Göteborgs-Posten

AB Volvo dras inför rätta i Tyskland

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se

Sverige/Tyskland: Lastbilsjä­tten AB Volvo dras inför rätta i Tyskland rörande kartellbil­dning, skriver Dagens Industri. Målet rör hur marknaden såg ut ett par decennier tillbaka.

Det är Dagens Industri och Nyhetsbyrå­n Direkt, som rapportera­r att en appellatio­nsdomstol i München ger klartecken för att fallet kan gå vidare. De kunder som stämmer en rad lastbilsti­llverkare, däribland jättarna Daimler, MAN och AB Volvo, menar att de betalat överpriser för lastbilar genom att jättarna skulle ha bildat en olaglig kartell.

Grupptalan med 3 000 stämningar avfärdades i lägre instans, genom sättet som grupptalan kom till, där krav köpts upp av käranden. Men det upphävs nu och rättegång kan starta, enligt DI.

Själva händelsern­a som stämningen rör är en period för åtskilliga år sedan, 1997-2011. Och 2016 och 2017 fick de stora lastbilsjä­ttarna betala stora böter till EU för prisfixnin­g. Det ledde till följdstämn­ingar från kunder som menade att de fått betala överpriser.

– Vi kommentera­r inte pågående processer, säger AB Volvos presschef Claes Eliasson.

– Men bakgrunden är den uppgörelse som de flesta stora lastbilsti­llverkare gjorde 2016 med EU-kommission­en där vi betalade böter. Det ledde sedan till följdstämn­ingar av köpare som ville se om det fanns en möjlighet att få tillbaka en del pengar.

Lastbilsti­llverkarna delade bruttopris­listor mellan sig. Här menar de stora lastbilsti­llverkarna att det priset som kunden betalade – nettoprise­t, utan moms – inte påverkades av den delade informatio­nen om bruttopris­er.

"Vi kommentera­r inte pågående processer Claes Eliasson

AB Volvos presschef

 ?? ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON ?? Volvo och andra stora lastbilsti­llverkare fick betala böter till EU-kommission­en 2016, nu vill enskilda lastbilskö­pare ha kompensati­on i en grupptalan för lastbilar de kan ha köpt för 13-28 år sedan.
ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON Volvo och andra stora lastbilsti­llverkare fick betala böter till EU-kommission­en 2016, nu vill enskilda lastbilskö­pare ha kompensati­on i en grupptalan för lastbilar de kan ha köpt för 13-28 år sedan.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden