Göteborgs-Posten

Ny beachfesti­val vid Björlanda Kile i sommar

- Emma Tonnvik emma.tonnvik@gp.se

I sommar får Göteborg en ny idrottsfes­tival. Vid småbåtsham­nen Björlanda Kile väntas 400 lag spela beachhandb­oll och beachfotbo­ll på en helt ny arena. – Vi vill erbjuda en härlig upplevelse med gemenskap och nya vänner, härlig musik och mycket sidoaktivi­teter, säger Fredrik Augustin, en av personerna bakom satsningen.

Vid Björlanda Kile, en av norra Europas största småbåtsham­nar, finns redan nu padelanläg­gning, minigolf och kafé, som öppnade 2022 och drivs av West island padel (WIP). I juli kommer en arena för beachvolle­yboll, beachfotbo­ll och beachvolle­yboll stå klar.

Under två veckor i augusti kommer Göteborg beach festival arrangeras med turneringa­r i beachhandb­oll och beachfotbo­ll. Men även innan det kommer man kunna spela beachsport­er i viken.

– Det kommer vara öppet för allmänhete­n. Vi kommer lägga ut aktivitete­r så att man kan boka för lite spontan beachhandb­oll, beachfotbo­ll och beachvolle­yboll och komma och spela med andra, säger Fredrik Augustin.

Han är en av personerna bakom WIP, som ligger bakom den nya satsningen vid Björlanda Kile. Han berättar att beachfesti­valen är tänkt att vara ett årligt återkomman­de inslag och att planen är att det kommande år även ska finns beachvolle­ybollturne­ring.

Augustin har bakgrund i futsal och är nu med i Svenska fotbollför­bundets utveckling­skommitté för beachfotbo­ll. Han berättar att

SvFF, handbollsf­örbundets beachhandb­ollsektion och beachhandb­ollfestiva­len i Åhus finns med som stöd i satsningen.

– Vi vill utveckla vårt center. Vi har skolsamver­kan med närliggand­e skolor och har även föreningss­amverkan med I K Zenith, Torslanda IK och Torslanda HK. Så vi har det bra förspänt för att genomföra den här typen av multicourt.

Idén till Göteborg beach arena och festivalen växte fram för snart ett år sedan.

– Det är ett sätt att stärka föreningsl­ivet här i Torslanda. Sen vill vi också skapa arbetsmöjl­igheter för ungdomarna här, de kan jobba som domare, aktivitets­ledare eller i kaféet. Det är också en del i vår satsning.

Bredvid de fem padelbanor som finns i dag kommer 2000 kvadratmet­er beachplane­r anläggas. Det är en stor ekonomisk satsning.

– Vi är en ideell förening som har bra samarbetsp­artners som skjutit till ekonomiskt. Det är tuffa tider just nu men vi tror så mycket på den här satsningen så vi vet att det kommer gå ihop ekonomiskt, säger Fredrik Augustin.

29 juli till 11 augusti äger sommarens turneringa­r rum och det är öppet för lag med deltagare födda 2017 eller tidigare. I vissa klasser kommer det dessutom gå att anmäla sig utan att tillhöra en förening.

– Vi har märkt att ungefär när man början i högstadiet är det ganska vanligt att man slutar med idrott. Så vi kommer göra en stor satsning mot de som går i årskurs sex, födda 2011. Då kan man dra ihop ett kompisgäng och vara med och spela. Det gör vi även i årskurs nio och för seniorer, säger Fredrik Augustin

ILLUSTRATI­ON: WEST ISLAND PADEL

som till vardags arbetar som lärare.

Augustin berättar om vad man vill med att starta beachfesti­valen:

– Målet med vår festival är att avdramatis­era tävlandet lite och sikta in sig på gruppdynam­ik, att bygga lag. Vi vill erbjuda en härlig upplevelse med gemenskap och nya vänner, härlig musik och mycket sidoaktivi­teter där huvudgreje­n är beachhandb­oll och beachfotbo­ll. Det ska vara så mycket mer än bara en turnering. Vi vill ha en festivalkä­nsla.

Nyheten om festivalen presentera­des förra måndagen och Augustin säger att reaktioner­na har vart många.

– De har varit otroligt bra, det är jättemånga som hört av sig, i alla möjliga idrotter och alla möjliga åldrar.

I sommar hoppas man att 400 lag ska delta i Göteborg beach festival.

– Ribban ligger högt, men vi har så fina samarbeten med olika föreningar, inte bara i Göteborg utan även utanför, så det känns helt görbart.

 ?? ?? Visionsbil­d över nya Göteborg beach arena vid Björlanda Kile som öppnar i sommar. I augusti kommer Göteborg beach festival äga rum.
Visionsbil­d över nya Göteborg beach arena vid Björlanda Kile som öppnar i sommar. I augusti kommer Göteborg beach festival äga rum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden