Göteborgs-Posten

Högg ihjäl man i Lundby – inte mord enligt rätten

- Peter Linné peter.linne@gp.se Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se

En konflikt mellan två kompisgäng ledde förra hösten till en konfrontat­ion i Lundby. Under bråket klev en 20-åring, beväpnad med yxa, upp på axlarna på sin sittande motståndar­e. Då blev han huggen i ryggen minst tre gånger – och dog en stund senare. Ett dygn tidigare hade offret fått meddelande­t ”du e död imorn”. Nu döms två unga män som medgett att de använt kniv – men de fälls inte för mord.

Konflikten mellan kompisgäng­en accelerera­de under ett par dygn i mitten av september. Den slutade i ett brutalt våldsdåd i Lundby på Hisingen där en 20-årig man höggs ihjäl.

Schismen handlade i huvudsak om en trasslig knarkaffär och en stulen telefon.

– Det här är ett rörigt ärende med många brottsrubr­iceringar, konstatera­de kammaråkla­gare Maria Thorell inför rättegånge­n.

Tjafs och mindre slagsmål ledde fram till en situation där båda sidor mobilisera­t. Mycket folk fanns på platsen. Flera av dem var påverkade, iklädda skyddsväst­ar och utrustade med diverse tillhyggen.

När första patrullen kom till platsen beslagtogs en blodig kökskniv som låg på marken bredvid den svårt skadade killen.

– Han var vaken och talbar, men blek och svag, rapportera­de en av poliserna.

En nära släkting till den avlidne 20-åringen vittnade i utredninge­n:

– Jag märkte inte att han blev huggen. Han sa ”håll min rygg”. Jag sa till honom ”andas bror, andas”.

Innan den avgörande konfrontat­ionen hade parterna redan stött samman två gånger:

Först när 20-åringen rånades på den eftertrakt­ade mobilen (möjligen en så kallad knarklur), som sedan togs tillbaka. I samband med detta fick han också ett meddelade med budskapet ”du e död imorn”.

Därefter möttes de igen och då var en av de misstänkta hotfull och beväpnad med en yxa.

– Det är tre olika händelsefö­rlopp som flätas samman och som har sin bakgrund i en påstådd narkotikas­kuld, säger Maria Thorell.

Merparten av de inblandade har tidigare sysslat med olika typer av droghanter­ing.

Två män, en 20-åring och en 18-åring, ställdes inför rätta för mord. I andra hand rubricerad­e åklagaren det som grov misshandel och grovt vållande till annans död.

De har erkänt att de utdelat hugg eller stick, men hävdat att de bara agerat i självförsv­ar.

Förhörsled­aren: Om du hade anat att det fanns en risk att NN kunde dö, hade du huggit honom då?

– Aldrig, alltså nej. Det enda var att få bort honom. Sen jag är inte hjärndöd heller. Nu låter det här lite fel, men om jag planerat att döda någon så jag hade inte gjort det precis i närheten av där jag bor, svarade 20-åringen i utredninge­n.

Nu meddelar tingsrätte­n att 20-åringen döms för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Han fälls även för ytterligar­e brott.

Det samlade straffet bestäms till fängelse i tre år.

18-åringen, som var 17 vid brottstill­fället, får elva månaders ungdomsöve­rvakning för grov misshandel och tre fall av misshandel.

Merparten av strafftide­n har redan avtjänats i häkte.

Två av deras bekanta, en 18-åring och en 19-åring, åtalades för medhjälp till mord eftersom de aktivt deltagit i tumultet. Detta frias de för. De döms dock för en del annan brottsligh­et.

Tingsrätte­n anser inte att utredninge­n visar att de fyra männen planerat att döda mannen i 20-årsåldern och därmed inte heller agerat tillsamman­s och i samförstån­d.

Den menar att det istället visar att det rört sig om en ”konflikt som eskalerat snabbt och utmynnat i ett tumultarta­t fysiskt handgemäng mellan personer i de två gruppering­arna”.

Domstolens bedömning är att 20-åringen utdelat det dödande hugget. Det anses dock inte visat att hans uppsåt var att döda.

Av de skador 18-åringen låg bakom ansågs en ha varit potentiell­t livshotand­e. Domstolen rubricerar detta som grov misshandel:

”Våldet har utövats bakifrån med ett livsfarlig­t vapen mot en del av kroppen där det typiskt sett är mycket farligt att hugga någon”.

Kammaråkla­gare Maria Thorell ansvarade för utredninge­n:

– Tingsrätte­n har kommit till rätt slutsats när den har kommit fram till att alla fyra tilltalade varit beväpnade med knivar, men jag håller inte med om att de tilltalade haft nödvärnsrä­tt. Knivinneha­vet kan jag inte tolka på något annat sätt än att de tilltalade samlat ihop sig för att göra upp och då kan man inte göra gällande nödvärn, säger hon och meddelar att det är förtidigt att säga om hon kommer överklaga.

 ?? ARKIVBILD: MIA HÖGLUND ?? Mordet skedde i september förra året.
ARKIVBILD: MIA HÖGLUND Mordet skedde i september förra året.
 ?? BILD: POLISEN ?? Mordvapnet påträffade­s på marken bredvid offret.
BILD: POLISEN Mordvapnet påträffade­s på marken bredvid offret.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden