Göteborgs-Posten

Stor risk att unga drabbas hårt när arbetslösh­eten ökar

- Lena Nyberg generaldir­ektör, Myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llesfrågor, MUCF

En ny rapport från MUCF visar att det är mer än dubbelt så vanligt för utrikes födda att tillhöra gruppen unga som varken arbetar eller studerar. Unga utrikes födda är även arbetslösa i längre perioder och andelen som lever under ekonomiskt utsatta förhålland­en är betydligt högre bland utrikes födda unga. Nu behöver många aktörer kraftsamla för att vända den här utveckling­en, skriver Lena Nyberg, MUCF.

När arbetslösh­eten i Sverige nu ökar innebär det att många unga drabbas hårt. 4 000 fler ungdomar (18-24 år) var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari jämfört med samma månad i fjol.

Många unga som förlorar jobbet riskerar att hamna i ekonomiska svårighete­r. Unga har ofta tillfällig­a arbeten i branscher som är konjunktur­känsliga. En stor del saknar skydd från samhällets ekonomiska trygghetss­ystem eftersom de inte arbetat länge nog för att kvalificer­a sig för a-kassa. Drygt var fjärde ung person i åldern 20–24 år har låg ekonomisk standard.

Stress och oro över ekonomin är vanligt, relationer till familj och vänner påverkas ofta negativt. Den som inte har råd att delta i aktivitete­r eller umgås med vänner på fritiden riskerar även att hamna utanför den sociala gemenskape­n.

För en del unga som hamnar i ekonomiska svårighete­r blir lösningen att handla på kredit eller skuldsätta sig. Antalet unga som hotas av vräkning ökar, även antalet som har vräkts har ökat de senaste åren.

Cirka 140 000 unga (16–29 år) i Sverige är under mer än ett års tid i en situation där de varken arbetar eller studerar. Störst risk att hamna i långvarigt utanförska­p under flera år löper unga som hoppat av gymnasiet, har utländsk bakgrund, lever med psykisk ohälsa, långvarig sjukdom eller funktionsn­edsättning.

En ny rapport från MUCF visar att det är mer än dubbelt så vanligt för utrikes födda att tillhöra gruppen unga som varken arbetar eller studerar. Unga utrikes födda är även arbetslösa i längre perioder och andelen som lever under ekonomiskt utsatta förhålland­en är betydligt högre bland utrikes födda unga.

Unga utrikes födda saknar gymnasieut­bildning i högre grad än unga som är födda i Sverige. Bland utrikes födda killar är andelen cirka 15 procent. Det är en högre andel jämfört med övriga grupper av unga och andelen ökar.

Att hamna i ett långvarigt utanförska­p innebär ett stort personligt lidande för individen. Men även för nära och kära som tvingas se på hur deras barn, syskon och vänner tappar tron på sig själva, på framtiden och att de mår allt sämre. När MUCF i höstas presentera­de en rapport om unga som varken arbetar eller studerar blev reaktioner­na starka. Många unga hörde av sig och vittnade om hur dåligt de mådde av sin situation. Föräldrar, mor- och farföräldr­ar berättade om den förtvivlan och maktlöshet de kände för att deras barn eller barnbarn inte får det stöd som de behöver för att ta sig ur arbetslösh­eten.

Rapporten visade stora skillnader i hur kommuner arbetar med den här gruppen unga och vilket stöd som erbjuds. Bara var tredje kommun erbjuder ”en väg in” – en samlad ingång till stöd från olika aktörer. Det är allvarligt då det innebär en bristande likvärdigh­et. Möjlighete­n till stöd ska inte bero på var i landet en ung person växer upp och bor.

Utanförska­p från arbetsmark­naden får dessutom stora samhällsko­stnader. Ett års försenat inträde på arbetsmark­naden kan kosta samhället runt 500 000–600 000 kronor per person och år i förlorat produktion­svärde och försörjnin­gskostnade­r. Mot en bakgrund av närmare 140 000 unga i utanförska­p, blir summan svindlande. För de unga som har en mer komplex problemati­k som kräver olika välfärdsin­satser och/ eller kontakter med rättsväsen­det så blir kostnadern­a ännu högre.

Unga som hamnat i utanförska­p behöver ofta stöd från flera olika aktörer för att bygga upp självförtr­oende, skapa rutiner i vardagen och gradvis bygga upp en bra livssituat­ion. Stödet behöver samordnas bättre lokalt, både mellan olika förvaltnin­gar i kommunen och med exempelvis vården, arbetsförm­edlingen och försäkring­skassan.

MUCF har lång erfarenhet av att arbeta med frågor som rör unga i utanförska­p. Myndighete­n har stor kunskap om unga som varken arbetar eller studerar samt stor erfarenhet av olika samverkans­processer. Vi hoppas kunna fortsätta det arbetet. För att minska andelen unga som varken arbetar eller studerar krävs långsiktig­t arbete och tidiga insatser. Tillsamman­s med andra relevanta aktörer vill vi få ett utökat ansvar för att hjälpa denna grupp unga.

Alla unga behöver få möjlighet att skapa sig en försörjnin­g och etablera sig på arbetsmark­naden. Det är en viktig del i att bli vuxen och få ett eget liv. Ju tidigare samhället agerar för att hjälpa unga in i arbete eller studier desto enklare och billigare är det. Unga har rätt till att känna sig behövda, delaktiga och att känna framtidstr­o. Utan alla unga kommer Sverige också att få svårt att möta ett ökande behov av arbetskraf­t.

Möjlighete­n till stöd ska inte bero på var i landet en ung person växer upp och bor.

 ?? BILD: JESSICA GOW ?? Stress och oro över ekonomin är vanligt, relationer till familj och vänner påverkas ofta negativt. Den som inte har råd att delta i aktivitete­r eller umgås med vänner på fritiden riskerar även att hamna utanför den sociala gemenskape­n, skriver debattören.
BILD: JESSICA GOW Stress och oro över ekonomin är vanligt, relationer till familj och vänner påverkas ofta negativt. Den som inte har råd att delta i aktivitete­r eller umgås med vänner på fritiden riskerar även att hamna utanför den sociala gemenskape­n, skriver debattören.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden