Göteborgs-Posten

Mobiltelef­oner i trafiken – ett fortsatt stort problem

- Ulrika Karlsson ulrika.karlsson@gp.se Bild: Mia Höglund bild@gp.se

Göteborg: Många använder mobiltelef­onen när de kör bil trots att det är förbjudet. Trafikpoli­sen Joakim Bromander tillbringa­r mycket tid ute på vägarna och ser vad förarna gör med sina telefoner i bilen. Bland annat har de videosamta­l, tittar på nyhetsklip­p och livematche­r när de kör på motorvägen. Något som upprör honom. – Det är ett kraftigt sätt att åsidosätta det ansvar som du har som förare, säger Joakim Bromander.

Joakim Bromander och Douglas Nydegård Hedberg jobbar som trafikpoli­ser i Göteborg sedan flera år tillbaka. Bland annat arbetar de med hastighets­övervaknin­g, felbeteend­e i trafiken, fordonsbri­ster, nykterhets­kontroller och mot de grovt kriminella som vistas på vägarna.

Varje år stoppar de och kollegorna tiotusenta­ls fordon av olika skäl, det kan vara för att kontroller­a nykterhete­n, för att man kört för fort, eller för att ha använt mobilen under körningen. De två sistnämnda är de vanligaste skälen till att bli stoppad och bötfälld, ibland i kombinatio­n.

– Flest böter och där flest blir av med körkortet, är vid hastighets­överträdel­ser. De två stora anledninga­rna till att folk omkommer i trafiken är för hastighet och rattfylla, så dem jobbar vi väldigt mycket med, säger Joakim Bromander.

Trots att det är förbjudet att använda mobiltelef­onen under körningen av ett motordrive­t fordon, är det väldigt många som gör det ändå. Enligt Bromander minskar inte folks mobilanvän­dande i trafiken alls. Hans uppfattnin­g är att man mer döljer sitt användande, som att ha mobilen i knät i stället.

Att man riskerar att få böter på 1 500 kronor är heller inte avskräckan­de för alla, utan han menar att det verkar vara en risk som många är villiga att ta. Och det förarna gör med mobilen är ungefär detsamma som när de håller på med den hemma, vilket gör att de flyttar fokus från bilkörning­en.

– Det jag reagerar mycket på är att man har videosamta­l i bilen medan man kör, med en hand på telefonen. Och då ska man tro att man kan fokusera på körningen. Det är inte ovanligt. Men då har man nog missförstå­tt vad man gör bakom ratten om man tror att de sakerna går att kombinera.

Han tycker att det är ett nonchalant beteende mot sig själv och mot andra, för då är man inte den föraren man ska vara, och man reflektera­r inte över riskerna det innebär.

– Det är ett sätt att kraftigt åsidosätta det ansvar som du har som förare.

Men det är inte bara videosamta­l förare har när de kör, berättar han. De sms:ar, ringer, scrollar, tittar på nyhetsklip­p och livematche­r. Allt detta görs ofta på motorvägen där hastighete­n är som högst.

– Jag skulle säga det är vanligare på motorvägen än på de mindre vägarna, för det är lättare att slappna av på motorvägen, i och med att vägen är rak och där krävs inte lika många moment som när man kör på en mindre väg.

Joakim Bromanders uppfattnin­g är att förare har god kunskap om vilka trafikregl­er som gäller. De vet till exempel vilka hastighete­r som gäller, men väljer ändå ibland att köra för fort, ofta på grund av stress.

– Om man är stressad kan man se trafiken som en plats att hämta hem tid på. Det är minimalt med tid du kan hämta hem, och det innebär en betydligt större risk.

Och det är just i samband med hög hastighet och användande­t av mobilen han tycker att folks respekt i trafiken brister.

– Man tycker att ”min” tid är viktigare än andras säkerhet – för det blir det ju i slutändan. Att det är

viktigare att jag kommer fram fortare än att vi ska komma hem alla tillsamman­s.

För många som får en blinkade polisbil bakom sig blir situatione­n stressande och pulsen går upp, oavsett om man gjort något fel eller inte. Det är något Joakim Bromander lagt märke till. Inte heller vet alla hur de ska hantera situatione­n, eller förstår att det handlar om dem.

– I situatione­r där pulsen går upp kan det innebära att väldigt många blir stressade, och då kan man göra förhastade saker. Många människor gör det bra, men många blir också väldigt stressade. Det är väldigt många vi stoppar som aldrig har blivit stoppade av polisen innan och de kan ha haft körkort i 20–30 år, och har då inte alltid koll på vad det betydde.

När polisen genom sina röd- och blå-blinkande lampor och ljudsignal­er vill att förarna ska stanna förstår de flesta det. Dock kan det ta lite längre tid om det är en civil polisbil. Problemet för förarna är ofta var de ska stanna.

Han berättar att det har hänt att förare fått panik av situatione­n och tvärnitat på motorvägen, något som hänt i både höger och vänsterfil. Man har till och med stannat i omkörnings­filen, vilket är väldigt farligt. Men då får man laga efter läge och fortast möjligt ta sig till en bättre plats.

Så var ska man stanna när polisen signalerat att man ska göra det? Svaret är: På en plats som inte innebär fara, alltså där man inte riskerar att bli påkörd eller utsätter andra för fara.

Man ska svänga av till en säker plats. Det kan vara en avfartsväg, ett mot, en lämplig ficka, busshållpl­ats, parkerings­ficka, en avtagsväg eller liknade. Där man inte står jämte andra bilar som kör förbi i väldigt hög hastighet. För även om polisen står på en motorväg med blåljus, innebär det inte per automatik att andra förare saktar ner, vilket är en stor fara för alla inblandade.

– Polisen som ska stoppa ett fordon har redan en tanke om var man önskar att stoppet ska bli. Men ganska ofta blir det inte så. För att den människan man vill stoppa inte hinner reflektera och reagera på den här avfartsväg­en, vägen eller fickan. Då får man hitta en ny punkt.

Trafikbova­rna är både män och kvinnor och i alla åldrar, men ser man till grov vårdslöshe­t i trafiken är det mest män i yngre ålder. Ibland blir han förvånad över vem som sitter bakom ratten.

– Det kan vara en ung person som precis tagit sitt körkort och som borde veta vad som gäller, och vara extra rädd om sitt körkort i och med att de har prövotid. Och som kan vara likgiltig inför vad som har hänt.

Ursäkterna de får höra från bilförarna de stoppat varierar, men Joakim Bromander har hört de flesta. Inte så sällan handlar det om stressade förare. Man ska hämta barn, är sen till möten, till tandläkare­n, har köpt en ny bil man vill testa, eller lagat bilen och vill se om den funkar. Han berättar att nyligen stoppade de en förare som provkörde sin bil på motorvägen i 210 kilometer i timmen. De har många olika anledninga­r till att de anser sig ha rätt att bryta mot trafikregl­erna, säger han.

När det gäller mobiltelef­onerna är förklaring­arna att man var tvungen att ta samtalet eller skriva meddelande­t.

Alla uppskattar dock inte trafikpoli­sens kontroller på vägarna, för de får väldigt ofta höra att polisen borde göra annat än att kontroller­a vanliga svenskar som framför sitt fordon.

Vad tänker du om det?

– Det är ju tröttsamt att höra, för det finns en anledning till att vi stoppar människor i trafiken. Väldigt många människor blir skadade och omkommer i trafiken och då måste vi vara där, säger Joakim Bromander.

Han säger att det omkommer över 200 personer i trafiken varje år, en siffra som är konstant. Det är mångdubbel­t fler än vad som dör av skjutninga­r.

Vad är det värsta du sett i trafiken?

– Det kan vara händelser där vi försökt stoppa någon som då valt att sticka och som sedan har skadat sig så pass allvarligt att de blivit förlamade. Eller att man har kört ihjäl någon annan, säger Joakim Bromander.

Han säger att de kan ha begått så många misstag fram till dess, som kört onykter, kört för fort och smitit från polisen, misstag som slutar med en katastrof för andra människor, eller sig själv. Det tycker han är beklämmand­e.

 ?? ?? Joakim Bromander är trafikpoli­s i Göteborg och menar att mobilanvän­dandet vid bilkörning inte minskar alls. Till exempel har han sett förare titta på matcher och ha videosamta­l medan de kör på motorvägen.
Joakim Bromander är trafikpoli­s i Göteborg och menar att mobilanvän­dandet vid bilkörning inte minskar alls. Till exempel har han sett förare titta på matcher och ha videosamta­l medan de kör på motorvägen.
 ?? ??
 ?? ?? När en polisbil ligger bakom en bil och blinkar med rött och blått ljus, är det högst troligt att det är just den bilen de vill ska stanna, och på första lämpliga plats. Det kan vara en avfartsväg, ett mot, en lämplig ficka, busshållpl­ats, parkerings­ficka, en avtagsväg eller liknade.
När en polisbil ligger bakom en bil och blinkar med rött och blått ljus, är det högst troligt att det är just den bilen de vill ska stanna, och på första lämpliga plats. Det kan vara en avfartsväg, ett mot, en lämplig ficka, busshållpl­ats, parkerings­ficka, en avtagsväg eller liknade.
 ?? ?? Sirenerna och blåljus används för att få fri väg och för att andra trafikante­r ska flytta sig så att utryckning­sfordonen kan komma fram. Sen i höstas får poliserna ha tänt ett svagt fast, blått ljus på taket som trygghetss­kapande.
Sirenerna och blåljus används för att få fri väg och för att andra trafikante­r ska flytta sig så att utryckning­sfordonen kan komma fram. Sen i höstas får poliserna ha tänt ett svagt fast, blått ljus på taket som trygghetss­kapande.
 ?? ?? När den civila polisen vill att förare ska stanna, kan det ta lite längre tid för trafikante­rna att reagera mot när polisbilen är målad. Behöver polisen märkas mer har polisbilar­na en förstärkt tuta för att påkalla uppmärksam­het.
När den civila polisen vill att förare ska stanna, kan det ta lite längre tid för trafikante­rna att reagera mot när polisbilen är målad. Behöver polisen märkas mer har polisbilar­na en förstärkt tuta för att påkalla uppmärksam­het.
 ?? ?? Så här ser det ut när en civil polisbil vill påkalla fri väg, ofta tillsamman­s med sirener.
Så här ser det ut när en civil polisbil vill påkalla fri väg, ofta tillsamman­s med sirener.
 ?? ?? Joakim Bromander och Douglas Nydegård Hedberg jobbar som trafikpoli­ser i Göteborg. Bland annat arbetar de med hastighets­övervaknin­g, felbeteend­e i trafiken, fordonsbri­ster, nykterhets­kontroller och mot de grovt kriminella som vistas på vägarna.
Joakim Bromander och Douglas Nydegård Hedberg jobbar som trafikpoli­ser i Göteborg. Bland annat arbetar de med hastighets­övervaknin­g, felbeteend­e i trafiken, fordonsbri­ster, nykterhets­kontroller och mot de grovt kriminella som vistas på vägarna.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden