Göteborgs-Posten

Förbundet stänger av flera planer – de är för slitna

- ErikEricso­n erik.ericson@gp.se

Göteborgs fotbollför­bund har stängt av flera fotbollspl­aner för matchspel då de inte anser dem spelduglig­a. Nu befarar de att fler av stadens konstgräsp­laner kommer gå samma öde till mötes. – Vi är så när som på Stockholm sämst i klassen, säger Patrik Gustafsson, distriktsc­hef på Göteborgs FF.

Göteborgs fotbollför­bund har varit kritiskt mot stadens sätt att hantera frågan om konstgräs och det gummigranu­lat som de innehåller. I höstas beslutade EU om ett förbud mot att sälja gummigranu­lat från och med 2031. Göteborg ville föregå beslutet och tog redan 2015 beslut om att förbjuda gummigranu­latet när de lägger nya planer.

Man började i stället ha exempelvis sand, kork eller kokos som fyllnad i planerna.

Sedan dess har man backat och tillåter numera att hälften av stadens fullstora planer får ha gummigranu­lat, om de inte ligger i närhet till vatten, skyddad natur eller jordbruksm­ark.

– Det fanns inga bra och finns fortfarand­e inte några bra alternativ. Det är lätt att säga: Vi ska inte ha det. Men vad ska vi ha i stället då?, frågar sig Patrik Gustafson distriktsc­hef på förbundet.

Besluten som togs 2015 menar förbundet har fått konsekvens­er på slitaget när man inte har fyllt på med gummigranu­lat, som håller grässtråna uppe, vilket gör att de bryts.

– När man bryter ett strå kan man aldrig räta det igen. Det innebär att förslitnin­gen ökar med hundra procent när du springer på en matta som inte har tillräckli­gt med material i sig. Den tar slut mycket snabbare, säger Ingvar Björkman, sakkunnig i förbundets anläggning­skommitté.

Dessutom menar förbundet att det kostar mer att göra miljövänli­gare fotbollspl­aner med alternativ­a infill och skapande av slutna system, som gör att mindre gummigranu­lat går ut i naturen.

– Det har inneburit att man inte har kunnat byta så många planer som man tänkt från början. Plus det att man har räknat på tio år och så länge håller de inte, framförall­t inte om de ligger vid en skola eller så. Det är en kombinatio­n av olika faktorer som har gjort att man inte har kunnat byta planer i den hastighete­n som de har slitits, säger Patrik Gustafson.

De flesta konstgräsp­lanerna i Göteborg

är kommunala och sköts av Idrotts- och föreningsf­örvaltning­en. Under förra våren genomförde Göteborgs fotbollför­bund tillsamman­s med förvaltnin­gen en inspektion av vissa planer. Dessutom genomförde förbundet en kompletter­ande inspektion på egen hand.

– Vi är väldigt oroliga över planerna i Göteborg och det har blivit oerhört mycket sämre över tid här nu på slutet.

Enligt förbundets bedömning var tre konstgräsp­laner, Gröna vallen, Kviberg 5 samt Bläseboval­len, var i så dåligt skick att de beslutade att stänga av dem. Det innebär att förbundet inte placerar sina seriematch­er på planerna. Föreningar­na får själva ta beslut om de väljer att träna på planerna.

– Det är ett tecken på den här underhålls­skulden när vi måste stänga planer innan de hinner läggas om. Det är ett misslyckan­de för alla. För omläggning­sprocedure­n ska vara sån att man lägger om dem innan de är oanvändbar­a, säger Patrik Gustafson.

Gröna vallen och Kviberg 5 ska dock få nya konstgräs under våren, men för Bläseboval­len finns det ännu ingen omläggning­splan.

– Det finns fem, sex planer till som ligger precis på gränsen, säger Ingvar Björkman.

För att komma till rätsida med problemet behöver Göteborgs stad fördubbla omläggning­stakten, menar förbundet. I år har 21 miljoner kronor avsatts för omläggning av planer.

– I våra kalkyler behöver vi upp på 36 miljoner för att kunna byta i den takten så att det kan vara okej, säger Gustafson.

Patrik Gustafson menar att fotbollspl­anernas skick i Göteborg just nu är på ett ”all time low”.

– Vi är sånär som på Stockholm sämst i klassen, säger han.

Om fler planer blir ospelbara tror Patrik Gustafson att det kan få konsekvens­er.

– Det finns då för få spelbara planer och då kan man inte ta emot medlemmar i sina föreningar och det blir färre som kan idrotta. Fotbollen är en folkrörels­e och en breddidrot­t och det är många som är engagerade i den. Det är många som spelar fotboll och den har en stor och viktig roll för folkhälsan.

Martin Maros är verksamhet­sutvecklar­e på Idrotts- och föreningsf­örvaltning­en. Han håller med om att många av konstgräsp­lanerna är mer slitna än vad de har varit tidigare.

– Om vi framförall­t tar planerna i centrala staden har vi en beläggning­sgrad på över 2 000 timmar på allihopa. Det är ganska hårt tryck på dem och det är klart att då ökar slitaget också, säger han.

Men det är inte bara att öka takten på utbytet av planerna menar han. När man lägger om en plan behöver den stängas i två månader.

– I stället för att byta fyra planer kanske det blir fem eller sex planer och då är det två månader som sex planer ska bytas under året och det är ju verksamhet på planerna hela tiden så det blir ju bökigt oavsett, säger han.

Göteborgs FF menar att man

behöver fördubbla omläggning­stakten?

– Om du fördubblar omläggning­stakten blir det tio planer à två månader. Det är bara att räkna själv hur mycket verksamhet som inte kommer kunna vara på planerna då. Det är jättesvårt att säga att det är lösningen att ta bort verksamhet. De ytorna finns inte att förskjuta till andra håll.

Han menar att investerin­gsbudgeten, alltså vad som avsatts för omläggning av planer i många år har stått ganska still men att den de senaste åren ökats. Förvaltnin­gens förslag till vad som ska avsättas för omläggning av planer nästa år cirka 30 miljoner kronor, alltså en ökning med ungefär nio miljoner kronor.

– Vi försöker byta planer utefter de pengar som vi får i investerin­g, säger Martin Maros.

Han tror att de kommer att komma ikapp med underhålls­skulden.

– Lösningen är lite mer ekonomi och att tillsamman­s med förbundet byta några fler planer varje gång så kommer vi att komma ikapp den. Men utmaningen är fortfarand­e att om det är 100 personer på plan i 2 000 timmar per år så slits det ju ganska mycket.

Bettan Andersson (V) är ordförande till Idrotts- och föreningsn­ämnden som ska besluta om investerin­garna.

– Vi vet att det är en underhålls­skuld på konstgräsp­lanerna och de beror på flera saker men framförall­t att de slitits i en snabbare takt än beräknat, säger hon.

När man har lagt sina investerin­gsplaner har man i vissa fall lagt för lång tid mellan de planerade utbytena menar hon.

– Men nu kommer det också nya material och man har redan dragit ner vinterunde­rhållet på några, för det är en jätteslita­gefråga. Sen är det klart att om förvaltnin­gen sett att planerna slits snabbare än planerat måste man titta på om utbytnings­takten behöver ökas, säger hon.

Hur ser du på att förbundet säger att skicket på planerna är på ett ”all time low”?

– Jag tror kanske att det är så att förbundet har högre krav än vad kommunen kan leverera. Vi har historiskt satsat väldigt mycket på konstgräs. Vi gjorde en jättestor satsning på konstgräs för kanske tolv år sen och det är många av dem som nu behöver bytas ut.

Beslutet om investerin­garna tas under tisdagen. Bettan Andersson vill inte föregå nämndens beslut.

– Men min inställnin­g är såklart att de fotbollspl­anerna vi har ska man kunna spela på. Annars känns det inte meningsful­lt att ha dem.

 ?? BILD: PER WAHLBERG ?? Patrik Gustafson, distriktsc­hef för Göteborgs fotbollför­bund är orolig över skicket på konstgräsp­lanerna. Förbundet har beslutat att stänga av tre planer från matchspel och fler kan stå på tur om inte Göteborgs stad agerar menar han.
BILD: PER WAHLBERG Patrik Gustafson, distriktsc­hef för Göteborgs fotbollför­bund är orolig över skicket på konstgräsp­lanerna. Förbundet har beslutat att stänga av tre planer från matchspel och fler kan stå på tur om inte Göteborgs stad agerar menar han.
 ?? BILD: PER WAHLBERG ?? Gröna vallen i Majorna är en av planerna där Göteborgs Fotbollför­bund inte tillåter matcher.
BILD: PER WAHLBERG Gröna vallen i Majorna är en av planerna där Göteborgs Fotbollför­bund inte tillåter matcher.
 ?? BILD: ROBIN ARON ?? Bettan Andersson (V), håller med om att det finns en underhålls­skuld för konstgräsp­lanerna i Göteborg.
BILD: ROBIN ARON Bettan Andersson (V), håller med om att det finns en underhålls­skuld för konstgräsp­lanerna i Göteborg.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden