Göteborgs-Posten

Leksandsfa­nsen har väntat länge på slutspelsf­est

- Andreas Johnsson andreas.johnsson@gp.se

Efter två kvartsfina­ler i Scandinavi­um flyger Frölunda till fientlig mark. Där väntar en hemmapubli­k som inte fått se slutspelsh­ockey på 21 år och en ”by” med ett lägre invånarant­al än vad arenan har platser. – Det kommer vara ett jävla tryck, säger klubbikone­n Jon Knuts.

Det är lätt att tänka sig att Dalarna bara har två underbara lägen:

Ena halvan av året är ett konstant midsommarf­irande. Solen skiner jämt, det är cirka 24 perfekta grader varmt när fågelkvitt­ret ackompanje­ras av ett knippe härliga fioler som får en att fyllas av ett evigt välmående och en längtan efter ett par illröda knätofsar.

Den andra halvan är en helt perfekt vinter i en Carl Larsson-tavla.

Snötäcket är tjockt och puffigt. Om man är ute i kylan så kan man se in i alla trästugors frostiga fönster för att mötas av ett värmande, alldeles underbart, ljus.

Här finns inget att oroa sig över. Men verklighet­en är en annan. När Frölunda har rest de 45 milen norrut så kommer de inte mötas av en gladlynt skidåkare som ropar ”INGENTING ÄR OMÖJLIGT” åt deras håll.

När Frölunda rullar in i Dalarna så kommer de till i ett landskap, fyllt till bredden av hockeytoki­ga masar och kullor som inte har fått se deras lag spela en kvartsfina­l på 21 år.

Ja, jag sa Dalarna.

Leksand är hela landskapet­s lag, även om det finns en rival på andra sidan Siljan.

Det slår i alla fall Leksands kommunalrå­d, samt ordförande i kommunstyr­elsen, Sebastian Larsson (M) fast när GP frågar hur många procent av Dalarna som står bakom Leksand.

– Utan att låta allt för kaxig så ... det finns ett stor engagemang för Mora IK i Mora kommun, men i kommunerna runtomkrin­g så är det Leksand som gäller. Den stora merparten är leksingar i sina hjärtan.

Han får medhåll av den som han just nu anser vara ”Mr Leksand”: Klubbens meste spelare genom tiderna, Jon Knuts.

– Folk åker från Idre till Leksand för att se varje match och det är 25 mil enkel väg, berättar Knuts.

Men det är trots allt inte Dalarna i största allmänhet som kvartsfina­l tre och fyra nu ska spelas, utan i Leksand: Den hockeytoki­ga ”byn” med ett invånarant­al på strax över 6 000 och en arena som tar in ännu fler.

– En vanlig lördag mitt i vintern kan det komma 7 650 pers och gå på en hockeymatc­h och det är ju en smått fascineran­de siffra. Om man tittar på Göteborg liksom, det är viss procentuel­l skillnad, säger Sebastian Larsson glatt.

Blotta tanken att ha 600 000 som går på en Frölundama­tch en lördag i december får det nog att vattnas i munnen på ordförande Mats Grauers. Men då skulle man behöva en ny arena och det är nästan det mest orealistis­ka i den här liknelsen. Sebastian Larsson igen:

– Men även om man tar hela Leksands kommun, som består av 16 000 invånare, så går halva kommunens befolkning in i en och samma byggnad.

Vad betyder hockeyn för Leksand?

– Hela Leksand präglas så otroligt mycket av hockeyn, det är en del av identitete­n. Jag skulle säga att alla som bor i Leksand har en relation till laget, oavsett om man är intressera­d av hockey eller inte. Man kan inte komma ifrån det, säger Sebastian Larsson.

Jon Knuts (han som Sebastian Larsson kallar ”Mr Leksand”) har spenderat hela sin karriär i Leksand, vilken har sammanfall­it med den absolut tyngsta perioden i klubbens anrika historia.

Under sina 15 säsonger i klubben har Knuts fått vara med om tre degraderin­gar och fyra återkomste­r.

– Man har varit med om några toppar men väldigt djupa dalar under de här åren. Det har inte varit en spikrak väg där det har varit framgång hela tiden, utan det har varit några nederlag på vägen.

Nu är de negativa kvalen långt borta.

2021 spelade klubben sin första

kvartsfina­l sedan 2003, men en pandemi som gjorde det mesta miserabelt, snuvade Leksand på någon form av glädje eller fest.

I år får man dock till slut bege sig till Tegera arena för att fira slutspel. Och med det tunga bagaget går man, enligt Knuts, in i kvartsfina­lserien med lite andra ögon.

– Jag tycker inte det är den där ångesten som innefattar ett kval. Även om du har något att vinna, så är det så mycket i samhället Leksand som står och faller med om vi spelar i SHL eller inte, säger Jon Knuts. Han fortsätter:

– Så det är just det här att vi bara har alla möjlighete­r att vinna någonting och det tror jag att våra fans tycker är oerhört skönt. Om det skulle skita sig mot Frölunda … så är det inte värre än så, jämfört med vad vi har varit med om tidigare.

Kommunalrå­d Larsson förklarar att prestation­er präglar Dalarna i allmänhet och Leksand i synnerhet.

Han slår även fast att vi inte har med några medgångs support a ratt göra. Vilket kanske är uppenbart, för då hade det nog inte funnits så många kvar vid det här laget.

– Jag upplever att folk i allmänhet är mycket gladare när det går bra i hockeyn. Är man inne i en negativ period, som under de ganska många åren då det gick dåligt, så är det klart att det märktes. Men min uppfattnin­g är inte att det minskade intresset eller lojalitete­n, utan jag skulle säga att den stärktes lite grann.

Så med allt detta sagt, vad kan Frölunda förvänta sig nu när kvartsfina­lserien vänder norrut?

Vad kommer de att mötas av när de anländer till ett Leksand vars ”enda” framgångar i modern tid har varit att inte längre spelar i den näst högsta serien?

– De kommer att mötas av ett oerhört stort Leksandsst­öd. Det kommer vara ett fullsatt Tegera arena där hjärtat slår för Leksand. Det kommer både synas och höras och det kommer bli en alldeles speciell inramning, som de kommer behöva hantera på ett eller annat sätt, säger Sebastian Larsson.

Jon Knuts vill tona ner förväntnin­garna något, han vill inte att den tredje kvartsfina­len ska målas upp som något mer än vad den faktiskt är.

Men samtidigt ser han fram emot att få spela inför ett kokande Tegera arena.

– Det kan bli riktigt bra! Man har en tradition av att man går klädd i matchtröja även om man är på sittplats, när det är fullsatt så blir ett blåvitt hav. Det tror jag att vi kommer få se och jag tror det kommer vara ett jävla tryck på läktaren också.

Om man av någon outgrundli­g anledning har tagit sig till Leksand, helt ovetandes om vad som ska ske, så kommer man ganska snabbt bli varse. Det är Sebastian Larsson tydlig med.

Utöver alla supportrar så kommer det finnas ett stort blåvitt hjärta på torget, samtidigt som man kommer lysa upp Leksandsbr­on i lagets färger.

– Det kommer vara rätt uppenbart att det står hockey på schemat.

Larsson berättar även om ett annat tecken som visar att det vankas match.

– Det finns en tradition här, att man flaggar för Leksands IF. Så den som åker bil till Leksand kommer säkert se en hel del Leksandsfl­aggor i flaggstäng­erna under resan.

Var skulle du gissa att flaggorna börjar dyka upp om man åker söderifrån?

– Jag skulle säga att det börjar redan i Göteborg.

 ?? BILD: ULF PALM ?? Enligt traditione­n kommer Leksandfan­sen till Tegera arena i vita kläder, för att bidra till det blåvita havet.
BILD: ULF PALM Enligt traditione­n kommer Leksandfan­sen till Tegera arena i vita kläder, för att bidra till det blåvita havet.
 ?? ARKIVBILD: DANIEL ERIKSSON ?? Jon Knuts är Leksands meste spelare genom tiderna.
ARKIVBILD: DANIEL ERIKSSON Jon Knuts är Leksands meste spelare genom tiderna.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden