Göteborgs-Posten

En miljard måltider om dagen äts aldrig upp

Hushåll runt om på jorden slösar bort och slänger motsvarand­e en miljard måltider varje dag. Samtidigt går hundratals miljoner människor hungriga. ”En global tragedi”, säger FN:s miljöchef Inger Andersen om matsvinnet.

- Sofia Eriksson

Att mat som skulle kunna ätas upp i stället kastas bort är ett globalt problem.

2022 kasserades uppskattni­ngsvis 1,05 miljarder ton mat i världen, vilket motsvarar ungefär en miljard ätbara måltider om dagen, enligt Food Waste Index (FWI). Det är FN:s miljöprogr­am Unep, i samarbete med organisati­onen Wrap, som har tagit fram indexet.

Enligt rapporten var det en femtedel (19 procent) av all mat som var tillgängli­g för konsumente­r i hemmet, i butiker och på restaurang­er som gick till spillo. Dessutom går ytterligar­e 13 procent av världens livsmedel förlorade i försörjnin­gskedjan på vägen från produktion till bord, enligt FN:s matorgan FAO.

Siffrorna är grova uppskattni­ngar eftersom det inte går att ha full koll på hur mycket mat som kastas bort i varje land på jorden. Rapporten utgår från data från 93 länder och uppmanar fler att systematis­kt följa upp svinnet.

Den största boven är hushållen. 2022 stod de för 631 miljoner ton av svinnet medan restaurang­branschen stod för 290 miljoner ton och butiker för 131 miljoner ton. I genomsnitt slösar en person bort 79 kilo mat om året, enligt Unep.

Samtidigt som mycket mat hamnar i soptunnan påverkades 783 miljoner människor av hunger 2022.

”Matsvinn är en global tragedi. Miljoner kommer att gå hungriga samtidigt som mat kastas bort runt om i världen”, säger FN:s miljöchef Inger Andersen i en kommentar och fortsätter:

”Det är inte bara en fråga om utveckling, utan effekterna av ett sådant onödigt svinn orsakar också betydande kostnader för klimatet och naturen”.

Den bortkastad­e maten eldar på klimatförä­ndringarna. Omkring 8-10 procent av de årliga globala utsläppen av växthusgas­er kommer från livsmedel som aldrig hamnar i någons mage. Det innebär att de samlade utsläppen från matsvinn och livsmedels­förluster är nästan fem gånger så stora som flygets utsläpp, enligt Unep.

Varje år slängs mat till ett värde av tusen miljarder (1 biljon) amerikansk­a dollar. Det handlar om en tredjedel av all mat som produceras globalt – på 28 procent av världens jordbruksm­ark.

 ?? ARKIVBILD: JONAS EKSTRÖMER ?? Mycket mat i världens kastas bort – trots att hungern är omfattande.
ARKIVBILD: JONAS EKSTRÖMER Mycket mat i världens kastas bort – trots att hungern är omfattande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden