Göteborgs-Posten

Det finns starka skäl att värna svenskt jordbruk

Ett redan pressat jordbruk står inför stora utmaningar när EU ska sjösätta sin ambitiösa miljöpolit­ik de kommande åren. Omställnin­gen måste ta hänsyn till livsmedels­försörjnin­gen, kulturvärd­en och behovet av en levande landsbygd.

- Håkan Boström

Bondeprote­sterna har spridit sig till Skåne. Dagens Nyheter har följt ett gäng arga bönder som dragit ut med sina traktorer för att protestera i skånska småstäder (DN 26/3). Det går beskedligt till. Men missnöjet hos svenska bönder har pyrt länge. Antalet gårdar har minskat kraftigt under hela efterkrigs­tiden – odlingsare­alerna har fått växa igen eller slagits samman. Lönsamhete­n är i dag pressad, inte minst för mindre gårdar och mjölkbönde­r.

Orsakerna är flera. Konkurrens från billiga importerad­e livsmedel är en faktor. På senare år också höga bränslepri­ser. Hade inte regeringen sänkt reduktions­plikten kraftigt hade många svenska bönder riskerat utslagning.

EU:s stora klimatomst­ällningspl­an har också blivit ett orosmoment för bönderna. Men som Miljöparti­ets Pär Holmgren påpekar i en intervju med GP (26/3) behöver inte omställnin­gen ses som ett hot om den utformas rätt. Ett reformerat jordbrukss­töd, som tar större hänsyn till klimatåtgä­rder, djurskydd och graden av antibiotik­aanvändnin­g skulle relativt sett gynna Sverige.

Dagens arealstöd från EU är långt ifrån optimalt utformat. Det ger mest pengar till de jordbrukar­e som behöver det minst. En rapport från Agrifood menar dessutom att jordbrukss­tödet till de mest produktiva bönderna hämmar deras produktivi­tetsutveck­ling. Stödet borde inriktas på att gynna externalit­eter som marknaden inte tar med i beräkninge­n: miljöhänsy­n, kulturland­skapet, självförsö­rjningsgra­den och sociala aspekter.

Problemet är att jordbrukss­töd är politik. Frankrike är fortfarand­e unionens största mottagare av stödpengar. EU:s omfattande jordbrukss­töd och dess utformning har i praktiken fungerat som en kompensati­on till Frankrike för att det mer industritu­nga Tyskland tjänar relativt mer på den inre marknaden.

Samtidigt som merparten av stödet går till stora gårdar i Västeuropa är jordbrukss­tödet relativt viktigt för många av de mer agrara och fattigare medlemslän­derna i Öst- och Centraleur­opa, inte minst av sociala skäl. Att utforma ett stöd som inte tar sådana politiska hänsyn är i praktiken ogörligt.

Det finns också gott om inbyggda intresseko­nflikter i själva miljöpolit­iken. Det som är optimalt för klimatet behöver inte vara det för den biologiska mångfalden och vice versa. En klimatpoli­tik som går ut över möjlighete­rna att driva jordbruk kommer få negativa sociala effekter och skada kulturland­skapet. I synnerhet om man inte tar hänsyn till de lokala förutsättn­ingarna och kompensera­r dem som måste utföra omställnin­gen.

Problemet är att jordbrukss­töd är politik.

EU:s stora klimatrest­aureringsp­lan kommer exempelvis få stora konsekvens­er för svenskt jord- och skogsbruk. Den innehåller goda ansatser om att återställa våtmarker, betesmarke­r och urskogar. Men sättet och takten planen ska implemente­ras på har fått skarp kritik från bland annat LRF, som menar att 16 procent av Sveriges jord- och skogsbruk hotas och att byråkrati och tillstånds­processer kommer växa lavinartat. Som vanligt ligger djävulen i detaljerna.

Förutsättn­ingarna för att bedriva jordbruk skiljer sig väldigt mycket mellan olika delar av Europa. Därför är detaljregl­eringar ofta fel väg att gå. Besluten bör fattas så nära dem de berör som möjligt. Klimatomst­ällningen görs i sin tur mest effektivt med generella mekanismer, som handel med utsläppsrä­tter, elektrifie­ring, klimattull­ar på importvaro­r och koldioxids­katt. Mål som tillåter olika vägar att nå dem. Jordbruket kan dock inte behandlas som vilken sektor som helst.

Svenskt jordbruk står för en mycket liten del av landets BNP. Men det räcker i princip att slå ut Göteborgs hamn och Öresundsbr­on så hotas hela Nordens livsmedels­försörjnin­g. Bara det är ett starkt skäl att hålla jordbruket vid liv. I ett glesbefolk­at land finns det också goda skäl att slå vakt om en levande landsbygd. Alternativ­et är ett fåtal öar av sårbara städer.

Även om det är lätt att enas kring att Europa behöver en kraftfull miljöpolit­ik – inte minst för att klimatförä­ndringarna riskerar slå mot jordbruket – är den stora utmaningen att genomföra förändring­en på ett konstrukti­vt sätt. Att något måste göras är den enkla biten. Hur det ska göras kommer att bli en stor, konfliktfy­lld och utdragen utmaning för kontinente­ns beslutsfat­tare.

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG ?? Förutsättn­ingarna för att bedriva jordbruk skiljer sig kraftigt runt om i Europa, och även inom Sverige.
BILD: FREDRIK SANDBERG Förutsättn­ingarna för att bedriva jordbruk skiljer sig kraftigt runt om i Europa, och även inom Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden