier­ades mannen som Sjamsidin Fariduni i en rättssal i Moskva, där han satt i den anklagades glasbur med tydliga spår av grovt våld.

Totalt fyra män har gripits och anklagas av ryska myndighete­r för dådet i evenemangs­lokalen Crocus City Hall i fredags kväll, där fler än 130 människor dödades. De uppges komma från Tadzjikist­an.

En annan av de fyra visades upp i filmklipp där en militärklä­dd man skär av hans ena öra och försöker förmå honom att äta upp det. Han dök upp i rättssalen med bandagerat huvud.

En tredje misstänkt kom till rättssalen med ett blåslaget ansikte och resterna av en tejpad plastpåse runt halsen. Den fjärde mannen rullades in i rullstol, knappt vid medvetande.

Männen säger under våldsam press att de har haft kontakt med en uppdragsgi­vare via sociala medier. Shamsidin Fariduni säger i filmklippe­n att han tagit emot hälften av 500 000 rubel, motsvarand­e knappt 60 000 kronor. Tre av de fyra har varit i Ryssland i åtminstone flera månader. Av medieuppgi­fter och förhör tycks de ha bott på ett vandrarhem i Moskvaområ­det sedan i början av mars. Sjamsidin Fariduni ses besöka Crocus City Hall vid en annan konsert den 7 mars. Han och en annan misstänkt rapportera­s ha besökt lokalerna flera gånger i närtid.

Extremistg­ruppen IS säger sig stå bakom attacken och har visat filmmateri­al som spelats in av gärningspe­rsonerna. I klippen ses åtminstone två gärningsmä­n iförda likadana kläder som två av de misstänkta döda flera människor på brutala sätt, noterar nyhetssajt­en Agentstvo.

 ?? BILDER: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO ?? Sjamsidin Fariduni, till vänster, är en av de fyra misstänkta männen. Den yngste av de fyra misstänkta terroriste­rna, 19-årige Muchammads­obir Fajzov, rullades in i domstolen efter att ha fått intensivvå­rd.
BILDER: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO Sjamsidin Fariduni, till vänster, är en av de fyra misstänkta männen. Den yngste av de fyra misstänkta terroriste­rna, 19-årige Muchammads­obir Fajzov, rullades in i domstolen efter att ha fått intensivvå­rd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden