Göteborgs-Posten

Exemplaris­kt om ett jugoslavis­kt liv

- Sanjin Pejkovic kultur@gp.se

"Som en redogörels­e för hur livet i en vanlig medelklass­familj kunde se ut under Jugoslavie­ns existens är dock boken exemplaris­k.

Sebastijan Pregelj I Elvis rum

Översättni­ng från slovenska Ann-Sofie Öman

Rámus förlag

382 sidor

Den inledande texten i våra grundskole­läroböcker i serbokroat­iskan under 80-talet var en kort berättelse vid namn ”Tito ser oss alla”. Den handlar om två kompisar i ett klassrum som bråkar om vem det är Tito egentligen tittar på. Den ena säger ”Tito tittar på mig” medan den andra hävdar att Tito, förevigad i ett ödesmättat foto placerat ovanför tavlan i klassrumme­t, ser bara honom och ingen annan.

En lärarinna sätter stopp för bråket genom att förkunna för barnen att Tito ”ser oss alla”. Titos närmast religiösa omnipotens avspeglade sig i det faktum att hans fotografie­r satts upp i alla skolor, sjukhus, företag. Som en populär jugoslavis­k 80-talslåt förkunnade: ”Även efter Tito, Tito”.

Berättelse­n om Titos blick återges som huvudperso­nens egen anekdot i boken ”I Elvis rum”, av den slovenske författare­n Sebastijan Pregelj. Boken återges genom huvudperso­nen Jans ögon i ett paradigmsk­ifte som äger rum mellan det någorlunda harmoniska 1970- och det kaotiska 1980-talet.

Tito dör 1980 och lämnar efter sig ett land som kollapsar elva år senare. Jan är född i mitten på 70-talet och det är genom honom vi bevittnar landets väg mot en slutlig kollaps i början på 90-talet.

Boken inled smed Jans födelsedag­sfirande. De tinne bärhäng med kusinen Martin, en blå cykel i present och ett besök på skyskrapan Neboticnik i centrala Ljubljana. De vuxnas samtal kretsar kring Titos hälsa, barnen leker. Familjeidy­llen förbyts plötsligt mot en traumatisk händelse som Jan på olika sätt återkommer till boken igenom.

Bokens ton följer det första kapitlet och vi får insyn i ett vanligt jugoslavis­kt liv under landets sista decennium. Leksaker, populärkul­tur, skolbråk, första kärlekar varvas med detaljer som pekar på ett land i förändring.

Berättelse rombegångn­a oförrätter, inte mins tom B le i bur g avrättning­arna i slutet på andra världskrig­et då partisaner slaktade” inhemska förrädare” och civila, får här plats bland Titos död och vinter-OS i Sarajevo 1984.

Västerländ­sk popkultur framställs som något eftersträv­ansvärt i ett Jugoslavie­n som sedan 1960-talet varit öppet mot musik och film från främst USA och Storbritan­nien. Jan samlar på actionfigu­rer och Stålmannen och Darth Vader är hans ständiga vittnen när han vistas i sitt pojkrum och vädrar tankar om sin egen samtid.

Till skillnad från berättarja­get vet vi hur landet kommer att upplösas.

Boken bär därmed på en lätt melankolis­k ton som påminner läsaren om att miljontals människors vanliga liv offrades på den destruktiv­a nationalis­mens altare, men också om att teorier om tusenårigt hat bara handlar om klyschor och okunskap.

Vissa välkända litterära topografie­r i den postjugosl­aviska litteratur­en återkommer här med full kraft, inte minst traditione­n att väva ihop det egna lilla livet med de stora och dramatiska händelsern­a som på olika sätt påverkar karaktärer­na.

I det är inget konstigt. Men Jans ibland onaturliga och förvuxna resonemang känns aningen konstruera­de, som att Pregelj verkligen vill att vi som läsare ska förstå hur händelsern­a bör bli tolkade. Det känns som att Jans funderinga­r då och då bär författare­ns egna teleologis­ka historiere­sonemang vilket då förstör illusionen om att vi ser allting genom en pojkes och en ung mans ögon.

Som en redogörels­e för hur livet i en vanlig medelklass­familj kunde se ut under Jugoslavie­ns existens är dock boken exemplaris­k. Den skissar fram ett före och ett efter där Elvis, en kompis till Jan, och hans rum står för det oskuldsful­la före, en tid där man inte riktigt förstod eller brydde sig om identitära olikheter mellan Jugoslavie­ns etniska och religiösa gruppering­ar.

 ?? BILD: BOSTJAN PUCELJ ?? Sebastijan Pregelj är född 1970 och bosatt i Ljubljana. För ”I Elvis rum” belönades han med Cankar-priset för årets bästa slovenska bok.
BILD: BOSTJAN PUCELJ Sebastijan Pregelj är född 1970 och bosatt i Ljubljana. För ”I Elvis rum” belönades han med Cankar-priset för årets bästa slovenska bok.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden