Göteborgs-Posten

Robert Laul: Är svårt att tro på Jon Dahl Tomassons projekt

-

1–0 mot Albanienbe­tyder inte att Sverige gjordeenbä­ttre match än mot Portugal. Det var ju bara motståndet som var sämre. Jag vet inte vadni känner,men jag har svårt att tropå Jon Dahl Tomassons projekt.

Den nya förbundska­ptenen blev inte direkt något dragplåste­r. Danskens första hemmalands­kamp på Friends arena var en ödslig upplevelse. Publiksiff­ran 17 892 åskådare är inte den sämsta genom tiderna, men räkna bort de rödsvarta albanska fansen, och vad kan ha varit kvar? 5 000 svenska fans? 10 000?

Inramninge­n vittnade om ett svenskt fotbollsla­ndslag nära fryspunkte­n rent intressemä­ssigt. Jag led med alla inblandade när Albin Ekdal skulle tackas för sin 70 matcher långa landslagsk­arriär, och det var knappt någon där för att ta del av hyllningen. Ceremonin hade flyttats ner i ett hörn av arenan där det åtminstone fanns några gulklädda människor.

I torsdags förlorade Sverige stort mot Portugal, sjua på internatio­nella fotbollför­bundet Fifas världsrank­ing. Det följdes upp av måndagens 1–0 mot Albanien, 64:a på samma ranking, men kvalificer­ade för sommarens EM i Tyskland.

Den stora skillnaden mellan matcherna var kvaliteten på motståndet. När det kommer till den rena prestation­en var Sveriges inte bättre den här gången även om resultatet förstås är det.

Sverige är 26:a på Fifa-rankningen. Landslaget och dess försvarare lär så klart peka på faktorer som ny förbundska­pten och ovant spelsätt, att det tar tid! Jo, men skillnaden mellan klubblag och landslag är att i landslagsf­otbollen finns egentligen ingen tid att bygga saker.

Nu återstår endast två träningsma­tcher – Danmark och Serbien i juni – sedan börjar Nations League-allvaret i höst. För all del mot 113:e rankade Azerbajdzj­an, men vi behöver inte backa längre än ett halvår tillbaka så förlorade Sverige med 3–0 i just Baku.

Vad jag vill säga är: när ett landslag ska bygga nytt behöver saker falla på plats mer eller mindre direkt. Utveckling­skurvan måste åtminstone peka relativt brant uppåt. Det gör den inte för Jon Dahl Tomassons landslag.

Danskens första samling kan sammanfatt­as så här:

● Mot Portugal var det defensiven som skulle testas – då släppte Sverige in fem mål som kunde varit det dubbla.

● Mot Albanien var det offensiven som skulle prövas – då gjorde Sverige bara ett mål och skapade få hundraproc­entiga målchanser.

Jon Dahl Tomasson hade gjort exakt de förändring­ar i startelvan som gick att efterlysa efter överkörnin­gen i Guimarães: ny högerback, ny högermittb­ack, nytt innermittf­ält och Alexander Isak till vänster i stället för den ovana ”nummer tio”-positionen.

Av bara farten försvann även Viktor Gyökeres ur elvan, och in kom Gustaf Nilsson på topp. Skiftena innebar även att den här landslagss­amlingens mes tomtalade spelare Emil Forsberg tog plats i elvan.

Jag påstår inte att någon av dem gjorde bort sig eller ska skämmas för sin insats, men det är uppseendev­äckande att inte fler är bättre mot en motståndar­e på Albaniens nivå. Som Alexander Isak. Eller Dejan Kulusevski. Eller Emil Forsberg. Trivs de inte att spela ihop med varandra? Tomassons spelsätt är ett spelsätt alla tre är vana vid f rånklubbla­gs fotbollen. Nu startade de på positioner de vill spela på. Ändå var det inte i närheten av att flyga.

Visst, för den som följde matchen med ett halvt öga är det kanske lätt att tycka att Sverige ägde boll, dominerade och vann. Den analysen är grund. Sverige hade ofta bollen för att Albanien lät de ha bollen där Albanien kunde hantera bollinneha­vet. Bolltempot var lågt, djupledslö­pningarna få. Det påminde mer om den ”handboll” Jon Dahl Tomasson sagt att han absolut inte vill se.

Sveriges stora spelöverta­g, och Albaniens omställnin­gar, resulterad­e i ungefär lika många skarpa lägen i första halvlek. Det vill säga två vardera. Det är underkänt till kollektive­t Sverige.

Sverigesåt­e r erövringsp­ress var stundtals effektiv, men när den inte var det blev Sverige lika sårbara som mot Portugal. Med skillnaden att det 64:e rankade Albanien saknade spelare som utgjorde samma offensiva hot nära mål.

Albanien – coachade av den engagerade brassen Sylvinho som levde sig med i varje situation från sidlinjen – kom ut till andra halvleken med ett större mod när de anföll mot den förhålland­evis väldiga hemma… f’låt bortaklack­en. Jasir Asani var nära att placera in ett ledningsmå­l efter en knapp timme.

En kvart senare hade de sjunkit hem igen och Sverige kunde göra 1–0 efter ett oväntat Kulusevski-inlägg (äntligen!) som Gustaf Nilsson (igen!) nickade i mål. Därefter blev matchen alltmer sönderbytt och svårare att dra fler slutsatser av.

Men de slutsatser som gick att dra var som sagt inte särskilt hoppingiva­nde. Det ser ut som att Jon Dahl Tomassons projekt kommer att ta tid att bygga ihop. Och den tiden finns inte i landslagsf­otbollen. Snart är det skarpt läge – var står det här laget då?

 ?? BILD: JOEL MARKLUND ?? Jon Dahl Tomasson har bara två träningsma­tcher kvar innan Nations League börjar. GP:s krönikör Robert Laul har svårt att se att det kommer se särskilt mycket bättre ut till hösten.
BILD: JOEL MARKLUND Jon Dahl Tomasson har bara två träningsma­tcher kvar innan Nations League börjar. GP:s krönikör Robert Laul har svårt att se att det kommer se särskilt mycket bättre ut till hösten.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden