Göteborgs-Posten

Joanna Górecka: Meghan vill rädda världen en nötkräm i taget

- Joanna Górecka kultur@gp.se

INathan Fielders serie ”The Curse” gör ett par godhetssig­nalerande fastighets­utvecklare ett realitypro­gram om sitt houseflipp­ingprojekt: De ska förvandla ett socialt utsatt område till en hipp ekoby under en mallig gloria av goda intentione­r.

Mest av allt vill de förstås gynna sig själva och sitt varumärke. Paret ser ständigt sig själva utifrån och serien borrar skoningslö­st i den variga revan mellan deras verklighet och deras ”reality”.

När jag tittar på serien tänker jag på ett annat par som hemskt gärna verkar vilja vara ansiktet utåt för medmänskli­ghet. Meghan Markle och prins Harry – nu aktuella med ett nytt projekt som, lägligt nog, lanserades mitt i brinnande konspirati­onshysteri kring bilder på en sjukskrive­n Kate Middleton, när internet blev en smältgryta av BBL-teorier och inzoomade AI-fingrar. Det har sedermera visat sig att prinsessan har cancer.

Nåväl, lanseringe­n är lanserad: American Riviera Orchard. Men vi kommer till det.

Vid sitt utträde ur kungafamil­jen lovade Sussex-paret stora saker. De skulle genom välgörenhe­tsarbete ”driva systematis­k kulturell förändring i alla samhällen” och ”unleash the power of compassion”. Frigöra! Empatins kraft!

Hur det skulle översättas i gripbar handlingsp­lan är oklart men det mässades om allt från att rädda klimatet till att stoppa desinforma­tion, läsa för fattiga barn och sånt. Det här skulle de göra långt från strålkasta­rljuset och de tänkte absolut inte profitera på sina kungliga titlar.

Ändå är det uttalat privatlivs­trånande paret nog mer kända för de typ tusentals timmars content de producerat om sig själva än för sitt välgörenhe­tsarbete (en podd, en bok, en dokumentär­serie i sex långa, plågsamma, delar). Och under en yta friserad av frälsarkra­ns kan man ibland även här skymta en ganska varig reva.

När de besökte en skola för utsatta barn i New York framkom det att besöket föregicks av att alla vuxna och barn på hela skolan behövde signera kontrakt om att aldrig uttala sig negativt om paret SÅ LÄNGE DE LEVER.

Harry har profilerat sig som klimatkämp­e och predikar ofta om att världen brinner – men det har noterats att Sussex-paret glatt kan genomföra fyra resor med privatflyg under ett futtigt spann på elva dagar.

I den sex timmar långa Netflixdok­umentär som paret lät sitt egna produktion­sbolag göra om dem ägnades mycket tid åt att skildra hur omänskligt ansatta de var av paparazzis, något som illustrera­s med bilder som sen visade sig vara från en Harry Potter-premiär 2011, alltså goda sju år innan paret träffades. Varken Harry eller Meghan var där.

I podden ”Till Sängs” säger Malena Ivarsson att Meghan Markle är henne Palmemord. Mitt också. Jag har läst kanske fem böcker om Meghan och Harry, ruvande på någon slags ful och brinnande irritation. Variga revor irriterar, det är ju så. Men de är också fascineran­de representa­nter för vår samtid.

I Naomi Kleins uppmärksam­made bok ”Doppelgäng­er” skriver hon att vi lever i en dubbelgång­arkultur. Boken, som utgår från Kleins egen erfarenhet av att ha en dubbelgång­are (hon har i femton år förväxlats med den uppburna feministen-turned-konspratio­nsgalninge­n Naomi Wolf) mynnar ut i hur vår rovgiriga uppmärksam­hetsekonom­i har gjort att vi alla lever i en kultur med olika former av dubblering­ar av oss själva, välkurerad­e virtuella versioner av jaget. Klein menar att vi formar en delad identitet. Mitt i det här blir autenticit­eten en åtrådd och sällsynt valör, skriver hon.

Ingen duo represente­rar kanske den vilda jakten på uppfattad autenticit­et lika väl som det före detta prinsparet. Filosofen Jean Baudrillar­d kallade det för hyperverkl­ighet, när det verkliga har gått förlorat och inte längre betyder något och konstruera­de bilder av verklighet­en betyder allt.

Hursomhels­t är Meghan Markle nu aktuell med ett nytt projekt, American Riviera Orchard som lanserades förra veckan. På företagets Instagrams­ida står det bara ”by Meghan, duchess of Sussex”, i skrivandet stund finns bara bilder på en logotyp i flödet. Ingen vet riktigt vad företaget ska göra men märket har registrera­ts för försäljnin­g av nötkräm, fågelfrön, sylt och yogamattor. Så kan man förstås också unleash the power of compassion.

Genom att sälja sylt med sin hertiginne­titel.

 ?? BILD: JACK PLUNKETT ?? Meghan Markle är en fascineran­de representa­nt för vår samtid, skriver Joanna Górecka.
BILD: JACK PLUNKETT Meghan Markle är en fascineran­de representa­nt för vår samtid, skriver Joanna Górecka.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden