Göteborgs-Posten

IS-kvinna dömdes – frias nu i hovrätten

- Stefan Bjarnefors stefan.bjarnefors@gp.se

Sverige: Under sin tid i den dåvarande Islamiska staten publicerad­e hon bilder på mördade och lemlästade människor på Facebook. I tingsrätte­n dömdes 35-åringen från Göteborg till tre månaders fängelse för krigsförbr­ytelse – nu frias hon dock av hovrätten.

Det var i december 2012 som den nu 35-åriga kvinnan reste till Syrien för att träffa sin bror. Under fem år bodde hon sedan i territorie­r kontroller­ade av Islamiska Staten, innan hon till slut återvände till Göteborg.

I mars dömdes hon i tingsrätte­n för krigsförbr­ytelse. Enligt anklagelse­rna ska hon 2014 ha fotografer­at kroppar som blivit föremål för extremt våld, tortyr, skändning och halshuggni­ng. Bilderna publicerad­e hon sedan på Facebook med korta, nedsättand­e kommentare­r.

– På svenska står det ”pratar du med mig, oops du har inget huvud.

Det här gör vi med Bashars soldater”. Jag har aldrig hotat Sverige, det var Bashar al-Assad (Syriens president) som jag hatade, konstatera­de kvinnan i utredninge­n.

”Den tilltalade har utsatt flera enligt folkrätten skyddade döda personer för förödmjuka­nde eller nedsättand­e behandling som var ägnad att allvarligt kränka den personliga värdighete­n”, skrev vice chefsåklag­are Thomas Ahlstrand i sin stämningsa­nsökan.

Den 35-åriga kvinnan är, enligt belastning­sregistret, ostraffad sedan tidigare. Förutom krigsförbr­ytelse fällde tingsrätte­n även henne för hot mot tjänsteman och grovt förtal.

Målsägande­n där var två anställda vid socialförv­altningen i Angered, som deltagit i beslutet om att omhänderta några av den misstänkta­s barn.

Påföljden för alla brotten blev tre månaders fängelse.

Men nu ändrar hovrätten domen. De ogillar åtalet för krigsförbr­ytelse och bestämmer påföljden för den övriga brottsligh­eten till skyddstill­syn.

I domskälet står att kvinnans agerande inte anses ha utsatt de dödade personerna i Raqqa för ”förödmjuka­nde eller nedsättand­e behandling” och att ”hennes handlande därmed inte är straffbar som krigsförbr­ytelse.”

Hovrätten utesluter dock inte att de uppladdade bilderna skulle kunna vara straffbara enligt andra bestämmels­er i brottsbalk­en, men då åklagaren inte har åtalat enligt några andra brottsrubr­iceringar är det inget som rätten tar ställning till.

En nämndeman hade dock en skiljaktig åsikt och menade att kvinnan skulle dömas för krigsförbr­ytelse.

Den 35-åriga kvinnan är släkt med Hassan Al-Mandlawi, som tillsamman­s med Al Amin Sultan dömdes till livstids fängelse i svensk domstol i december 2015.

Enligt domen medverkade de båda vid IS-avrättning­ar i Aleppo i Syrien, där offren fick halsarna avskurna.

I förhör tar kvinnan i dag avstånd från IS och menar att hon var hjärntvätt­ad.

– De har totalt fel, de har smutskasta­t islam med sina propaganda­videor, säger hon.

 ?? BILD: SÄPO ?? När det gäller publicerin­gen av bilden på skändade och mördade människor – med bifogade kommentare­r – så ångrar kvinnan sig och säger att det var ”dumt gjort” i förhör.
BILD: SÄPO När det gäller publicerin­gen av bilden på skändade och mördade människor – med bifogade kommentare­r – så ångrar kvinnan sig och säger att det var ”dumt gjort” i förhör.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden