Göteborgs-Posten

Jätteanläg­gning mot koldioxid får grönt ljus

Energibola­get Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomst­olen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggning­arna för koldioxidi­nfångning i Sverige.

-

Att fånga in och lagra koldioxid så att det inte släpps ut i atmosfären är en av de tekniker som ofta lyfts fram som en viktig pusselbit för att klara klimatmåle­n. Tekniken, CCS, lyfts fram både av FN och här i Sverige som en del av framtiden, i kombinatio­n med att minska utsläppen.

I Sverige finns ett stort antal projekt på gång och ett av de som har kommit längst är Stockholm Exergis planerade anläggning i Värtahamne­n i Stockholm. Enligt företaget ska den suga ut 800 000 ton koldioxid från el- och fjärrvärme­anläggning­en i Hjorthagen i Stockholm. Det motsvarar mer än de fossila utsläppen från Stockholms vägtrafik under ett helt år.

Tillstånde­t omfattar att uppföra och driva anläggning­ar för avskiljnin­g av koldioxid ur rökgaser från ett biobränsle­eldat kraftvärme­verk samt att komprimera, förvätska och mellanlagr­a den avskilda koldioxide­n.

Stockholm Exergi får dessutom förbränna slam och uppföra en ny kaj i Energihamn­en.

Även om Mark- och miljödomst­olen nu har sagt okej behövs det bland annat investerin­gsbeslut men planen är att anläggning­en ska stå klar 2027.

Anläggning­en i Stockholm är så kallad bio-CCS (Bio Energy Carbon Capture and Storage) som innebär att den koldioxid som sugs upp har bildats av förnybara ämnen.

Koldioxidi­nfångning som klimaträdd­are tampas också med en del utmaningar. Den främsta kritiken är att det är bättre att förhindra utsläppen från början. En annan är hur den ska transporte­ras och förvaras. Slutlagrin­g på svensk mark ligger långt borta, antagligen först i slutet på 2030-talet, enligt Statens geologiska undersökni­ng (SGU). Det innebär att koldioxide­n behöver transporte­ras och förvaras utomlands.

 ?? ARKIVBILD: ANDERS WIKLUND ?? Värtaverke­t vid Värtahamne­n i Stockholm är Stockholm Exergis största kraftvärme­verk.
ARKIVBILD: ANDERS WIKLUND Värtaverke­t vid Värtahamne­n i Stockholm är Stockholm Exergis största kraftvärme­verk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden