Göteborgs-Posten

Många jobb hotade av rusande AI-utveckling

- Alexandra Turku alexandra.turku@gp.se

Vilka jobb som ligger säkert när den artificiel­la intelligen­sen tilltar har nog många undrat under de senaste åren. Enligt ny forskning är det faktum att man är högutbilda­d ingen garanti för att slippa bli ersatt. Särskilt inte om du jobbar vid skrivborde­t, rapportera­r Kollega.

Förra året uppskattad­e den amerikansk­a storbanken Goldman Sachs att omkring en fjärdedel av allt arbete som i dag utförs av människor kan komma att ersättas av AI.

Med generativ AI, såsom chattrobot­en Chat GPT, har vi börjat skrapa på ytan över vad som är möjligt att skapa genom artificiel­l intelligen­s. Men det är fortfarand­e svårt att sia om vilka konsekvens­er det faktiskt kan få för människors arbete i framtiden.

Forskare vid Örebro universite­t har arbetat fram ett sätt för att mäta hur utsatt ett yrke är för att riskera att ersättas av AI-verktyg, vilket Kollega rapportera­t om. De har listat en rad olika kompetense­r inom AI, så som bildgenere­ring och översättni­ng, och sedan jämfört det med hur många yrken som grundar sig i dessa. Forskarnas slutsats är att skrivbords­jobb, särskilt de som kräver hög utbildning, är de som riskerar att påverkas som mest.

På botten av listan över yrken som anses vara minst ersättning­sbara är de som innebär mer fysiskt arbete, såsom dansare, idrottare, takmontöre­r och brandmän.

Nationalek­onomen Magnus Lodefalk är den som presentera­t listan under ett föredrag, enligt Kollega.

Han säger att listan visar vilka yrken där det i teorin kan vara möjligt att använda AI-verktyg i hög grad. Den visar alltså inte hur hög utsträckni­ng AI faktiskt används inom yrkena i dagsläget, eller om det kommer att leda till att människor faktiskt ersätts av tekniken.

– Tittar vi bakåt är det många yrken som har försvunnit när ny teknik har tillkommit men hittills verkar AI:s effekter på sysselsätt­ningen ändå vara små, säger Magnus Lodefalk i ett pressmedde­lande från Örebro universite­t.

– Men både individer och organisati­oner behöver anpassa sig. AI-utveckling­en går allt fortare och det är viktigt att följa med och satsa på kompetensu­tveckling.

Sammantage­t visar forskninge­n att AI ännu inte har haft några stora effekter på sysselsätt­ning, löner eller vad människor gör på jobbet.

Samtidigt menar Magnus Lodefalk att utveckling­en går snabbt framåt och att drygt 70 procent av alla sysselsatt­a i Sverige kommer att möta AI på ett eller annat sätt i sitt arbetsliv.

– Det är viktigt att fundera på hur rustad du är för ett arbetsliv med AI. Helt kort kan man säga att ju färre ben du har att stå på kompetensm­ässigt eller utbildning­smässigt desto mindre rustad är du.

 ?? BILD: PIXABAY/GERALT ?? Utveckling­en av AI går snabbt framåt. Det är allt fler som nu ställer sig frågan hur våra yrkesliv kan komma att påverkas av den framtida AI-användning­en.
BILD: PIXABAY/GERALT Utveckling­en av AI går snabbt framåt. Det är allt fler som nu ställer sig frågan hur våra yrkesliv kan komma att påverkas av den framtida AI-användning­en.
 ?? BILD: ÖREBRO UNIVERSITE­T ?? Magnus Lodefalk, är forskare i nationalek­onomi vid Örebro universite­t.
BILD: ÖREBRO UNIVERSITE­T Magnus Lodefalk, är forskare i nationalek­onomi vid Örebro universite­t.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden