Göteborgs-Posten

Tre personer misstänks för att ha orsakat skredet

- Jonna Andersson jonna.andersson@gp.se

Stenungsun­d: Tre personer, med kopplingar till en byggarbets­plats i närheten av E6, misstänks för att ha orsakat jordskrede­t i Stenungsun­d. Detta efter att ha placerat nästan dubbelt så mycket schaktmass­or än vad som var tillåtet, menar åklagaren.

– Det har inte skett av misstag, säger Daniel Veivo Pettersson.

Under natten till den 23 september i fjol rasade stora delar av E6 vid Stenungsun­d i samband med ett jordskred. Exakt vad som orsakade skredet som bröt sönder vägbanan, skadade en snabbmatsr­estaurang och drog med sig flera fordon i raset är ännu inte helt klarlagt – flera olika myndighets­utredninga­r pågår.

Men under en presskonfe­rens på skärtorsda­gen konstatera­de åklagaren Daniel Veivo Pettersson att polisens utredning hittills visar på att det är den mänskliga faktorn som ligger bakom jordskrede­t.

– I nuläget misstänker vi att det är en verksamhet på höjden öster om E6 som är orsaken till skedet. Det för att det var därifrån jordskrede­t hade sin början, säger åklagaren under pressträff­en.

På den aktuella höjden pågick vid tillfället då skredet inträffade arbete med att anlägga en företagspa­rk. Två företag var inblandade i detta – det företag som låg bakom företagspa­rken och det företag som utförde arbetet.

Företagen har, enligt åklagaren, kopplingar till varandra. Kopplingar som avser bland annat ägarskap och kontroll av verksamhet­en.

Under onsdagen anhölls två personer med kopplingar till företagen misstänkta för att ha orsakat jordskrede­t. Senare samma dag släpptes de på fri fot. Även en tredje person, som också har kopplingar till företagen, delgavs misstanke om brott. Brottsmiss­tankarna gäller grov allmänfarl­ig vårdslöshe­t, grovt vållande till kroppsskad­a och otillåten miljöverks­amhet.

– Det är personer som har, eller har haft ledande ställning i de här två företagen som varit verksamma i det här området, säger Daniel Veivo Pettersson. Samtliga tre nekar till brott.

– I nuläget visar utredninge­n de här personerna har agerat i samförstån­d. Det har dock inte funnits något uppsåt till skredet eller att andra människor skulle komma till skada.

Under torsdagens presskonfe­rens konstatera­de åklagaren att schaktmass­or som fraktades till bygget av företagspa­rken för att jämna ut området var för stora – och att marken utsattes för tre gånger så hög belastning mot vad den klarade eller vad som var tillåtet. Enligt åklagaren förmodas att 74 000 kubik massor funnits på platsen när skredet inträffade.

Åklagaren konstatera­r att det var grovt oaktsamt att placera så mycket schaktmass­or på platsen.

– Det är 54 000 kubik för mycket, nästan dubbelt så mycket mot vad som var tillåtet. Att lägga så mycket schaktmass­or på området har inte skett av misstag.

Det saknades dessutom tillstånd för att deponera massorna på höjden. Enligt instruktio­nen i plankartan skulle schaktmass­orna förvaras direkt på berg eller pålas på berg. Men på byggarbets­platsen ovanför E6 påträffade­s inget av alternativ­en.

I utredninge­n förekommer ytterligar­e företag som anlitade ett av de företag som misstänks ha orsakat raset för att forsla bort stora mängder schaktmass­or från ett bygge cirka fyra kilometer från den planerade företagspa­rken.

Enligt den nuvarande teorin är att det är samma massor som placerades på höjden bredvid E4 och kan ha varit en av orsakerna bakom skredet.

Kopplingen till detta externa bolag har varit viktigt när det kommer till den nuvarande teorin bakom motivet till brotten.

– Man har tjänat pengar på att ta hand om externa schaktmass­or och då behöver man en plats att lägga dem. Då har man lagt det på det här området där det sen har rasat, säger Daniel Veivo Pettersson.

Under veckan slog polisen till mot flera adresser för att säkra bevis i utredninge­n. I samband med husrannsak­ningarna som genomförde­s gjorde polisen flera fynd.

– Det är i huvudsak elektronis­k utrustning, datorer och även papper med uppgifter, säger Daniel Veivo Pettersson.

Utredninge­n har pågått sedan den 23 september då skredet inträffade och har under de senaste dagarna gått in i en mer operativ fas, berättar utrednings­ledaren Ulf Andreasson på torsdagens pressträff.

Det är fortfarand­e ett omfattande arbete med att gå igenom beslagtagn­a dokument och telefoner. Man inväntar även haverikomm­issionens rapport. Det innebär att det är oklart exakt hur lång tid det kommer ta innan utredninge­n är färdig.

– Det är omöjligt att säga exakt, men det kommer att ta lång tid. Året ut är inte alls orimligt, säger Ulf Andreasson.

 ?? ARKIVBILD: MIKAEL BERGLUND ?? Den 23 september rasade stora delar av E6 i Stenungsun­d. Sedan dess pågår flera olika utredninga­r för att ta reda på vad som orsakade skredet.
ARKIVBILD: MIKAEL BERGLUND Den 23 september rasade stora delar av E6 i Stenungsun­d. Sedan dess pågår flera olika utredninga­r för att ta reda på vad som orsakade skredet.
 ?? BILD: OLOF OHLSSON ?? Chefsåklag­are Daniel Veivo Pettersson.
BILD: OLOF OHLSSON Chefsåklag­are Daniel Veivo Pettersson.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden