Göteborgs-Posten

”Dina rättighete­r spelar roll – för du vet aldrig när du behöver dem.”

- Edward Snowden, visselblås­are.

Bemärkelse­dagen

I dag firar Bangladesh sin nationalda­g. Detta efter att landet förklarade sig självständ­igt från Pakistan 1971.

Det hände då

● För 82 år sedan, 1942, avgick den första transporte­n av judar till koncentrat­ionslägret Auschwitz i södra Polen. Det var SS-officeren Adolf Eichmann som ansvarade för transporte­rna. Syftet var att verkställa ”den slutgiltig­a lösningen på judefrågan”, vilket innebar att Europas alla judar skulle förintas.

För 197 år sedan, 1827, avled kompositör­en Ludwig van Beethoven (född 1770). Hans kanske mest kända verk är Nionde symfonin med körfinal över Schillers ”An die Freude”, som numera är den officiella Europahymn­en. Mot slutet av sitt liv blev Beethoven helt döv, men trots att han bara kunde höra musiken inne i sitt huvud fortsatte han att komponera.

Hört och hänt

● För 47 år sedan, 1977, släppte Elvis Costello sin första singel ”Less than zero”.

Låttexten uttrycker Costellos ilska efter att ha sett hur ledaren för British Union of Fascists, Oswald Mosley, i en tv-intervju försökte förneka sitt rasistiska förflutna. för rikskanale­rna för 32 år sedan, 1992. Ewonne Winblad blev chef för P1, Christina Mattsson för P2 och Lisa Söderberg för P3. Det var första gången i Sveriges Radios historia som alla kanalchefe­r var kvinnor.

Födelsedag­ar

● För 84 år sedan, 1940, föddes prästen Christina Odenberg. År 1967 blev hon prästvigd och verksam som präst i Österåker. År 1981 blev hon kyrkoherde och 1990 kontraktsp­rost. Odenberg vigdes sedan som första kvinna i Svenska kyrkan till biskop. Hon var biskop i Lunds stift mellan 1997 och 2007, då hon gick i pension och efterträdd­es av Antje Jackelén.

Namn vi minns

● För 101 år sedan, 1923, avled den franska skådespele­rskan Sarah Bernhardt, 78 år gammal. Under sin levnad var hon en av världens mest kända scenperson­ligheter och än i dag är hon en legendomsp­unnen aktris. Bernhardt turnerade världen över och spelade i många av den tidens populärast­e pjäser, även manliga roller som exempelvis Hamlet. Vid hennes död följdes hennes kista till kyrkogårde­n Père-Lachaise i Paris av enorma folkmängde­r, som ville hedra stjärnan en sista gång.

● För 136 år sedan, 1888, föddes läraren och krigssjuks­köterskan Elsa Brändström, även känd som ”Sibiriens ängel”. Vid utbrottet av första världskrig­et fick Brändström som frivillig en snabbutbil­dning till krigssjuks­köterska i Sankt Petersburg. Hon tjänstgjor­de först vid ett krigslasar­ett i Sankt Petersburg. Hon anställdes senare av Svenska Röda korset för att arbeta i fånglägren i Sibirien med organisati­on av hjälpverks­amheten dit. Hon gjorde betydande insatser för fångarna och kämpade med envis kraft mot all likgiltigh­et inför fångarnas öde. Efter kriget skrev Brändström boken Bland krigsfånga­r i Ryssland och Sibirien (1921) om sina erfarenhet­er. Som erkännande för sina insatser erhöll hon medaljerna Illis Quorum och Florence Nightingal­e-medaljen och utnämndes till medicine hedersdokt­or i Uppsala och vid flera utländska universite­t.

 ?? ARKIVBILD: JOEL C RYAN ??
ARKIVBILD: JOEL C RYAN
 ?? BILD: AP ?? En ballong i Schweiz 1991 föreställa­nde Beethoven.
BILD: AP En ballong i Schweiz 1991 föreställa­nde Beethoven.
 ?? BILD: O.ANG. ??
BILD: O.ANG.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden